wijn pirard

U houdt van een goed glas wijn? Zo begon het ook voor wijnhandel Pirard…

Leestijd: 2 minuten

In de familie Pirard gaat de passie voor wijn over van generatie op generatie. Al meer dan 70 jaar lang spaart het huis kost nog moeite om ons zorgvuldig uitgezochte, kostbare druppeltjes wijnvocht te laten ontdekken van wijnbouwers die met kennis van zaken authentieke wijnen maken. Maison Pirard is een als de grot van Alibaba voor wijnliefhebbers… waar er achter elke fles een mooi verhaalt schuil gaat.

Gedeeld plezier

Het huis bevoorraadt niet alleen particulieren maar ook sterrenrestaurants zoals La Villa Lorraine, de Sea Grill of la Meunerie. Maar vooraleer de wijnflessen op de beste tafels van het land prijken, heeft het Maison Pirard al een hele weg afgelegd met hen. Deze grote wijnen proef je zelden voor een klein prijsje, want ze zijn gemaakt met het volle respect voor de terroir. Het werk van de Pirards wierp hun vruchten af: vandaag hebben ze een 500-tal grands crus van Frankrijk en elders in hun aanbod. Van de excellente karaf voor alle dagen tot de verrassende magnum voor speciale gelegenheden. Eigenlijk verkoopt Maison Pirard geen wijn, maar raadt ze u wijn aan…

wijn pirard life magazineAlles begon in 1945, toen Jacques Pirard zijn handelsinstinct in dienst stelde van een handelaar in Bordeauxwijnen. Hij was ontgoocheld door de kwaliteit van de wijn die in België werd verkocht. Hij begaf zich op het terrein waar hij al pratend en proevend een nieuw beroep leerde: dat van ambassadeur van artisanale wijnbouwers.

Toen zijn familie groter werd, openden er zich nieuwe horizonten voor Jacques. Al heel snel bouwde hij een reputatie op van specialist van grote Duitse wijnen met een voorkeur voor Rieslings. Stilaan werd hij ook verliefd op andere regio’s die tot dan toe onbekend waren op de Belgische markt, zoals de Bourgogne of de Piemonte. Hij kreeg het gezelschap van zijn zoon Emmanuel, de ‘neus’ van de familie, en vader en zoon maakten er een erezaak van om het werk op de wijngaarden bekend te maken bij het grote publiek.

De wereld aan hun voeten

Beetje bij beetje smeedden ze innige banden met de wijnbouwers. Schoonzoon Luc Thienpont liet zich zelf een superb domein in de Bordeaux aanraden, het Château Labégorce-Zédé. Het duo was klaar om de rest van de wereld te veroveren, en stelt nu ook wijnen uit Californië en Zuid-Amerika voor. Vandaag zijn er vier winkels « Espaces Vins » in België en een website voor de online verkoop. Kleinzoon Simon heeft hen ondertussen vervoegd om de waarden van het Maison Pirard verder te zetten.

U vraagt zich stilaan af wat u vanavond gaat drinken? Werp een oog op de lijst van gerechten en bijpassende wijnen op hun website www.espacevin.com.

Helemaal in de geest van het huis waarin delen en ontmoetingen centraal staan, kan u trouwens ook deelnemen aan wijnateliers bij Maison Pirard. Daar leert u woorden plakken op wat u proeft en ruikt en krijgt u enkele referentiepunten om uw eigen persoonlijke voorkeuren scherp te stellen.

Nood aan persoonlijk advies? 067.77.31.01


© Fiftyandme 2022