savooikool

Weet je nog? 4x recepten met de vergeten groente savooikool – nét even anders

Best leuk hoor, al die trendy recepten, maar de echte klassieke winterkost is niet te evenaren. Daarom bij deze een warm pleidooi om de vergeten groente savooi weer terug op tafel te zetten. En vooruit, nog een paar recepten met een moderne twist voor zij die nog niet overtuigd zijn van de traditionele kost.

Leestijd: 4 minuten

Vergeten groente

Soms is bepaald eten trendy. En ander eten, zoals savooikool, niet. Boules Attraps, belachelijk zuur, was ooit hip en nu begrijpt niemand meer waarom. Wie precies wanneer en waarom bepaalt dat het niet meer hip is, weet niemand, maar opeens was het gedaan met de reputatie van savooikool. Het kan eigenlijk alleen nog als nostalgische maaltijd voor volwassenen om nog één keer de jeugd te ervaren.

Liggen ze nog wel bij de groenteboeren? Worden ze nog weleens gegeten? Vragen te over. Savooikool is ooit door de Romeinen gekweekt, hoewel ze voor hen vooral van therapeutisch belang was. Ze werd vooral gebruikt op verwondingen om de huid mee te genezen. In de natuurge­neeskunde wordt savooikool tegenwoordig ook aangeraden om het bloed te zuiveren, om het bloedsuikergehalte te verlagen, het is hoestdempend en algemeen verzachtend. Ook bij bronchitis, nieraan­doeningen en zelfs bij reumaklachten is savooikool goed vanwege zijn genezend effect.

Het is uitermate gezond, heel lekker en is erg mooi. Als je ze van dichtbij bekijkt, zie je dat de bladeren uitgesproken nerven hebben, gebobbeld zijn en mooie gekrulde randen hebben. Het is lang genoeg uncool is geweest om nu weer hip te kunnen zijn. Dus, lieve mensen, verklaren we savooikool tot herontdekt.

We tippen vier variaties met de niet meer vergeten groente in de hoofdrol:

Gestoofde savooi met rode ui

Snijd de kool in stukken, bak ze zachtjes aan in boter en stoof ze gaar met het deksel op de pan. Voeg gekarameliseerde rode ui toe en breng op smaak met zout en nootmuskaat. Gebakken spekjes maken dit gerecht helemaal af. Om in de buurt van traditionele stoemp te komen, kun je de gestoofde kool met gekookte en geplette aardappelen mengen.

Savooichips

Bij een goede krop moeten de buitenste bladeren (die wat openstaan en donkergroen zijn) er nog aan zitten en stevig aanvoelen. Sommige winkeliers halen die eraf om te camoufleren dat de kool niet zo vers meer is. Dat is jammer, want van de buitenste bladeren kun je heerlijke groentechips maken. Gebruik hiervoor de dikke nerf niet, enkel het groene blad. Leg de bladeren in een kom, giet er een goede scheut olijfolie over en kruid met fleur de sel en zwarte peper. Spreid ze uit over een bakplaat en zet ze 7 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Draai ze om na 5 minuten en let vooral op dat ze niet te donker worden.

Savooi met pasta

Een eenvoudige Italiaanse pasta met kleine gehaktballen en savooie. Bij deze bereiding is fusilli gebruikt maar elke andere soort pasta werkt even goed. De Parmezaanse kaas en limoen brengt het geheel flink op smaak.

Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de savooiekool in dunne reepjes en voeg de laatste 3 minuten toe aan de pasta. Bak in een andere pan kippenblokjes en knoflook, en voeg toe samen met Parmezaanse kaas aan het geheel.

Savooirolletjes

Wist je dat savooie één van de oudste kolen is en oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt? Dat verklaart ook de naam: ze is vernoemd naar de regio Savoye in Frankrijk. In tegenstelling tot andere koolsoorten zitten de bladeren van savooiekool vrij ‘los’ en zorgt voor een bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis, en dat is wel te zien aan deze savooirolletjes. Deze geroosterde savooikool is gevuld met pittige bulgur. Maar je kunt de savooibladeren met van alles vullen: bijvoorbeeld aardappelpuree met paddenstoelen en een Belgische kaas. Of op z’n Aziatisch.

Kook de bladeren hiervoor in 5 tot 7 minuten beetgaar, tot ze er glazig uitzien. Giet af, dompel kort in koud water en laat uitlekken op een keukenhanddoek. Leg de koolbladeren open en schep op elk blad een portie van de vulling. Rol op en vouw toe. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit kort aan beide kanten in de pan. Doe de rolletjes in een ovenschaal en laat ze nog even garen, op 180 °C, zo’n 15 minuten

Ziezo. Straks zitten we met deze recepten tegen heug en meug elke avond aan de savooi, dat we de niet vergeten groenten verdringen, en we de niet vergeten groenten óók nog dreigen te vergeten…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Dagelijksekost, Lekkervanbijons, Mijntuin, Purepascale

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024