tonijn duurzaam

De waarheid over tonijn: mits je op dit label let, is tonijn wél duurzaam

Toegegeven: tonijn heeft een slechte reputatie gekregen als het gaat om duurzaamheid. Je hoort vaak over hoe je tonijn niet zou moeten eten vanwege de ecologische impact. Maar wat als we je vertellen dat tonijn eigenlijk wel duurzaam kan zijn? Ja, je leest het goed! Het geheim zit in het MSC-label.

Leestijd: 2 minuten

Tonijn duurzaam?

Tonijn is een van de meest gegeten vissoorten in België en lange tijd erg geliefd. Tot de berichten over overbevissing en de dreiging van tonijnpopulaties begonnen te circuleren. Plots voelde je je misschien schuldig bij de gedachte aan het eten van tonijn, nam de sociale druk toe en je werd ‘geshamed‘ door mensen aan tafel.

Maar hier is de waarheid die maar weinig mensen kennen: tonijn kan duurzaam zijn als het MSC-label op de verpakking staat. Het MSC-label is een verzekering dat jouw keuze helpt om overbevissing tegen te gaan en je meedraagt aan een gezonde biodiversiteit in onze oceanen. Je herkent het aan het visje in een blauwe cirkel.

MSC-certificeringsproces

Het MSC-certificeringsproces voor dit label wordt grondig aangepakt door een onafhankelijke partij die steeds opnieuw keurt. Ze hebben de certificering bij MSC dus niet zelf in de hand. Onafhankelijke beoordelaars (of auditoren) evalueren de visserijpraktijken, onderzoeken de impact op het ecosysteem, bekijken waar de vis is gevangen en monitoren de gezondheid van de tonijnpopulaties. Alleen visserijen die voldoen aan de strenge, duurzame criteria verdienen het felbegeerde icoontje. En zo weet jij dus dat de vis voor je neus in de supermarkt met respect voor het milieu en de biodiversiteit is gevist.

Waarom je misschien nog niet vaker over dit label op tonijn hebt gehoord, is omdat niet alle tonijn op de markt het label draagt. Sommige tonijnbestanden hebben het zwaar en worden nog steeds overbevist, terwijl anderen goed beheerd worden en er bij deze visbestanden prima duurzame visvangst kan plaatsvinden. Er wordt per regio, vangstmethode en vispopulatie gekeken of de tonijn duurzaam gevangen kan worden. Des te belangrijker is het om je hier bewust van te zijn en de boodschap te verspreiden dat je prima af en toe tonijn kan klaarmaken.

tonijn duurzaam

De volgende keer dat je de supermarkt binnenstapt en naar het visgedeelte gaat, let dan dus zeker op het MSC-label om zonder schuldgevoel van je favoriete tonijngericht te genieten (zoals deze lekkere recepten). Het is een teken dat je een bewuste keuze maakt, een keuze die onze oceanen beschermt en bijdraagt aan eerlijke visserijpraktijken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock & MSC


© Fiftyandme 2024