parfum bewaren

Dankzij deze tips kan je je parfum dubbel zo lang bewaren

Net als wijn vereist parfum een speciale procedure om je flesje jarenlang te kunnen bewaren. Het delicate goedje wordt dan ook vaak verkwist door een aantal slechte gewoontes.

Leestijd: 2 minuten

Parfum is onze beste vriend: het symboliseert ons en stelt ons gerust, maar geeft ook energie en vertrouwen. Logisch dus dat je je parfum goed moet verzorgen om hem in al zijn luxueuze facetten te kunnen bewaren.

Hoe moet je parfum bewaren?

Door de chemische bestanddelen is parfum (erg) kwetsbaar, ook al lijkt hij goed beschermd te zijn in die dikke glazen fles. Hoe je dat doet? Parfumverkoopster Marie Stansaert antwoordt: “Het eerste belangrijke punt om in acht te nemen – en allicht zelfs het belangrijkste –  is dat je je parfum niet in de badkamer mag bewaren. En zeker niet op de plank boven de wastafel, zoals we vaak gemakshalve doen. Vocht en warmte, die in de badkamer alomtegenwoordig zijn, zijn grote vijanden van je favoriete geur. Een ander gevaar is licht, dus daarvoor adviseer ik cliënten vaak hun parfum op een donkere plek te bewaren. En zo mogelijk ook in de originele doos, ook al bewonderen we vaak graag die mooie fles. Een wijnkelder is overigens ook een ideale plaats om parfums te bewaren, hoewel het best een onpraktische oplossing is. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden. Voor parfumliefhebbers zijn er ook koelboxen ontworpen om hun schatten in de best mogelijke omstandigheden te bewaren. Een goed cadeau-idee!

Marie Stansaert wijst er ook op dat “de vierde vijand van parfum niets minder is dan… lucht. Herhaaldelijk contact met lucht zal de oxidatie versnellen. Daarom verdient het de voorkeur om de fles goed gesloten te houden en zo weinig mogelijk te openen. Voor veelvuldig gebruik raad ik aan een beetje parfum te decanteren in een klein flesje; dat is ook makkelijker mee te nemen in je handtas.” Als je deze tips opvolgt, blijft je parfum ruim tien jaar goed. Een aangetast parfum vormt geen gevaar voor de gezondheid, maar verspreidt een kenmerkende azijngeur en ziet er gelig uit.

Parfum, een gebruiksaanwijzing

Eenmaal goed bewaard, wil je uiteraard nog weten hoe je je parfum het best gebruikt. Daarvoor bestaan enkele goede gewoontes. Wees bijvoorbeeld spaarzaam en spray je parfum meer op twee plekken. De meest klassieke keuze is de hals (omdat de geur zich op die warme plek meer verspreidt), maar ook de halslijn, het haar, de polsen en de achterkant van je oren zijn goed. Als je geen direct contact met het lichaam wilt, is het de truc om een lichte wolk parfum voor je uit te spuiten en er dan doorheen te lopen. Let ook op dat je maximaal 3 keer per dag verstuift en dat je je kleren niet parfumeert. Behalve in de zomer, want parfum op de huid kan onder invloed van de zon snel verdampen en kan zowel zonnebrand als hyperpigmentatievlekken veroorzaken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024