Zoeter en romiger
Zo’n rijpe banaan smaakt zelfs veel lekkerder in recepten. Naarmate bananen rijpen, worden de zetmelen in de vrucht namelijk omgezet in suikers. Hierdoor hebben overrijpe bananen een natuurlijke zoetheid die de muffins lekkerder maakt. En ze geven ook nog eens een zachte en romigere textuur. Zo kun je dus met minder toegevoegde suiker een heerlijk recept op de ontbijttafel toveren.
Overrijpe bananen bevatten meer voedingsstoffen dan hun onrijpe tegenhangers. Ze zijn een goede bron van antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine A. Hoewel het bakken de voedingswaarde kan beïnvloeden, dragen deze natuurlijke voedingsstoffen toch bij aan de algemene gezondheid van het gebakken product.
Let’s bake
Wat heb je nodig?
- 1 rijpe banaan
- 1 kop havermout
- een scheutje melk (je kunt zuivelmelk of een plantaardige melk naar keuze gebruiken)
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- Optioneel: noten, rozijnen, chocoladestukjes, kaneel naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180°C en plaats muffinvormpjes in een muffinbakplaat.
- Prak de rijpe banaan in een kom tot een glad beslag.
- Voeg de havermout, melk, ei, bakpoeder, vanille-extract en een snufje zout toe aan de geprakte banaan. Meng alles goed door elkaar tot een glad beslag.
- Als je extra ingrediënten toe wil voegen, zoals noten of rozijnen, roer deze dan voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
- Bak de muffins in de voorverwarmde oven ongeveer 15-20 minuten. Je kunt een satéprikker in het midden steken. Als deze er schoon uitkomt, is het gaar.
- Haal de muffins uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen in de bakplaat. Daarna kun je ze op een rooster verder laten afkoelen.
Wat als je geen bakpoeder in huis hebt?
Als je geen bakpoeder in huis hebt en dus een alternatief zoekt, zijn er een aantal andere producten die dezelfde rijzende werking hebben:
- Bakzout (baking soda): Houd er rekening mee dat bakzout krachtiger is dan bakpoeder, dus gebruik ongeveer 1/4 theelepel bakzout voor elke theelepel bakpoeder in het recept. Voeg ook een zuur ingrediënt toe, zoals yoghurt of azijn, om de reactie met bakzout te activeren.
- Zelfrijzend bakmeel: Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt, bevat dit meestal al bakpoeder. Je kunt de hoeveelheid bakpoeder in het recept verminderen of helemaal weglaten als je zelfrijzend bakmeel gebruikt.
- Azijn en baking soda: Meng 1 theelepel azijn met 1/2 theelepel baking soda. Dit combinatie heeft ook een rijzende werking. Voeg dit toe aan het beslag en mix snel aangezien de reactie direct begint.
- Zure room of yoghurt: Deze ingrediënten bevatten natuurlijke zuren. Voeg een goede lepel zure room of yoghurt toe aan het recept.
En daar zijn je ontbijtmuffins! Je kunt ze op kamertemperatuur in een luchtdichte container ongeveer 2-3 dagen bewaren. Als je van plan bent ze in de koelkast te bewaren, blijven ze in een luchtdicht bakje ongeveer 4-5 dagen goed. Als je de banenenmuffins langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Wikkel ze individueel in plasticfolie en plaats ze in een luchtdichte zak of bakje. Dan kunnen ze zelfs 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard. Ontdooi ze in de koelkast of op kamertemperatuur, en zo heb je op elk gewenst moment een duurzame ontbijtmuffin!
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock