50-plusser en gezelschapsdier, een winnende combinatie

Leestijd: 5 minuten

Het leven neemt onverwachte wendingen. Uw kinderen waarvoor u dag en nacht zorgde zijn het huis uit, uw partner is er misschien niet meer. Dan is de tijd aangebroken om uzelf wat meer vrijheid te gunnen, van het leven te profiteren en de vrijgekomen plaats in te vullen met een nieuwe gezel… op vier poten. Katten en honden genieten hierbij de voorkeur.

shutterstock_63611257

Katten en honden zijn een probaat middel tegen eenzaamheid en stress. Zij zorgen voor rust, laten u weer lachen en stimuleren uw zin om in het leven te bijten als in een rijpe appel. U hoeft dan ook niet bang te zijn om een gezelschapsdier in huis te halen, al blijven enkele raadgevingen op hun plaats. Ten eerste is een huisdier niet altijd even rustig en ten tweede heeft ook uw nieuwe gezel zijn noden en verlangens. We overlopen het samen.

PLUSPUNTEN VAN EEN GEZELSCHAPSDIER

shutterstock_97309067

Wie zei er ook weer dat de hond de beste vriend is van de mens? Dat het spinnen van een kat ook de mens helpt om te ontspannen? Een gezelschapsdier kan een pijnlijke leegte helpen invullen en uw leven aangenamer maken. Zijn/haar aanwezigheid onder uw dak helpt om uw dag onder een goed gesternte te beginnen. Uw nieuwe gezel heeft immers aandacht nodig. Hij wil geknuffeld worden, gevoed, gewandeld en verzorgd. Hij hangt dus voornamelijk van u af en door die afhankelijkheid groeit uw zelfvertrouwen en kijkt u opnieuw de juiste kant op. Of u voor een hond of kat kiest: dit wordt uw dagelijkse gezel. Hij zal troost bieden in de moeilijke momenten, maar zal er ook voor zorgen dat uw leven opnieuw regelmaat krijgt.

KIES DOORDACHT

shutterstock_203535532-2

Dierenwinkels bieden tegenwoordig een grote keuze. Denk maar aan hamsters, dwergkonijnen en dies meer. Die kijken allemaal heel lief en verleidelijk, maar om uw levensvreugde te herstellen, is en blijft een hond of kat het meest geschikt.

Wie een dier binnenhaalt, doet er dus goed aan om de pro’s en contra’s goed tegen elkaar af te wegen. U moet dit vooral niet doen indien u zich niet gewapend voelt om de behoeften van het dier in te lossen. Vooraleer u aan dit avontuur begint, moet u voor uzelf duidelijkheid scheppen in:

  • UW GEZONDHEIDSTOESTAND: bent u in staat om uw hond uit te laten of kunt u opstaan om hem eten te geven? Uw fysiek is een essentiële factor bij de besluitvorming.
  • UW FINANCIËLE TOESTAND: bent u in staat om in de medische en voedingsbehoeften van uw gezel te voorzien? Dieren dienen ingeënt en gesteriliseerd. Bezoekjes aan de dierenarts kunnen behoorlijk duur uitvallen en dienen dus meegerekend in uw besluit. Er bestaan overigens heel wat “ziekenfondsen” die uw dier verzekeren bij ziekte en de kosten van de dierenarts helpen temperen.
  • UW WONING: is die wel aangepast aan een gezelschapsdier? Ligt uw woning dicht bij een weg en is er een omheining? Denk aan het risico dat uw huisdier kan lopen indien het ontsnapt.

De keuze voor een huisdier is een belangrijke beslissing, want u bent er verantwoordelijk voor.

Heel wat dieren worden dagelijks aan hun lot overgelaten en vragen niet liever dan een thuis waar ze welkom zijn. Tal van dierenasielen staan u graag bij om een dier te adopteren. Een mooi gebaar voor echt plezier. Al kunt u natuurlijk ook een pup of een jong katje adopteren bij een particulier die de eerste veterinaire zorgen van uw toekomstige gezel voor zijn rekening neemt.

Maar in elk geval wordt u degene die verantwoordelijk zal zijn voor zijn opvoeding: met wat doorzettingsvermogen, enkele nuttige tips van de dierenarts en een stevige portie geduld wordt uw huisdier zo teder als een vlinder, of toch bijna… Er zijn trouwens ook dressuurcentra (vooral voor honden) die u kunnen begeleiden bij dit lange leerproces.

GLOBETROTTER OF COCOON?

shutterstock_149502065

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om uw levensstijl goed te definiëren. Indien pensionering voor u gelijkstaat met reizen, op familiebezoek gaan of het opzoeken van vrienden die ver weg wonen – kortom, u bent de hele tijd op stap en nooit thuis! – dan kunt u maar beter geen gezelschapsdier in huis halen. Op dat moment wordt hij meer een blok aan het been dan een zonnetje in huis.

U bent een huismus en u wil graag een gezel die altijd in de buurt is? U bent bereid hem veel aandacht te geven? Dan is een hond precies wat u nodig hebt, op voorwaarde dat u hem geregeld kunt uitlaten – tenzij u over een tuin beschikt.

U bent een huismus, maar u wil af en toe ook graag voor enkele dagen het huis uit wanneer u daar zin in hebt. U wil gezelschap, maar niet te nadrukkelijk en u wil ook niet te veel beslommeringen? Kies dan voor een kat.

Als u slecht te been bent of een zwakke gezondheid hebt, wordt het voor u wellicht moeilijk om uw hond drie of vier keer per dag uit te laten. Ook dan kunt u inderdaad beter kiezen voor een kat.

GROOT OF KLEIN?

shutterstock_236743624

Hond, kat, vogel, knaagdier, fret: keuze genoeg. Maar als u een gezel wil die een echte plaats inneemt in uw leven en waar u een echte band mee hebt, dan is het een hond of een kat.

Eigenlijk hangt alles samen met uw verwachtingen, uw karakter, uw voorkeuren en hoe gezond en mobiel u bent. Sommige mensen zijn “hond”, andere “kat” en zij denken er geen moment aan om een andere keuze te maken. Als dat zo is, dan dient vooral het juiste ras gekozen.

Grote honden zijn niet aan te bevelen. Met een grote hond loopt u immers meer risico op een ongelukkige val. Omdat uw gezondheid en mobiliteit er met de jaren niet op vooruit zullen gaan, bestaat de kans dat het na enkele jaren uw hond is die met u wandelt in plaats van omgekeerd! Als uw hond een levendig karakter heeft en u bent niet streng genoeg, dan hebt u zelfs met een kleine hond de handen vol.

Kleine en gemiddelde rassen zijn veel beter aangepast. Een kleinere hond zal u evenveel plezier schenken en even waakzaam zijn als een grote. Maar hij is ook makkelijker in de omgang en in het “onderhoud” (wassen, borstelen) en het uitlaten. Een kleiner exemplaar laat zich ook makkelijker meenemen bij vrienden of in openbare ruimten. Ook het financiële aspect is niet te veronachtzamen want een grote hond kost qua voeding ruim het dubbele van een kleine.

Voor wat katten betreft, liggen de criteria enigszins anders. Vergeet alleen niet dat de rassen met lange haren meer onderhoud vergen. Zij moeten vrijwel dagelijks worden geborsteld om hun pels in topvorm te houden. Vergeet niet dat het steriliseren van uw kat (kater of kattin) zijn eigenaar heel wat zorgen zal helpen besparen: opgewonden gedrag in de bronstijd, uitbreken, ongewenste zwangerschappen, enz.



© Fiftyandme 2024