Boterhammen voor fijnproevers

Leestijd: 4 minuten

Wie zegt dat boterhammen saai zijn en alleen belegd kunnen worden met een sneetje Gouda of ham? Becel vroeg aan chefs Jeroen De Pauw en Eric Boschman om  originele boterhamrecepten te bedenken.

Becel Gold is samengesteld uit een mengeling van zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie en bevat 60% minder verzadigde vetten dan boter. De margarine wordt niet alleen aangeraden aan mensen die hun gezondheid ter harte nemen, maar ook geapprecieerd door fijnproevers omwille van zijn fijne smaak. Keukencreatievelingen Jeroen De Pauw en Eric Boschman gingen de uitdaging aan om originele, smakelijke en eenvoudige boterhamrecepten te bedenken.

Misschien hebt u ook wel een verrassend idee om boterhammen te beleggen? Neem dan deel aan de wedstrijd ‘Smaakvolle Boterhammetjes’ (boterhammen, wraps en bagels): de meest inventieve en gedurfde recepten worden beloond met talloze cadeaus zoals een gastronomisch weekend voor twee of een broodmachine. Bovendien zullen de beste recepten – als ze ingestuurd worden voor 31 mei – gepubliceerd worden in een kookboek van Becel!

Neem deel via www.becel.be

Boterham met ham en pickles – Jeroen De Pauw

life-magazine-pickels

Ingrediënten voor 4 boterhammen

Boterham

  • 45 g Becel Gold
  • 3 steeltjes bieslook
  • 4 sneetjes zuurdesembrood
  • 4 sneetjes gekookte ham

Pickles

  • 10 kleine kopjes bloemkool
  • 500 g augurk
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 500 g zilveruitjes
  • het wit van 1 lenteprei
  • 2 wortels

Saus

  • 25 cl water
  • 25 cl azijn
  • 75 g maïzena
  • 75 g suiker
  • 6 el mosterd
  • 25 g kurkuma
  • cayennepeper
  • 50 g mosterdgraantjes

Salade

  • 3 witlofstronken

Bereiding

  • Snijd de groenten in kleine blokjes. Leg een laagje groenten in een kom en bestrooi met een beetje zout. Herhaal dit laag na laag tot alle groenten opgebruikt zijn. Zet ze helemaal onder in water en plaats 24 uur in de ijskast. Spoel ze en bak ze kort (behalve de zilveruitjes en de paprika’s). Doe alle groenten in een grote bokaal.
  • Maak de saus: doe alle ingrediënten in een grote kookpot. Bak ze tien minuten onder voortdurend roeren. Giet de saus over de groenten, sluit de bokaal en laat afkoelen.
  • Meng in een kom de Becel Gold met de fijngehakte bieslook en besmeer het zuurdesembrood ermee. Beleg met een sneetje ham zonder zwoerd, en vergeet de pickles niet als finishing touch! Serveer met een witlofsalade.

Boterham Stilton – Jeroen De Pauw

 life-magazine

Ingrediënten voor 4 boterhammen

  • 45 g Becel Gold
  • 4 dikke sneetjes volkoren tarwebrood
  • 250 g Stilton
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 10 druiven
  • 30 g pecannoten

Salade

  • 1 peer
  • veldsla
  • balsamicosiroop

Bereiding

  • Grill het brood aan beide kanten.
  • Verkruimel de Stilton in een bord en meng met de veenbessen. Hak de pecannoten en rooster ze in een pan zonder vetstof. Voeg bij de Stilton.
  • Besmeer het volkorenbrood met Becel Gold en beleg rijkelijk met de Stilton-mengeling. Garneer met een streepje balsamicosiroop en beleg met een paar doorgesneden en ontpitte druiven. Serveer met een salade van veldsla en dunne partjes peer.

De Noorse boterham – Eric Boschman

 life-magazine-Norvégienne

Ingrediënten voor 4 boterhammen

  • 40 g Becel Gold
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 75 g fijne sneetjes Gravlax-zalm
  • 1 gekookte (Noorse) kreeft (als u de kreeft nog moet koken, voorzie dan ook twee wortels en een ui)
  • 75 g oesterblad (mertensia maritima)
  • 1 granaatappel
  • 10 cl Aquavit
  • 1 potje schapenyoghurt
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • 1 bokaal eitjes van vliegende vis
  • 1 bokaal zalmeitjes

Bereiding

  • Snijd de staart en de poten van de kreeft in fijne schijfjes.
  • Schenk twee derde van de yoghurt in een kom en klop op met de olijfolie. Voeg de granaatappelpitjes toe. Voeg er zoveel Aquavit bij tot de vinaigrette een romige substantie krijgt. Haal nu de schaal van de kreeft leeg en voeg bij het mengsel. Kruid af naar smaak. (Vergeet niet dat het brood en de zalm eerder zacht van smaak zijn; twijfel niet om de vinaigrette sterk te kruiden. Voeg echter geen zout toe, want het oesterblad zorgt voor een zilte smaak.)
  • Besmeer de sneetjes brood met Becel Gold en beleg met de zalm. Overgiet met de vinaigrette. Dresseer de stukjes kreeft op het oesterblad en leg op de boterham. Druppel wat saus op de kreeft, en garneer met een mespuntje zalmeitjes aan de ene kant en een mespuntje viseitjes aan de andere kant van de sneetjes kreeft. Degusteer met liefde en plezier en dien op met een salade!

De New Yorkse boterham op z’n Belgisch – Eric Boschman

 life-magazine-NY

Ingrediënten voor 4 boterhammen

  • 50 g Becel Gold
  • 4 sneetjes zevengranenbrood
  • 1 bokaal stadshoning
  • 1 bokaal zachte Gentse mosterd
  • 1 doosje Philadelphia light
  • 1 bussel verse koriander
  • 1 bussel verse munt
  • 10 cl gin
  • 1 bol look (om in z’n geheel te konfijten)
  • 160 g fijn gesneden pastrami
  • 1 groene papaya, lichtjes gepekeld
  • een paar jeneverbessen
  • 4 dunne sneetjes oude Comté (24 maanden)

Bereiding

  • Rasp de groene papaya. Plet de jeneverbessen met de platte kant van een mes en meng met de papaya. Voeg een klein beetje zout toe. Zet fris weg. Konfijt ondertussen enkele tenen look in een pan met 3 eetlepels Becel Gold op een heel zacht vuurtje. Als ze beginnen te kleuren, ontpel ze dan en voeg bij de papaya. Meng goed en zet fris weg.
  • Doe in een blender een flinke eetlepel Philadelphia light, een eetlepel honing, een eetlepel mosterd en 2 eetlepels Becel Gold. Voeg een tiental blaadjes munt en evenveel koriander toe, samen met 10 cl gin, peper en zout (kies eventueel voor espelette peper). Mix en voeg indien nodig nog wat gin toe om een vloeibare vinaigrette te verkrijgen.
  • Besmeer de sneetjes zevengranenbrood met Becel Gold. Beleg met het mengsel van  papaya, look en jeneverbes en daarna met de pastrami. Overgiet rijkelijk met vinaigrette. Leg er nogmaals twee fijne sneetjes pastrami over en werk af met twee dunne sneetjes Comté. Garneer met wat koriander en peper en serveer met een salade.

www.becel.be


© Fiftyandme 2024