Elke dag een favoriete wijn!

Leestijd: 5 minuten

Een wijndegustatie heeft niets gecompliceerds. Als wijn in de smaak valt, is hij lekker; doet hij dat niet, dan is hij slecht. Zo eenvoudig is dat! En als men iets lekker vindt, wordt het al snel een gewoonte. Waarmee we eigenlijk willen aangeven dat één slechte ervaring geen maatstaf hoeft te zijn. Laat u verrassen en ontdek onze speciale selectie!

1. Blink
100 % Zibibo
Lemnos (Egeïsche Zee) – GriekenlandWineBLINK
15/20

Een leuke verrassing, een ietwat verrassende look met de witte groeven tegen een paarse achtergrond, een echte fles voor een bewoner van de O-side: dit is hét vergiftigd geschenk bij uitstek voor mijn broer die vurig Standardsupporter is!

In tegenstelling tot een dolgedraaide schaar voetbalfans is deze wijn zacht en fruitig met muskuskarakter, wat logisch is want hij bevat muskaat, met een beetje residusuiker. Mooie fles, niet al te zwaar qua alcoholgehalte, het soort fles dat ideaal is om de miezerigheid in de lucht te vergeten, hoelang die ook blijft hangen.

2. DoWINEtrilogiemaine de Gabaron 2011
Cuvée “Trilogie de cépages méditerannéens”
Grenache, Syrah, Mourvèdre
AOP Faugères – Frankrijk
16/20

De wereld is soms een beetje wreed en de etiketten zijn dat soms nog meer. Dat klopt voor deze trilogie waarbij men het internet moet afschuimen om te weten waarover het gaat. Ook al proeft men duidelijk de grenache met zijn kruidige kant en zijn lichtdierlijke Mourvèdre (bij ons beter bekend onder de naam Monastrell), dan is de analyse niet evident zonder een goede technische fiche. Maar ja: wat telt, is de licht aangebrande neus, de kruidige noten, de soepele mond en het feit dat u hem binnen de drie jaar drinkt en combineert met een lekkere pistolet met préparé en met nog heel wat andere dingen!

WINEmiranda3. La Miranda de Secastilla 2011
100% Grenache
Somontano – Spanje
17/20

Er zijn zo van die wijnen waarvan men spijt heeft dat men ze niet vroeger heeft leren kennen. Let op: dit is geen grand cru, zelfs geen wijn die een mooie notering nastreeft in het notitieboekje van deze of gene gerenommeerde Britse ‘kenner’. Neen, dit is alleen maar een lekkere 75 cl. De basis is grenache en hij is rond, fruitig en kruidig – met een neus van zwarte peper – en loopt zo aangenaam binnen dat we zouden denken dat het de ganse zomer door lekker warm is. Dit is de perfecte gezel voor lamszadel met truffel. Of beter nog: voor toast met gezouten boter en truffel. Maar dan zijn we aan het flirten met een passioneel drama…

WINEVero4. Vinas del Vero
100% Chardonnay
Somontano – Spanje
15/20

Toegegeven: een chardonnay, zelfs als die uit Aragon komt, is niet de meest originele wijn. Maar deze cuvée is een toppertje. Rijk en lang, met een elegante zurigheid. Kortom, een geslaagde wijn. Akkoord: er bestaan veel origineler wijnen en ook veel meer plaatsgebonden, maar voor de meesten staat de chardonnay in de eerste plaats voor een merk, veel meer dan voor een druif. Dit maakt het gebruik van originele druivensoorten vaak tot een uitdaging. Past uitstekend bij kip met witte saus en truffel.

5. MartiniWINEMartino
Gran Luso
Italië
18/20

Om een chocoladedessert te begeleiden en eens wat anders op tafel te zetten dan een Porto of een Banyuls heb ik een leuke tip. En niet zomaar een tip, maar eentje die kan tellen! Een fles Martini, een vermouth, dus een product op basis van wijn, wiens smaak verrijkt werd met diverse planten en kruiden, tot zelfs bloemen. Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van het eerste recept van het huis Martini & Rossi lieten de meester distilleerder en de meester herborist van het huis zich lieten inspireren door de originele recepten van de stichters. Het resultaat leunt aan bij een Barolo Chinato, een curiositeit die recht uit de Oudheid lijkt te komen, met een korte halte in de Middeleeuwen en een andere stop in de 18de eeuw om bepaalde dingen te herontdekken. Het resultaat is markant, aanstekelijk zelfs, met in de mond een verbazende frisheid en bitterheid. De neus beweegt zich tussen bittere appelsien en gentiaan, en het vleugje dragon helpt ons te herinneren dat Luigi Rossi apotheker was. Een koninklijke wijn om nog meer van de koekjes te genieten: meer moet dat niet zijn.

Ons land moet het doen met amper 500 flessen. Die kosten € 25 en u vindt ze in een aantal speciaalzaken.

WINEBrioul6. Château de Bioul
Brut de Bioul
Bronner & Johanniter
Crémant de Wallonie
17/20

Château de Bioul behoort tot de kroonjuwelen van de Waalse wijnproductie. Omdat zijn eigenaars een ‘echte’ wijngaard willen die aansluit bij de omgeving plantten zij ‘interspecifieke’ soorten aan. Dat zijn wijnstokken uit kruisingen van kruisingen, maar geen GGG’s. Dit verhoogt hun weerstand tegen de temperatuurschommelingen en de ziekten die daar uit voorspruiten. Hierdoor dient geen toevlucht gezocht tot chemische producten en is het resultaat rijper dan bij de klassieke vitis viniferas. De Brut de Bioul is een combinatie van Bronner en Johanniter. De kleur is lichtgouden, met een kleine groene glans. De neus is hyperbloemig, elegant en verfijnd. De mond is nerveus maar niet groen, zurig maar niet zuur. Meesterlijk uitgebalanceerd. Ideaal voor bij u thuis, op om het even welk bruisend feestje, tot zelfs op een huwelijk.

Château de Bioul, Place Vaxelaire, 5537 Bioul.
T +32 (0)71 32 67 00
€ 16,5

WINEDacco7. D’Acco
Alicante 100%
IGT Toscane
Italië
€26,6/Liter
19/20

Herinnert u zich “le premier pas”? Die meeslepende slow van zoveel jaar geleden? Bij Fuori Mondo liet de Toscaanse wijnmaker zich inspireren door het eerste woordje van zijn zoon Matteo – “d’Acco”, Italiaans voor “akkoord” – om een cuvée te maken op basis van een vrijwel vergeten, destijds uit Spanje geïmporteerde druif: de Alicante noir. Te koop in literflessen. Waarom een liter en geen 70 cl? Die vraag beantwoordt Olivier-Paul Morandini met een kwinkslag: omdat er altijd twee glazen te kort zijn. De wijn is rond, fruitig, eenvoudig maar nooit simplistisch; een complexloze wijn voor vis en vlees, uitstekend bij 15° C. Een passionele wijn van een gepassioneerd iemand voor gewone mensen.

www.fuorimondo.com


© Fiftyandme 2024