castorolie

Wat zijn de voordelen van castorolie?

Castorolie wordt traditioneel gebruikt als natuurlijk laxeermiddel, maar heeft nog tal van andere gunstige effecten. Het is een ster op vlak van anti-aging.

Leestijd: 2 minuten

Vanwege de vele voordelen voor huid en haar heeft castorolie (of rinicusolie) al heel wat vrouwenharten weten te stelen. Hoe en waarom je het kleverige goedje zou gebruiken? We zetten de voordelen van castorolie op een rij.

Waar komt castorolie vandaan?

Zonder in een les plantkunde te vervallen: castorolie is oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Afrika, maar de huidige productie heeft zich inmiddels verspreid naar andere tropische en zelfs gematigde streken. De olie wordt verkregen op basis van koudgeperste zaden van de ricinusplant (Latijnse naam: Ricinus Communis).

Goed voor je huid

Na verloop van tijd wordt de huid van je handen minder elastisch en droger. Een massage met castorolie kan dat verhelpen en de huid ook opnieuw hydrateren dankzij de vetzuren. Maar niet alleen je handen ondervinden voordeel. Castorolie bevat ricinolzuur, een actief bestanddeel dat zeer doeltreffend is in de strijd tegen tal van onzuiverheden, waaronder volwassenenacne. Bovendien vermindert de olie bruine vlekken en gezichtsrimpels. Toch moet je het natuurlijke antiverouderingsproduct spaarzaam toepassen. Enkele druppels zachtjes inmasseren volstaat.

Mooi haar en gezonde nagels

Castorolie aanbrengen op (droog) haar bevordert de (her)groei en het herstel van broze lokken dankzij de versterkende en vochtinbrengende eigenschappen. Je haar zal zichtbaar meer glanzen en je krijgt minder last van haaruitval. Om die reden wordt castorolie ook vaak gebruikt in combinatie met chemotherapie. Je kan het goedje verdunnen in een plantaardige olie (zoete amandel of kokos) om het gebruik te vergemakkelijken. Belangrijk is dat je de olie een tot twee uur goed laat inwerken voor je je haar wast met je gebruikelijke shampoo. Het product is geschikt voor alle haartypes, en je gebruikt het best maximaal twee keer per week. Op je nagels kan je hetzelfde heilzame effect gebruiken door de olie aan te brengen op je nagels en nagelriemen en je handen na een kwartiertje opnieuw af te spoelen.

Goede raad

Zoals met alle oliën het geval is, is het raadzaam om een paar druppels in de plooi van je arm aan te brengen en zo te kijken of je allergisch bent. Symptomen zijn een rode huid en jeuk. Raadpleeg eventueel ook je arts of dermatoloog. Als je de plant thuis kweekt, pas dan op voor de uiterst giftige zaadjes.

Hoe en waar koop je castorolie?

Kies voor biologische castorolie met een etiket dat aangeeft welk percentage castorolie het product daadwerkelijk bevat. Hoe hoger dat percentage, hoe doeltreffender de olie zal zijn. Het product is verkrijgbaar in de bio-afdeling van speciaalzaken of (para)apotheken. Een flesje biologisch castorolie van 50 ml kost € 8 à €9.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023