Hoe meet je bij jezelf de perfecte beha-maat?

Kan het zijn dat je al tijden de verkeerde beha-maat draagt? Want eens je je maat gevonden hebt, kan dat – net als bij kleding – zo veranderen. Factoren zoals gewichtsverlies, gewichtstoename, zwangerschap en een bevalling kan de grootte en vorm van onze borsten veranderen. Een slecht passende beha kan vervolgens voor rugpijn, kloven en zelfs voortijdig verslappen van de borsten zorgen.

Leestijd: 2 minuten

De gezondheidsgevolgen van een slecht passende beha

De juiste beha-maat is misschien wel belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, of je nu grote of kleine borsten hebt. Rugpijn, een slechte houding, pijn in de borsten, schaafwonden aan het lichaam en zelfs voortijdig verslappen van de borsten zijn slechts enkele van de neveneffecten die je kunt ondervinden als je een beha draagt die niet goed voor je is.

Zoals gezegd kan je beha-maat veranderen. Het is dan ook verstandig om een nieuwe meting te laten doen als je bijvoorbeeld zwanger bent, onlangs bent bevallen, de menopauze of onlangs je anticonceptie hebt aangepast.

Het bepalen van je perfecte bh-maat en -vorm

Hoewel het voor de meesten de beste optie is om een afspraak te maken om je maat te laten opmeten door een professional, is het ook mogelijk dit thuis te doen. Het is daarbij allereerst belangrijk om in gedachten te houden dat je beha-maat uit twee delen bestaat:

  1. Het cijfer geeft je bandmaat aan en staat voor de maten direct onder de buste.
  2. De letter staat voor je cupmaat en vertegenwoordigt de meting van je buste op het volste gedeelte van de borst.

1. Meet eerst de bandlengte

Om de bandlengte te meten, meet je jezelf rond de onderkant van de band, direct onder de buste. Ga voor een spiegel staan en houd het meetlint horizontaal en strak. De bandmaat is de maat van je bh-band en wordt weergegeven als een getal in centimeters.

2. Meet de cupmaat

Meet de buste op het volste gedeelte van je borst (meestal ter hoogte van je tepels) als je je cupmaat wilt meten. Houd het meetlint losjes maar waterpas rond de buste.
Tip: Ga voor een spiegel staan, zodat je kunt controleren of je het meetlint op de juiste manier vasthoudt.

3. Voer je maten in een beha-maat calculator

Nadat je je maten hebt opgemeten, kun je deze invoeren in een online bh-maatcalculator om de juiste bh-maat voor je te ontdekken. Je bh-maat wordt bepaald op basis van de maten die je invoert in de bh-maat calculator. Houd er rekening mee dat elke vrouw uniek is en dat de voorgestelde bh-maat op papier de perfecte bh-maat voor je is, maar dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Pas dus altijd de beha even om te kijken of het wel comfortabel zit.

Hunkemöller - 32,99 €
Hunkemöller - 32,99 €
Hunkemöller - 42,99 €
Hunkemöller - 32,99 €

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023