kerstpudding

Kerst vieren als de Queen: Buckingham Palace-chefs delen recept van kerstpudding

Hoewel het nog even duurt tot het Kerstmis is, kun je in het geval van een Koninklijke kerstpudding nooit te vroeg beginnen met de voorbereidingen. De basis van dit dessert bestaat uit gedroogd fruit, reuzel en verschillende specerijen. En flink wat alcohol: bier, rum en cognac. Geen paniek, dat kan ook vervangen worden door iets anders.

Leestijd: 2 minuten

Koninklijke kerstpudding

Eerst even een onduidelijkheid de wereld uit helpen: bij ‘kerstpudding’ zal je waarschijnlijk aan pudding denken, maar dit dessert is niet zoals we die in België kennen. Sterker nog: het is een soort cake. Ook worden de gedroogde vruchten gestoomd en dus niet gebakken.

Het recept werd afgelopen week gedeeld via het Instagram-account van The Royal Family. Tijdens de zogenoemde Stir-up Sunday, de laatste zondag voordat de adventsperiode begint, maken inwoners van het Verenigd Koninkrijk namelijk traditiegetrouw een zoet dessert. Om iedereen een beetje op weg te helpen, laten de Buckingham Palace-chefs zien hoe ze Christmas pudding maken; het dessert waar het Britse koningshuis van smult op Eerste Kerstdag.

De kerstpudding smaakt het allerlekkerst als-ie een paar weken oud is. Vijf weken voor Kerstmis, tijdens Stir-up Sunday, duiken veel Engelsen de keuken in om vast aan de slag te gaan. En dat verklaart ook gelijk de grote hoeveelheid alcohol: het zorgt ervoor dat het meesterbakwerk niet bederft.

Ingrediënten voor 2 puddings

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram gedroogde bessen
  • 185 gram sultana’s
  • 150 gram appelsienschil
  • 250 gram vet
  • 150 gram paneermeel
  • 90 gram bloem
  • 12 gram koekkruiden
  • 2 eieren
  • 180 gram demerara suiker
  • 275 milliliter bier
  • 40 milliliter donkere rum
  • 40 milliliter cognac

Niet zot van alcohol, of wil je het graag met de (klein)kinderen eten? Dan kan de alcohol volgens het officiële recept ook vervangen worden door appelsiensap of koude thee.

Zo maak je het

In de video waar we naast het recept ook nog op getrakteerd werden, laten ze zien hoe het bakken in z’n werk gaat en het uiteindelijke resultaat.

De pudding laat je op Eerste Kerstdag drie à vier uur au bain-marie verwarmen voordat je iedereen een stukje kunt serveren. Extra lekker met cognacsaus en room.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
ANP, Instagram

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024