hummus

Easy peasy kikkererwten squeezy: zo maak je heel simpel zelf hummus

Er zijn een paar onzekerheden in het leven: wat kwam eerder, de kip of het ei, en is het nu eigenlijk hummus, houmoes, of hoemoes? Waar in ieder geval niet over valt te dubben, is dat hummus (ja, wij zijn team ‘hummus’) uitzonderlijk lekker en heel makkelijk te maken is.

Leestijd: < 1 minuut

Hummus dippen, smeren of scheppen

Move over, tapenade, maak plaats voor onze eigengemaakte hummus. De Libanese pasta maak je heel simpel met kikkererwten uit je keukenkastje óf andere peulvruchten die je nog in huis hebt. En als je een beetje een goede keukenmachine of staafmixer hebt liggen, kost het al helemaal weinig moeite.

Wat je nodig hebt

  • 300 g kikkererwten in blik
  • 1 klein knoflookteentje
  • 3 eetlepels tahin
  • 1 citroen
  • 100 milliliter ijskoud water
  • 1 snufje zeezout
  • 1 scheut olijflie

Hoe je het maakt

Spoel de kikkererwten af onder de koude kraan. Kies je voor tuinbonen of doperwten? Zorg dan eerst dat ze gaar zijn voor je ze gebruikt. Gooi de bonen in een keukenmachine en maal fijn. Hak het teentje knoflook zo fijn mogelijk en voeg met de eetlepels tahin toe aan het mengsel. Strooi een beetje zout en citroensap erbij, gevolgd door het koude water. Proef en oordeel nu: is het nog niet romig genoeg? Blijf malen in de keukenmachine. Is de smaak nog een beetje flauw? Voeg wat extra zout, citroensap of tahin toe. En last but definitely not least: top af met een scheutje olijfolie.

De meeste soorten hummus kun je zo’n drie dagen in de ijskast bewaren. Maar dat terzijde, want het smeersel is dan allàng in onze maag verdwenen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2022