cold brew

Het geheim om zelf de perfecte ‘cold brew’ koffie te zetten is best simpel

Cold brew maken klinkt als iets wat alleen getrainde barista’s in elkaar kunnen flansen, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van even weten hóe. Zo worden de #stayathome-dagen ineens een stuk aangenamer.

Leestijd: 2 minuten

Cold brew en ijskoffie

Jordan Karcher, oprichter van een hippe koffiebar, legt uit hoe je als een echte barista zelf een cold brew en ijskoffie maakt. We horen je denken: wat is het verschil? Awel: IJskoffie is hete koffie geserveerd met ijs, terwijl cold brew wordt gemaakt door koffiedik 8 tot 24 uur in koud water te laten trekken en het vervolgens te zeven om een concentraat te krijgen. De smaken verschillen ook: het proces voor het zetten van ijskoffie resulteert in meer zuurheid (en meer antioxidanten) dan cold brew. Ten tweede, als je hete koffie (voor de ijskoffie) over ijs giet, smelt een deel van het ijs en verdun het je drankje.

Zelf cold brew maken is eenvoudig als je eenmaal weet wat je doet. Maak het bijvoorbeeld ‘s avonds, zodat je het ‘s morgens kunt drinken. Je kunt je cold brew maken in een speciale cold brew maker, French press of gewoon in een glazen kan of grote pot met daarbij een koffiefilter. Dit heb je verder nodig:

  • 250 gram fijngemalen koffie
  • 1 liter koud water

Vul het tot de helft met de gemalen koffie, vul die vervolgens met koud water en roer er voorzichtig met een lepel door en zorg ervoor dat alle koffie door het water is opgenomen. Laat de koffie 12 uur trekken op kamertemperatuur. Als je een French press hebt gebruikt, kun je de filter langzaam omlaag duwen. Als je een kan of pot hebt gebruik, filter je hem met de koffiefilter. Zorg er wel voor dat je deze eerst nat maakt, zodat je koffie niet naar papier gaat smaken.

Lees ook:
6 manieren om je dagelijkse kop koffie supergezond te maken >

Afgekoelde koffie is zuurder

Als je denkt: ik laat m’n koffie wel afkoelen en giet het daarna over ijs – probleem opgelost, weet dan dat je zure koffie krijgt. Het zetten van hete koffie onttrekt namelijk kininezuur, wat leidt tot een zure smaak als de koffie na verloop van tijd afkoelt.

Als je toch echt ijskoffie wil zetten, en dus geen cold brew, gebruik dan een grof gemalen donkere branding. Maak het sterker dan normaal omdat het smeltende ijs de substantie verdunt. Zet de koffie vervolgens rechtstreeks in een groot glas met ijs en laat ongeveer 2,5 cm ruimte over om vers ijs en eventueel room toe te voegen. Voel je je al een echte barista?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024