bananencake pan

Geen oven? Zo maak je bananencake in een pan

Je hebt zin in bananencake maar kunt, om welke reden dan ook, geen oven gebruiken. Einde oefening? Awel nee, deze bananencake maak je zonder oven. Want een oven is misschien wel de bekendste manier om te bakken, maar zéker niet de enige.

Leestijd: 2 minuten

Ingrediënten bananencake uit de pan

Zorg ervoor dat je een diepe pan hebt met een deksel en de volgende ingrediënten:

  • 2 bananen
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 ml olie
  • 125 ml melk
  • 130 gram bloem
  • Pakje vanillesuiker
  • Zakje baking powder
  • Eventueel 20 gram abrikozen jam

Zijn de bananen nog niet rijp genoeg? Leg ze dan met schil en al op een met bakpapier beklede bakplaat. In een voorverwarmde oven van 150 graden Celcius laat je ze vervolgens vijftien à twintig minuten bakken totdat ze bruin zijn. Het bloem kun je ook vervangen door bijvoorbeeld spelt-, boekweit- of havermeel. Door één vierde deel van de gewone bloem te vervangen door een volkoren variant, vorm je een steviger beslag dat tegelijkertijd ook nog minder snel uitdroogt.

Zo zal je bananencake er uiteindelijk uit komen te zien:

Lees ook
Easy peasy kikkererwten squeezy: zo maak je heel simpel zelf hummus >

En aan de (be)slag!

Snijd een halve banaan in plakjes, giet wat olie in de pan en laat de plakjes en het suiker karamelliseren. Vervolgens voeg je de ei, suiker, vanille, melk, olie, de overige 1,5 banaan geprakt en bloem samen en maak je er een luchtig beslag van. Mix je het beslag te lang, dan wordt de textuur van je bananenbrood minder goed. Om dat te voorkomen is het belangrijk om het beslag zo kort mogelijk te belasten. Dit doe je door de natte- en droge ingrediënten apart van elkaar te mixen en ze vervolgens geleidelijk te combineren.

Dit beslag giet je daarna in de koekenpan over de plakjes banaan. Vervolgens doe je een deksel op de pan en laat je het baksel zo’n 30 minuten bakken op laag vuur. Draai de cake om en laat je het nog een tijdje bakken. Je kunt het best met een spatel af en toe onder de cake kijken om te zien of die al een mooie bruine kleur heeft gekregen. Is dat het geval? Haal de pan van het vuur, haal de ronde bananencake uit de pan en smeer eventueel nog wat abrikozenjam over de bananencake.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022