champagne bewaren

Champagne over? Zo lang kun je die nog bewaren in de koelkast

Knallend het nieuwe jaar in, dat doen we met champagne. Nog een laagje over in de fles? Dan kun je die maar beter niet te lang in de koelkast laten liggen.

Leestijd: 2 minuten

Geopende champagne bewaren

Een flesje champagne kun je geopend namelijk maar maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Laat je ‘m langer liggen, dan begint de bubbel te veranderen; wijnmaker Marie-Christine Osselin vertelt aan Huffpost dat de kurk daarna uitdroogt en er meer ruimte tussen de fles en de kurk komt. De champagne oxideert, waardoor de aroma’s veranderen en het z’n bubbel verliest. Dat een fles champagne die 5 jaar heeft gerijpt, dus ook 5 jaar bewaard kan worden, is een fabeltje.

De geopende fles champagne kun je het beste bewaren op een koele, donkere en droge plek met een constante temperatuur van 7-12°C. Beweeg hem zo min mogelijk en horizontaal is de beste positie voor de fles, zoals in een wijnrek in de kelder.

Ongeopende champagne bewaren

De nog gesloten flessen zijn langer houdbaar. Hoelang dat is, verschilt dan weer tussen het soort. Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden:

  • Geopende champagne: 3 tot 5 dagen
  • Champagne zonder jaartal: maximaal 9 maanden
  • Vintage champagne: maximaal 1 jaar
  • Prestige champagne: 10 tot 15 jaar

Houdbaarheidsdatum bepalen

Maar eh, hoe wordt nu eigenlijk die houdbaarheidsdatum per soort bepaald? Awel, dit speelt mee:

  • De kwaliteit van de druif. Champagne gemaakt van druiven uit een goed oogstjaar kunnen langer bewaard worden dan andere druiven.
  • De grootte van de fles. De ideale grootte is de reguliere fles van 75 centiliter, kleinere en grotere flessen zijn minder goed houdbaar.
  • De kurk. Deze zorgt ervoor dat er niet te weinig koolzuur of te veel zuurstof in de fles komt.
  • De samenstelling. Champagne wordt gemaakt van drie druiven: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Chardonnay en pinot noir zijn goed houdbaar, pinot meunier iets minder.

Champagne niet meer goed?

De beste manier om vast te stellen of je champagne niet meer goed is, is door te kijken, ruiken en proeven. Zijn er geen bubbels meer te bekennen? Dan is de champagne waarschijnlijk niet meer houdbaar en zal de champagne vlak en een beetje zuur smaken. Drinken is geen goed idee, maar je kunt het wel nog príma gebruiken om mee te koken >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022