avocado rijp

Echt waar: zo kun je een avocado 6 maanden rijp houden

Wat te doen als je een overschot aan avocado’s hebt of als je een keer een helft overhoudt?

Leestijd: 2 minuten

Freeze!

De avocado. In onze zoektocht naar deze perfect rijpe vrucht hebben we al veel stappen gezet: Voelt-ie een beetje zacht? Rijp. Kun je het steeltje er soepel uittrekken? Rijp. Maar al dat geduw en getrek met z’n allen in de supermarkt zorgt ervoor dat de avocado vaak al overrijp is voor thuisaankomst.

Zou het niet geweldig zijn als je de perfecte avocado die je eens in de zoveel tijd tegenkomt, kon stoppen op zijn hoogtepunt? Dat kan dus.

Door de vrucht in te vriezen. Dankzij het hoge vetgehalte kan ze de kou goed aan. Dat kan op twee manieren: gepureerd of in halfjes.

  1. Was de avocado inclusief het schil
  2. Snijd de avocado doormidden verwijder de schil
  3. Voor halveren: wikkel dan beide helften apart (zonder pit) in aluminiumfolie, doe ze daarna in een plastic zakje en leg ze in de diepvriezer
  4. Voor pureren: pureer je de avocado met een klein beetje citroen- of limoensap en stop het in een plastic zakje die je dicht kunt doen, of in een luchtdicht plastic bakje (bedek de bovenste laag dan wel met een laag vetvrij papier om de lucht buiten te houden)

Ontdooien

De avocado kun je vijf tot zes maanden bevroren bewaren, dus vergeet niet de datum op de verpakking te schrijven. Om te ontdooien leg je de avocado 12 tot 24 uur voor het eten in de frigo. Of ontdooi het een uur op kamertemperatuur. Leg in beide gevallen de lichtgroene binnenkant op een stukje keukenrol zodat kan het papier het vocht van de avocado kan opnemen.

De keerzijde is wel dat de romige textuur iets zal veranderen – zoals bij vele drink– en etenswaren. Dat maakt ze dan ook een perfect ingrediënt voor in een smoothie of in een dip als guacamole.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Mind Body Green

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024