Geen oude wijn in nieuwe zakken: de trends

Leestijd: 4 minuten

Het Wijnatelier in Vlezenbeek is een prachtige locatie waar het op zaterdag en zondag onafgebroken gonst van de drukte, de vriendschap en de passie voor bijzondere wijnen. Gisteren gaf grootmeester-wijnproever Frank tips voor de inrichting van uw wijnkelder, vandaag schetst hij de hedendaagse evoluties in smaak en bewaarpotentieel van bijzondere wijnen. 

Trend: fruit in het glas

shutterstock_158343818

De uitgesproken tendens van de voorbije jaren? Wijn wordt niet alleen jonger gedronken, in de appreciatie van wijn spelen ook de fruittoetsen steeds vaker een sleutelrol. Een smaakevolutie die deels toe te schrijven is aan de opmars van de zogenaamde nieuwe wereld-wijnen, vaak een Chardonnay, Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon of Merlot. Stuk voor stuk monocepages die de klemtoon toch wat meer op het fruitige leggen.
De adoratie voor de doorgaans erg fruitige nieuwe wereld-wijnen uit Californië, Chili, Zuid-Afrika of Argentinië mag dan al wat over haar hoogtepunt heen zijn, toch hebben ze de meer klassieke wijnen ontegensprekelijk beïnvloed. Hield men zich, bijvoorbeeld in Bordeaux, sinds jaar en dag aan erg rigide vinificatieprincipes houden, dan is het toch opmerkelijk dat zelfs de bordeauxwijnen vandaag de dag steeds meer de nadruk leggen op fruit en frisheid. Het resultaat is een meer moderne smaak. Een minder scherpe, rondere wijn die toch op geen enkel moment afbreuk doet aan de kwaliteit van de wijn.

Lang leve Mouton-Rothschild?

shutterstock_54047221Behalve de smaak heeft ook het bewaarpotentieel van wijn een aanzienlijke evolutie doorlopen. Rijpten de allergrootste Bordeauxwijnen als Mouton-Rothschild of Chateau Petrus vroeger over 10, 15 of 20 jaar, vandaag zijn ze beduidend sneller op dronk. Waarom? Gewoonweg omdat de vinificatiemethodes aanzienlijk verbeterd zijn. Idyllische tafereeltjes waarin druiventrossen vanuit rustieke rieten mandjes in hoge kuipen gegooid werden om ze lichtjes te persen, ze behoren definitief tot het verleden. Nu wordt op de grote wijndomeinen nog wel geplukt, maar vooraleer de druiven in de wijnpers verdwijnen, worden de bessen van de trossen ‘geritst’ zodat alleen de bessen geperst worden. Vroeger verdwenen behalve de druiven ook de blaadjes en de takjes in de pers, wat erg veel bittere stoffen toevoegde aan de wijn zodat de wijn beduidend meer tijd nodig had om te rijpen tot een ronde wijn. Vandaag de dag evolueren wijnen niet alleen sneller, ze evolueren ook anders dan vroeger. Regelmatig een flesje kraken om de evolutie te proeven, luidt dan ook de boodschap.

Niet elke wijn is een bewaarwijn, dat spreekt voor zich. Zo komt rode wijn bij uitstek in aanmerking om te bewaren, terwijl witte wijn en rosé verkiezen om op jeugd te worden gedronken. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen: enkele op hout gerijpte droge, witte wijnen rijpen beter in de fles, alsook enkele zoete, witte wijnen die zelfs over een nog groter bewaarpotentieel beschikken dan rode wijnen. Zo kan een grote Sauternes rustig 40 jaar lang rijpen, een madeirawijn kan zelfs bijna onbeperkt blijven liggen.

Tussen potentieel en noodzaak

… schuilt een kleine maar niettemin belangrijke nuance. Er is immers een groot verschil tussen wijnen met bewaarpotentieel en wijnen die gewoonweg moeten verouderen om de losstaande armoma’s te laten versmelten tot een rijk boeket en dus het toppunt aan smaak te bereiken. Een wijn met bewaarpotentieel herkent u trouwens aan de harmonieuze aanwezigheid van vier elementen, namelijk de zuurtegraad (aciditeit), het fruit, het alcoholgehalte en de bitterheid (tannines). Proeft u slechts alcohol zonder fruittoetsen, weet dan dat dit nooit een goede wijn wordt.
shutterstock_222305884Laat u zich goed begeleiden – bijvoorbeeld tijdens een wijndegustatie – en leert u wat objectiever te drinken, dan zult u merken dat u gauw leert hoe de betere wijnen te herkennen. Natuurlijk kunt u ook afgaan op wat wijngoeroes als een Robert Parker beweren over een bepaalde wijn, leer toch te vertrouwen op uw eigen smaak en durf te kiezen voor wijnen die u zelf lekker vindt. Het resultaat is een wijnkelder waar u nog jarenlang plezier aan zult beleven.

Het Wijnatelier
Schaliestraat 22, 1602 Vlezenbeek
0475 811 543, info@hetwijnatelier.be
www.hetwijnatelier.be


DE KEUZE VAN FRANK

Bourgogne
La Côté de Nuits – Régis Forey
Vosne-Romanée (22,50 euro)
Nuits-Saint-Georges (22,50 euro)

Bordeaux
Rive Gauche – Haut Médoc – Château Colombe Peylande
L’Aieul Léontin (15,97 euro)

Languedoc – Minervois – Corbieres
Minervois – Château de Miremont
Chteau de Miremont 98/100 (17,70 euro)

Provence
Bouches du Rhône – Domaine de Valdition
Cuvée Ludovic Dacla (17,95 euro)

Spanje
Castilla y Léon
Ribera del Duero Pago de Los Capelanos Crianza (21,50 euro)

Griekenland
Ionnina-Zitsa – Glinavos
Aleinos – Glinavos fumé (10,50 euro)

Zuid-Afrika
Rust en Vrede
Estate Wine (27,30 euro)

Italië
Toscana – Cedro
Chianti Rufina DOCG Riserva (18,31 euro)
Veneto
Foss Marai Prosecco DOC Brut (10,48 euro) Schuimwijn


© Fiftyandme 2024