Koffie lekkerder

Volgens onderzoek kun je op deze manier je kop koffie lekkerder laten smaken

Kortgeleden somden we op hoe je je kop koffie een stuk gezonder kunt maken. Om diezelfde kop (nog) lekkerder te laten smaken, krijgen we opnieuw een gouden tip van de wetenschap.

Leestijd: 2 minuten

Koffie kan misschien nog lekkerder

Volgens een studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, zijn mensen die koffie drinken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Oftewel: bevind je je in een rustigere omgeving, dan ervaar je je koffie als lekkerder. Maar er is meer…

Koffie kan volgens het onderzoek bij een bepaald aantal dB (decibel) ook duurder smaken. Om dit te ontdekken lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. Via de koptelefoon hoorden ze achtergrondgeluiden van een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze die geluiden op een hoger volume: 85 decibel (ongeveer het normale volume in een horecazaak). Bij de tweede kop met identiek dezelfde koffie – al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een 20 decibel lager volume.

Ssst…

Uitkomst: de tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers niet alleen beter, ze dachten ook dat het duurdere koffie was. Hoe dat kan? Hoe meer ons brein meer te verwerken krijgt (bijvoorbeeld lawaai), hoe minder gevoelig we zijn voor andere stimuli, zoals smaken. We moeten als het ware onze aandacht verdelen over verschillende zaken. Volgens het onderzoeksteam vergroot het drinken van koffie in een luidruchtige omgeving ook de kans dat je je koffie in de toekomst sterker wil drinken of met meer suikerklontjes. Waarschijnlijk iets dat verband met elkaar houdt; smaakt je koffie immers minder intens, dan wil je dit misschien op den duur een handje helpen.

Kortom: de aanwezigheid van achtergrondgeluid heeft een negatieve invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch koffie smaakt. Dus drink in dit geval je tas beter in stilte. Dan smaakt het niet alleen instant beter en duurder, het is ook nog eens gezonder om die mogelijke suikerklontjes achterwege te laten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024