Pompoen is weer helemaal in. Controleer of hij stevig is, geen kneuzingen vertoont en een mooie kleur heeft. Spoel de pompoen alvorens hem in stukken te snijden.
Een pompoen is gemakkelijk te bereiden en past zowel bij zout als zoet. Het is de basis van uitstekende soepen, gemengd met prei en aardappelen. Als je houdt van exotische smaken, probeer dan zeker eens pompoensoep met kokosmelk en curry. In blokjes gestoomde pompoen is heerlijk in een slaatje, maar je kan hem evengoed bakken met wat uitjes en spekblokjes om te serveren met gevogelte of gebraad. Pompoen is ook lekker in gratin, cake of quiche. Zijn lichtzoete smaak past prima bij desserts: probeer je taartbodem eens te bedekken met pompoenpuree gemengd met amandelpoeder. Verrassend lekker!
Met minder dan 30 calorieën per 100 g kan je wel stellen dat pompoen caloriearm is. Door zijn lage zoutgehalte heeft hij ook zijn plaats in een zoutvrij dieet. Goed om weten: hoe oranjer de pompoen, hoe meer vitamine A hij bevat. Met een portie van slechts 200 gram voorzie je in je dagelijkse behoefte.
- Voorbereiding: 30 min
- Bereiding: 25 min
Ingrediënten (voor 4 pers.)
- 4 zalmmoten
- 2 biologische of onbehandelde sinaasappelen
- 1 biologische of onbehandelde citroen
- 2 eetlepels gember in poedervorm
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel room
- 300 g wortelen
- 400 g pompoenvlees
- 20 g boter
Bereiding
- Dep de zalmmoten en plaats ze in een ovenschaal.
- Was de sinaasappelen en de citroen.
- Verwijder de schil van een sinaasappel en de citroen en strooi over de vis.
- Voeg 1 koffielepel gember toe.
- Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en laat marineren in de koelkast.
- Mousseline: schil de wortelen, was ze en snij ze in schijfjes.
- Snij de pompoen in blokjes.
- Smelt de boter in een snelkookpan en stoof al roerend de wortelen en de pompoen gedurende 2 minuten.
- Verwijder de schil van de tweede sinaasappel en voeg die met het sap toe aan de snelkookpan.
- Voeg de rest van de gember toe, kruid met peper en zout en dompel alles onder in water, sluit de pot en laat na het gefluit van de uitlaatklep nog gedurende ongeveer tien minuten verder koken.
- Laat uitlekken en haal alles door de voedselmolen, voeg de room toe en hou warm. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Plaats de zalmmoten op een plaat en bak de zalm gedurende 7 tot 10 minuten (je kan de zalm ook stomen).
- Dien de zalmmoten op met de groentemousseline.
Variant: Dit recept kan ook bereid worden met forelfilets.
Frank Fol: Groentechef® – Culinair architect
Frank Fol neemt al jaren de rol van Consultant Kok bij EXKi op zich. Als culinair pionier is hij al meer dan 25 jaar actief in het domein van fruit en groenten. Via zijn internationaal platform Denk Groenten! Denk Fruit® ontwikkelt en verspreidt hij zijn visie over de Europese grenzen heen. Zijn laatste verwezenlijking is de uitgave van de Gault&Millau Vert.
www.denkgroenten-denkfruit.info
EXKi zet elke maand een lokale seizoensgroente in de kijker met 3 à 5 recepten die terug te vinden zijn in alle EXKi-winkels.
Artikel gepubliceerd op Psychologies.be