Drie vragen aan Natacha Legrand, Oprichtster van de zaak ‘vegasme’

Leestijd: 2 minuten

Natacha Legrand kiest al enkele jaren voor een totaal ander voedingspatroon. De aanleiding was dubbel: zij schrok toen ze haar persoonlijke eetgewoonten analyseerde en er waren ook de schandalen in onze consumptiemaatschappij. Omdat ze in de klassieke handelszaken niet kon vinden was ze zocht om haar nieuwe eetgewoonten in te vullen, opende ze in 2015 de allereerste 100% veganistische handelszaak in ons land.

Door Joëlle Rochette

Wat zijn de verschillen tussen vegetarisme, vegetalisme en een 100% veganistisch levenspatroon? En is dit een modeverschijnsel of een hedendaagse behoefte?

‘Vegetariërs eten per definitie geen producten van gedode dieren (vlees, vis). Als het principe is dat je dieren niet mag laten lijden en doden, zou je daar wat mij betreft ook schaaldieren aan moeten toevoegen.

De vegetaliër eet niets wat gelinkt is aan dieren. Vegetalisme gaat dus uitstuitend over (bio)voeding met – dat is logisch – een grote bekommernis voor de ecologie.

Veganisten zweren niet alleen bij een (per definitie) vegetalische voeding, maar huldigen vooral ook een bredere filosofie. De veganist boycot alle activiteiten waarbij dieren op elke mogelijke manier worden misbruikt. Geen lederen schoenen dus, geen cosmetica of onderhoudsproducten die op dieren zijn getest of zijn aangemaakt op basis van vleesproducten, enz.

In deze handelszaak gaan wij zelfs nog verder. Zo bieden wij wijnen aan zonder dierlijke bestanddelen. Niemand praat daar over, maar men gebruikt albumine van ei of varkensgelatine om wijn te klaren en soms zelfs visgraten bij het filteren.

Of dit een modeverschijnsel is of een collectieve verdedigingsreactie ten opzichte van onze voeding en onze levensgewoonten? Ik denk een beetje van beide. Vroeger waren de mensen niet minder gevoelig, maar ze waren vooral minder goed geïnformeerd. Vandaag staan ze dankzij de media en de documentaires veel vaker stil bij de terugkerende schandalen in de sector en bij dierenmishandeling.’

Hoe en waarom bent u eerst vegetariër geworden, daarna vegetaliër en nu 100% veganistisch?

‘Het was aan de universiteit, in de kantine, dat ik me rekenschap gaf van mijn slechte voedingsgewoonten. Bij gebrek aan tijd, maar ook bij gebrek aan informatie. De omschakeling gebeurde op een dag toen ik ziek werd na het eten van een steak met frieten. Ik vond op het internet heel wat informatie en beelden over dierenmishandeling, de misbruiken van de voedingssector, enz. Het is toen dat ik, van de ene dag op de andere, gestopt ben met het eten van vlees.’

Wat zette u er u toe aan om in Brussel de enige 100% veganistische winkel te openen?

‘Omdat ik in de andere winkels niet alle veganistische producten vond die ik zocht, heb ik in 2015 beslist om een 100% ‘vegan’ winkel te openen, met de grootst mogelijke keuze van producten die men vrijwel nergens anders kan vinden. Na een jaar van voorbereidingen en het uitwerken van de financiering en de contacten is ‘Vegasme’ nu de grootste handelszaak van veganistische voedingsmiddelen en producten (cosmetica, onderhoud, accessoires, boeken) in Brussel en zelfs in België. Het is een levenskeuze, een filosofie, een nieuwe wereld met een eigen kennis. Dit is geen eenvoudig project, maar het is een boeiende job en dit biedt me de kans om dingen te verdedigen die me bijzonder nauw aan het hart liggen.’

Natacha Legrand
Eigenaar en oprichtster van de handelszaak Vegasme
Waterloosesteenweg, 367 – 1050 Brussel


© Fiftyandme 2024