Een explosie van bubbels

Leestijd: 2 minuten

In krijt verwortelde wijnstokken, een snuifje zon, een mespuntje regen. Een subtiele mix van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Soms is het de ene, soms de andere, soms zijn ze met twee of met drie. De ene keer komen ze van hier, de andere keer van daar. Geduld. Geheime combinaties met oude wijnen en zelfgemaakte likeur. Flessen die men draait en meters onder de grond geduldig ziet rijpen tot men ze op een dag gelukzalig glimlachend opent in een explosie van bubbels… Dat is champagne. Of liever: dat zijn champagnes, in het meervoud. Een wereldwijde succesformule en elk jaar goed voor zo’n 330 miljoen verkochte flessen.

Champagne - copie

België blijft een grote afnemer van champagne

Het staat in de top-5 van de grootste invoerders ter wereld. In 2013 werden ongeveer 9,5 miljoen flessen van uit de Champagne naar ons land uitgevoerd. Een leuke stijging in vergelijking met 2012 (+14,2 %). Bij ons is de brut goed voor 91,5 % van de champagne, de rosé voor 3,4 % en de demi sec voor 2,4 % van de aankopen. De Champagnes millésimés zijn in opmars (+ 50 %) en dat geldt ook voor de cuvées spéciales (+52 %)*.

Door het succes van de concurrentie…

…is die schijnbare eenvoud tot een onophoudelijke goocheltruc verworden. In de loop der jaren verfijnde elk huis zijn stijl, de smaak en het specifieke karakter van zijn wijnen. Alchemisten vervingen de wijnbouwers stukje bij beetje door te spelen met het oneindig palet van gronden, druivensoorten en vinificatietechnieken.

Ze streven daarbij naar een mooie champagne, van de grond tot de vrucht, via de behandeling, de persing en de rijping… Champagne wordt nu dus in het meervoud geschreven en het smakenpalet blijkt nu bijna even uitgebreid als het aantal champagnehuizen. En dat zijn er veel! Vandaar dat het niet altijd eenvoudig is om daar de juiste weg te vinden…

Champagne schenkt u zo

Champagne wordt fris geschonken, nooit ijskoud. De ideale schenktemperatuur is 8° C voor jonge champagnes en 10° C voor millésimés of rijpe champagnes (3 tot 5 jaar gerijpt). U bereikt die temperaturen wanneer u de flessen 15-20 minuten onderdompelt in een ijsemmer of ze 3 uur in de koelkast zet. De glazen hebben best een tulpvorm. De hoogte en het volume van het glas geven de belletjes alle vrijheid om zich te ontwikkelen, terwijl de strakke vorm de aroma’s concentreert. Hoewel de coupe sierlijk en uiterst vrouwelijk is, geeft ze die aroma’s te snel vrij. Puristen wassen de glazen met warm water en zonder afwasmiddel, om te vermijden dat de zeeprestjes de smaak veranderen. Interessant weetje: het zijn de microscopische onzuiverheden in het glas die de beroemde kleine en luchtige belletjes doen ontstaan die champagne tot champagne maken.

Champagne

*Volgens de cijfers van het Benelux Champagne Bureau.

 


© Fiftyandme 2024