Het Seniorenkookboek in 3 recepten

Leestijd: 4 minuten

Het Seniorenkookboek bundelt recepten van weleer met een hedendaagse twist, en bovendien perfect aangepast aan de smaak en de levenswijze van senioren. Benieuwd? Om u het water in de mond te doen lopen, geven we alvast drie recepten prijs… Smakelijk!

Lees hier waar auteur Glenn Van Gerwen zijn inspiratie haalde!

1. Garnaalkroketjes met kropsla

seniorenkookboek-garnaalkroket-en-sla-life-magazine

Ingrediënten voor 15 stuks:
600 g Noordzeegarnalen
750 ml melk
1 takje tijm
1 blaadje laurier
10 peperkorrels
80 g boter
120 g bloem, gezeefd
3 gelatineblaadjes
cayennepeper
peper en zout
1dl room
2 eierdooiers
olijfolie
bloem
ei, losgeklopt
500 g paneermeel of panko
frituurvet
½ kropsla
8 citroenpartjes

Bereiding:
• Pel de garnalen en bewaar de schalen.
• Maak een garnalenmelk met de melk, de schalen, de tijm, de laurier en de peperkorrels en laat  10 minuten zachtjes inkoken.
• Smelt intussen de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Klop tot een roux en laat deze goed uitdrogen. Je weet dat de roux droog genoeg is als je een biscuitgeur ruikt.
• Giet de garnalenmelk door een zeef bij de roux. Klop met een garde goed door totdat je een mooi beslag krijgt zonder klonters.
• Laat de gelatine in koud water weken. Knijp uit als de gelatine soepel is geworden en doe bij het beslag. Meng dan de garnalen erdoorheen en werk af met cayennepeper, peper en zout
• Voeg als laatste binding de eierdooiers vermengd met de room toe.
• Schep de massa op een ingevette glazen plaat.
• Laat opstijven in de koelkast.
• Snijd de massa vervolgens in blokjes.
• Wentel voor het paneren de blokjes een voor een door de bloem, dan door het losgeklopte ei en ten slotte door het paneermeel.
• Verhit het frituurvet op 180 ºC en frituur de kroketjes totdat ze goudbruin zijn.
• Serveer op een bedje salade en met een partje citroen.

Tip!

Je kunt de kroketjes (ongepaneerd) in de vriezer bewaren voor een volgende keer, altijd leuk als je onverwacht gasten krijgt.


© Fiftyandme 2024