wijn invriezen

Blijkbaar kun je overgebleven wijn gewoon invriezen

Je hebt een heerlijke fles wijn opengetrokken en van een paar glazen genoten. Maar wat doe je met het overschot in de fles? Gooi je het weg, of bewaar je het in de ijskast wetende dat je het hoogstwaarschijnlijk over een paar dagen alsnóg wegkapt?

Leestijd: < 1 minuut

Hoe oud was jij toen…?

Dat hoeft dus beide niet, want je kunt wijn blijkbaar gewoon invriezen. Ja, wij zijn ook verbaasd. En nee, wij wisten dit tot nu toe ook nog niet.

Verdeel de overgebleven wijn over een ijsklontjesvorm en vries het geheel in. Je kunt het eventueel in een ziplock zakje bewaren met de datum erop, want 1) als je wijn invriest om op een later moment te drinken, dan is het wel verstandig om het luchtdicht te bewaren. Alcohol verdampt als de wijn wordt blootgesteld aan lucht. Het alcoholpercentage zal door het invriezen niet veranderen, mits je het luchtdicht bewaart. En 2) wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de diepvriezer en kun je bijhouden door de datum erop. Dat klinkt overigens al een stuk beter dan de 3 á 4 dagen in de friego.

Vries geen complete wijnfles in, want die kan ontploffen door het uitzetten tijdens het invriesproces, of er ontstaan scheurtjes in het glas waardoor kleine stukjes glas in je wijn terecht kunnen komen. Willen we voorkomen.

Wijn invriezen

De smaak van de wijn kan wel een beetje veranderen. Vooral als het tijdens en na het ontdooien lang aan de lucht wordt blootgesteld, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor krijgt de wijn een azijnachtige smaak. Máár de wijnklontjes (not sure of dat appetijtelijk klinkt) lenen zich uitstekend als toevoeging aan een pan risotto, tomatensaus, of een stoofpotje. Of natuurlijk aan een glas wijn als ijsklontje, als je niet waterige wijn houdt door de gewoonlijke ijsklontjes met water.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Invriezen

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024