Minder last van allergieën dankzij vitamine D

Er gaat geen dag voorbij zonder dat de pollenindex wordt overschreden. Geen dag zonder dat de media berichten over de toename van het aantal allergieën. Geen dag zonder ‘hooikoorts’ in het gezin… Meer dan 20% van de Belgen, ofwel driemaal meer dan 30 jaar geleden, hebben last van een of meer allergieën. Deze zijn doorgaans goedaardig en seizoengebonden, maar voor sommigen is het een echte lijdensweg.

Leestijd: 2 minuten

Meer en meer, en vroeger en vroeger?

De wetenschappers luiden de alarmbel. Door de opwarming van de aarde waaraan ook onze streken onderhevig zijn, lijken de periodes waarin de pollen geproduceerd worden steeds vroeger te beginnen. Daardoor duurt die nu al verscheidene jaren ruim zes maanden lang. Eind januari tot februari staan de hazelaars in bloei. In maart zorgt de els voor een piek. April is het berkenseizoen. Na 15 juli nemen de pollen van de kruiden de fakkel over van de grassen. Van juni tot september laten ook de schimmelsporen hun allergene stoffen los en maken de hooikoorts nog gecompliceerder. Hoeveel pollen er in de lucht zitten, hangt in grote mate af van het klimaat: hoe zachter, hoe meer pollen; hoe droger, hoe groter hun verspreiding. De toename van het CO2-gehalte in de atmosfeer stimuleert de plantengroei en kan er dus toe leiden dat er nog meer pollen geproduceerd worden. De lijst met de nefaste invloeden van pollen op onze gezondheid wordt elk jaar langer…

Steeds meer allergieën en dat op elke leeftijd 

20 jaar geleden begon hooikoorts pas op je 8e of 9e levensjaar. Tegenwoordig is een pollenallergie een courant gegeven voor de leeftijd van 5 jaar. En zij gaat ook door na 60 jaar, wat 20 jaar geleden ook niet het geval was.

Al vitamine D overwogen ?

Vitamine D is momenteel de drukst onderzochte vetoplosbare vitamine ter wereld. Een 20-tal jaar geleden was vitamine D de vitamine van het skelet. Intussen is duidelijk dat zijn actieradius zich ook buiten het beendergestel uitstrekt.

Zo staat vast dat vitamine D een effect heeft op onze immuniteit. Alle allergische aandoeningen (astma, allergische rhinitis – de beroemde hooikoorts! – voedingsallergieën, eczema…) komen steeds vaker voor. Recente studies geven aan dat vitamine D een belangrijke rol speelt in het voorkomen van allergische aandoeningen. Zij activeert bepaalde immuuncellen die ervoor zorgen dat er geen chemische substanties (zoals histamine) vrijkomen; deze zijn immers verantwoordelijk voor de symptomen van de allergische aandoening.

Heel wat onderzoeken geven aan dat er een verband is tussen een laag vitamine D-gehalte en de ontwikkeling van allergische aandoeningen.


© Fiftyandme 2024