wijngids luberon

De grote wijngids: de feestelijkste flessen uit het Franse Luberon

Sommige plaatsen in de wereld zijn als sommige boeken. Je voelt je thuis vanaf de eerste regel en verslindt het boek zonder adem te halen. Zo ook Luberon, een van de fraaiste wijnstreken in het Franse zuiden. Met de feestdagen om de hoek trok onze sommelier eropuit om er de mooiste wijnen te selecteren voor jouw kerstdiner en eindejaarsborrel.

Leestijd: 8 minuten

Het vliegtuig zet ons af in Nîmes. Daar wordt de bescheiden aerodroom opgejut door de winden van de Middellandse Zee. Niet ongebruikelijk, want het waait hier wel vaker. We stappen in de auto en volgen de kleine wegen die Waze ons aanreikt door het hart van de Luberon. Wat een voorrecht om in hartje Frankrijk te zijn, zonder een snelweg te passeren, zonder rotondes, zonder pechvogels die achter de vangrail op assistentie wachten met een lichtgevend jack om hun middel! Wat is het hier mooi, zo in het gouden licht van de herfst. De druivenpluk is begonnen, de bladeren branden in de boomtoppen, de dorpen zijn bijna leeggestroomd. De zomermensen zijn weg, alleen de bewoners zijn gebleven. Dit is het zachtste seizoen dat Gilbert Bécaud o zo treffend bezong in ‘Automne’.

We hebben geen haast, de weg slingert zich oneindig en de zon is alweer op de afspraak. Kortom: dit voelt als vakantie. In de bocht van de weg bij Ménerbes gaat een pad naar rechts. Het leidt naar een grote bastide omgeven door een zee van wijnstokken. Ik voel me goed, want ik zie druiven.

Zoveel is zeker: op het gebied van wijnkwaliteit gaat deze regio erop vooruit. Het overgrote deel van de wijnen uit deze streek, die lange tijd gedegradeerd waren tot aangename zomertafelwijnen voor de stille toerist, moeten zich niet langer wegstoppen.

De Luberon is de rustige regio waar toeristen zich verbergen. Precies het omgekeerde van Saint-Tropez. Daar, bij het water, overheerst de overdaad, maar vaak zonder smaak. Saint-Tropez lijkt op een wanhopig snakken naar een vergane glorie toen beroemde mensen tot de middag en in het wit gekleed jeu de boules speelden op de Place des Lices en men kleurloze rosé on the rocks liet aanrukken. In veel te grote glazen, kwestie van toch maar op te vallen. Hier, in het binnenland, nestelt men zich ver van die verdorvenheid en de holle leegte. Discretie is troef. Er wordt rustig geleefd, terwijl de tijd verder tikt. En wanneer we de lokale wijnen proeven – het maakt niet uit of het rosé, rood of wit is – gaan we dat moment niet verknoeien met te luide muziek en de geur van geparfumeerde olie…

Witte wijnen? Ja, dat heb je juist gelezen. Want hoewel we in het zuiden zijn, is dit wel het noorden van het zuiden. En dus relatief koel, want op hoogte. Akkoord, dit zijn de Alpen niet, maar we halen toch regelmatig de 500 meter. Dit betekent mildere temperaturen voor alles wat wit kleurt. Voeg daarbij de terroirs die gunstig zijn voor witte druivensoorten en een knowhow die zich snel ontwikkelt, en het resultaat zijn verrassende, knisperende, levendige, nerveuze en duivels originele wijnen. De strijd tegen de schadelijke gevolgen van de opwarming van de aarde impliceert ook de herontdekking en het gebruik van oude, bijna vergeten druivenrassen, die aan de plaatselijke producties radicaal andere karakters verlenen. En dat is echt uitstekend nieuws.

Kortom, dit is het moment om de wijnen uit de streek te ontdekken of te herontdekken. De verrassingen liggen er om de hoek. Vergeet dus wat de ‘wijnkenner’ uit je familie je heeft ingefluisterd. Alsook je pijnlijke jeugdervaringen. Laat je gewoon leiden door de smakelijke geneugten van de streek.

 

Château Val Joanis – Les Aubépines

Wijngids

Dit is een van de grootste domeinen in de regio, zoniet het grootste. Het assortiment wijnen is zeer uitgebreid en over het algemeen van prima kwaliteit. De witte en de rosés zijn klassiek, in balans, fris en levendig. De rode wijnen zijn veel meer gestructureerd. Dit domein is al vele jaren zeer aanwezig op de Belgische markt en geeft een zeer goed beeld van de streek. Zelfs de sceptici zullen overtuigd zijn, zoveel is zeker. Het domein heeft zijn eigen goudklompje met de naam Sweet. Een degustatie waard, want zeer de moeite. Ook Les Aubépines valt in mijn smaak, wat best opmerkelijk is.

2404 Route Villelaure, 84120 Pertuis
Hervé Lassere, +33 4 90 79 20 77
magasin@val-joanis.com
@chateauvaljoanis

Marrenon – Grand Marrenon

Wijngids

Ik moet toegeven dat ik verliefd ben geworden op de cuvée Grand Marrenon. Hij is het resultaat van een perceel met Grenache blanc en Vermentino. Dit is haute couture, met boterachtige, bloemige aroma’s, en tegelijkertijd een en al finesse. Er zijn nog andere cuvées die deze vlag dragen, maar deze maakte op mij een grotere indruk dan de rode die me krachtiger leken dan fris.

Rue Amédée Giniès, 84240 La Tour d’Aigues
Philippe Tolleret, +33 6 88 97 82 85
@marrenon_vignobles

Domaine Le Novi – Les Soucas

Wijngids

Als ik een favoriet zou moeten kiezen, vind ik hem hier. Ik proefde het hele gamma en zelfs verschillende jaargangen, tot 2015. Stuk voor stuk bijzonder lekker. De witte wijnen zijn delicaat, fris, met een zeldzame spanning en een verbazingwekkende rijkdom. Ik denk zelfs dat ik het hele gamma kan omschrijven als ‘grote wijnen’. De Les Soucas cuvée is er een die je niet mag missen. Werkelijk buitengewoon. De wijnen kunnen gemakkelijk 7 tot 8 jaar worden opgeborgen zonder een krimp te geven. Integendeel, zij zullen alleen maar winnen aan complexiteit en daar wordt de liefhebber alleen maar blijer van.

850 route de Cabrières d’Aiguës, 84240 La Tour-d’Aigues
Romain Dol, +33 6 22 07 90 60, romain_dol@yahoo.fr
@domainelenovi

Domaine La Citadelle – Le Châtaignier

Wijngids

Films produceren heeft soms verregaande gevolgen. Het domein is veelzijdig. Zo staat de prachtige botanische tuin geheel in het teken van de lokale soorten klaar voor eigen gebruik, wat perfect is voor gezinnen. Het domein heeft ook een eigen museum dat gewijd is aan de kurkentrekker. Dat is heel toepasselijk gezien de context, maar het is uitgebreider dan men zou verwachten en loont absoluut de moeite. Tenslotte zijn er de keurige wijnen. Het brede gamma is vooral gericht op fruit en laat de terroirs van het domein goed tot hun recht komen. Mijn favoriet is Le Châtaignier 2020, een knapperige en lichte witte wijn zoals ik hem graag heb.

route de Cavaillon, 84560 Ménerbes
Lionnel Bourge, +33 4 90 72 41 58
contact@domaine-citadelle.com
@domaine_de_la_citadelle

 

Mas Edem – Delicato

Wijngids

Dit is het verhaal van een wedergeboorte, van een landgoed dat was vergeten hoe het moest leven en, na een mooie impuls, met een flits uit de startblokken is geschoten. De grote cuvée Origini en het gamma Delicato zijn samen goed voor vier wijnen. Perfect voor eenvoudige geluksmomenten die het leven minder ingewikkeld maken.

145 chemin des Maquignons, 84220 Goult
Renaud Pierlot, +33 4 90 72 89 34
contact@masedem.fr
@mas_edem

Domaine Ruffinatto – L’Infante

Wijngids

Elk domein heeft zijn verhaal: soms chaotisch, vaak romantisch en zelfs charmant. In dit geval begint het bij een man die hard labeurde om succes te boeken en de fakkel vervolgens doorgaf aan de volgende generatie. Vandaag, beetje bij beetje, is het de beurt aan de derde generatie. Die draait niet op de automatische piloot, want je moet jezelf intern bewijzen om je strepen te verdienen. Ik proefde niet het hele gamma, maar wat,ik proefde, verraste door zijn finesse. Dat is een beetje het sleutelwoord in deze reeks degustaties, maar in dit geval is het een gegeven. De wijn is opgebouwd rond een frisse lijn, met een mooie zuurgraad die het gehemelte ondersteunt zonder agressie. Zelfs bij zeer warm weer, en zonder verknoeid te worden door ijs en water, blijft de wijn fris in de mond. De Menines in rosé en L’Infante in rood (2017) zijn cuvées die een gulle pauze verdienen. Een mooie vondst!

Christian Ruffinatto, +33 6 30 80 95 20
@domaine_ruffinatto

Mas des Infermières – La Source

Wijngids

Wanneer een gerenommeerde filmmaker van boven de 70 verliefd wordt op een wijnstreek is dat niet om aardbeien te kweken. Toen Ridley Scott in deze regio kwam werken, werd hij, net als vele anderen, meteen betoverd. En al snel werden zijn plannen concreet. De wijnmakerij werd deze zomer voor het publiek geopend en is op zich al bijna een bezoek waard. Zeker als je van films houdt. De enscenering van het gebouw is op zijn zachtst gezegd nauwgezet. Strak, licht, bijna luchtig. Tussen de vaten, de wijntanks en in de meer algemene ruimten staan elementen uitgestald van decors en kostuums uit de grootste films van de meester. Het ei uit ‘Alien’ troont in de vatenkelder. Je kijkt verrast op, maar de mix van beide werelden zit verrassend goed in elkaar en loont de moeite. De wijnen zijn rood, vrij krachtig, gestructureerd en goed geconstrueerd. Zij worden momenteel nog niet uitgevoerd naar België – de onderhandelingen lopen nog. Als je de kans krijgt om La Source in 2020 te proeven, ontdek je het volledige potentieel van het domein. Dit is er een om in de gaten te houden.

1575 route du Four, 84580 Oppède
Christophe Barraud, +33 6 19 58 53 49
cb@masdesinfermireres.com
@mas_des_infermières

Château La Canorgue

Deze plek is waar Ridley Scott zijn decor vond voor ‘Un bon cru’, een film over wijn. Eerlijk is eerlijk: hij maakte betere dingen… De eigenaars worden er ook niet graag over aangesproken, want zij zijn inderdaad veel meer dan een filmset. Dochter, haar partner en vader: de generaties volgen elkaar op, gaan door op de ingeslagen weg en produceren wijnen die zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Het landgoed is simpelweg prachtig en gaat terug tot de Romeinse tijd. Dankzij de eigen bronnen kleurt het groen en is het er aangenaam rondwandelen. Maar het domein is veel meer dan dat. De wijnen verraden een goede controle en de biodynamische landbouw, die hier de norm is, geeft uitzonderlijke resultaten. Als de kans zich aandient, bezoek dan zeker de ronde zwaartekrachtkelder. Die is perfect voor de mens, zonder de wijnen te forceren. Het resultaat proef je in de fles. Dit duo beweegt zich tussen traditie en innovatie. Het heeft heel wat in zijn mars en wordt alleen maar sterker. Ik werd verliefd op de rosé die een lesje in stijl is voor de hele zuidelijke productie en misschien nog een heel eind daarbuiten. Lekker en evenwichtig. Genieten, van de eerste tot de laatste druppel.

route du Pont Julien – D149, 84480 Bonnieux
Nathalie Margan, +33 4 90 75 81 01
@chateaulacanorgue

La Bastide du Claux – Barraban

Wijngids

De man heeft karakter, zeg maar een sterke persoonlijkheid. Als Bourgondiër die naar het zuiden is geëmigreerd, maar nog steeds actief is in zijn streek van herkomst, hanteert hij een unieke stijl voor het maken van compromisloze witte en strakke, verfijnde rode wijnen die doen denken aan het beste dat in zijn geboortestreek kan worden gemaakt. Gigantisch, uitzonderlijk zelfs, en voor extra precisie draagt elke cuvée de naam van zijn perceel en vooral van zijn hoogte. Dankzij de Barraban en L’Odalisque, maar ook de Capriers, Saint-Jean en Le Claux, laten de verschillen die verband houden met de hoogte en de complexiteit van de terroirs zich goed begrijpen. Wie moeite heeft om het voor velen onbegrijpelijke begrip ‘terroir’ te interpreteren, vindt hier een grootmeester! Tegelijk staat hij dicht bij de mensen. Een avond met hem is een prachtig avontuur dat te mooi is om naar buiten te worden gebracht.

Sylvain Morey, +33 6 99 70 26 05
@bastideduclaux

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024