expo's

Expo’s die meer dan het bezoeken waard zijn dit najaar

Fotografie, muziek, wetenschap, schilderkunst, mode… We distilleerden het beste van wat je dit najaar allemaal kan gaan bekijken.

Leestijd: 7 minuten

Fotografie expo’s

Wonderful things

Na een lang verblijf in het Londense V&A doet deze expo als eerste halte op de wereldtournee C-mine in Genk aan. De naam van de expo is gebaseerd op de uitspraak van de Britse archeoloog Howard Carter als antwoord op de vraag of hij iets kon zien, toen hij het graf van farao Toetanchamon binnentrad “Yes wonderful things”, was zijn repliek. Exact hetzelfde gevoel had Tim Walker wanneer hij mocht ronddwalen tussen de uitgebreide kunstcollecties van het V&A Museum. De 150 werken in de expo zijn daarvan het grootse resultaat. Tim Walker is één van de beroemdste modefotografen die zijn talent eerder al mocht tonen in magazines als Vogue, i-D en LOVE magazine. Ook talloze beroemdheden als Tilda Swinton, Alexander McQueen, David Attenborough en Grace Jones poseerden voor zijn lens. Walker staat bekend om zijn artistieke aanpak en romantische settings. Bij de expo hoort een uitgebreid programma met gegidste rondleidingen, lezingen, films en events. Zeker in combinatie met de unieke locatie van C-mine een must see voor de hele Benelux.

Tim Walker, Wonderful Things, tot 3 januari 2021 in C-Mine, Evence Coppéelaan 91, Genk. Info: c-mine.be

Tim Walker, Handle with Care. Karen Elson, Sgaire Wood & James Crewe. London, 2018 © Tim Walker Studio

Tijdoverschrijdend

Karel Fonteyne is een toonaangevende figuur in de Belgische en internationale modefotografie, waarin hij ruim vijftien jaar excelleerde. Zijn baanbrekende beelden in een experimentele stijl overstijgen de klassieke modefotografie. In 1996 besloot hij dat aspect op te geven om meer persoonlijk werk te creëren. “Over het algemeen fotografeer ik niet wat ik zie, maar wat mijn geest weerspiegelt.”

Karel Fonteyne, The Circle, tot 24 oktober in Hangar Photo Art Center in Brussel. Info: www.hangar.art

Karel Fonteyne © hangar art. Suivra

Wetenschap

Epidemieën vroeger en nu

We zitten opgescheept met het coronavirus, onze voorouders hadden de Spaanse Griep, de pest en de pokken. De expo toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën en wat leren we daar nu uit? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het moderne leven. In de expo staan wetenschappelijke objecten, maar ook kunstvoorwerpen, zoals de Plague Dress, een hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Waarvan men vroeger dacht dat ze de pest konden genezen.

Besmet, tot en met 9 januari 2022in Museum Boerhaave in Leiden (NL). Info: rijksmuseumboerhaave.nl

Detail van de Plague Dress, van Anna Dumitriu i.s.m. National Collection of Type Cultures, 2018. © Bruikleen kunstenaar

Muziekwandeling

Punica Granatum

Muziekliefhebbers kunnen breeduit genieten van een muzikale wandeling doorheen het Engels Park van de Landcommanderij. Net zoals destijds door de oorspronkelijke tuin, sleept deze wandeling je nu mee langs de slingerende paden uit de 18de eeuw. Acht locaties worden voorzien met een QR-code die je kan scannen met je smartphone. Eenmaal gescand, speelt de muzikale video af en wordt er een stukje toegevoegd aan het verhaal. Het ensemble Psallentes zorgt voor oude muziek, eenstemmig/meerstemmig, in het Latijn, Frans, Nederlands of Middelengels.

Punica Granatum staat voor granaatappel, een metafoor voor de maatschappij waarin we eenheid en diversiteit herkennen.

Permanent in de Landcommanderij in Alden Biesen. Info: alden-biesen.be

Psallentes © Marcel Van Coile

Beeldhouwkunst

Gekraste ziel

Beeldhouwster Germaine Richier (1902-1959) wijdde haar volledige oeuvre op een gevoelige manier aan de menselijke figuur. Getekend door de oorlog evolueerde haar werk naar hybride figuren. Het menselijk lichaam bleef het middelpunt van haar werk, met als extra aspect de dialoog met de natuur. Ze bracht takken, bladeren, stenen en andere organische elementen in de pleister aan en behandelde de materie op een erosieve manier met inkepingen en krassen. Voor de kunstenares was deze brute behandeling haar manier om leven te geven aan de beelden. Haar werk kan je nu in Brussel bewonderen, samen met andere groten uit het surrealisme en de naoorlogse kunst.

Germaine Richier en de moderne meesters, van 15 oktober tot 31 maart 2021 bij Galerie de la Béraudière Jakob Jordaensstraat 6, 1000 Brussel. Info: www.delaberaudiere.com

Germaine Richier, De Woudman, 1945 © Galerie de la Béraudière

Migratie

Voor die ene 

Anna liet hebben en houden achter en trok naar Roger in Amerika op een schip van de Red Star Line. Bij haar aankomst noteerden de autoriteiten onder de kolom ‘Destination’ het woord ‘Sweetheart’, meteen de inspiratie voor deze beklijvende expo.

Liefdesmigratie en gezinshereniging zijn de laatste jaren de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies spelen daarbij een belangrijke rol. Anderzijds is er steeds meer controle op schijnhuwelijken en de echtheid van relaties, want de beslissing wordt soms ook genomen door de kans op een beter leven. Deze expo volgt een handvol liefdesmigranten van vroeger en nu en plaatst hen in hun historische context. Aan de hand van interviews, foto’s, brieven en persoonlijke spullen komen de verhalen tot leven.

Destination Sweetheart, van 25 september tot 30 mei 2021 in het Red Star Line Museum in Antwerpen. Info: www.redstarline.be

© Collectie Stad Antwerpen, Red Star Line Museum

Popart

Het Amerika van Warhol

Fan van Andy Warhol? Dan moet je dit najaar absoluut naar Luik voor vier decennia werk van de paus van de popart. De expo start bij Warhol als reclame-illustrator, wanneer hij zich in 1949 vestigt in New York. Tijdens de jaren 50 exploreert hij, in een grenzeloze creativiteit, een grote variatie aan technieken en reclamedragers. Warhol wordt schilder en beschrijft de sixties, een revolutionair decennium met de opkomst van de consumptiemaatschappij. In die tijd opent hij zijn Factory, tegelijk atelier, ontmoetingsplaats en opnamestudio voor zijn films.

Warhol. The American Dream Factory, van 2 oktober tot 28 februari 2021 in het Musée de la Boverie in Luik. Info: www.expo-factory.be en www.laboverie.com

Serie van 10 prints Marilyn, 1967, privécollectie © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./Licensed by SABAM/ ARS, Belgium 2020

Textiel

Oom Klaas

West-Vlaming Klaas Rommelaere (°1986) studeerde in 2013 af als modestudent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, liep stage bij ontwerpers Henrik Vibskov en Raf Simons, maar koos snel voor de beeldende kunsten, met traditionele ambachten.

De expo is een indrukwekkende installatie bestaande uit twaalf enorme, geborduurde poppen (The Uncles) en twee honden die in een stoet door de ruimte bewegen, naast een laan met totempalen en een reeks geborduurde werken en wandtapijten. De tentoonstelling verwijst zowel naar persoonlijke als naar historische en folkloristische elementen. De bizarre beeltenissen zijn tien van zijn naaste familieleden én de twee familiehonden.

Alle werken in de expo zijn met de hand gemaakt. Rommelaere werkt al sinds het begin van zijn carrière samen met vijftien oudere dames (zijn ‘madammen’) die elke week samenkomen en hem helpen met het handwerk.

Klaas Rommelaere, Dark Uncles, van 3 oktober tot 31 januari in museum Texture in Kortrijk. Info: www.texturekortrijk.be

Dark Uncles, Klaas Rommelaere © Erich Spahn

Mode

Spannende collectieverhalen

De eerder aangekondigde expo Active Wear over de relatie tussen mode en sport werd door de coronacrisis verplaatst naar volgend jaar. Voor de overgang dook het museum met Dress.code in de eigen collectie, met meer dan voldoende stof voor een boeiende tentoonstelling.

Jullie kijken als archeologen naar een kledingstuk

Museumdirecteur Karolien De Clippel: “Door onderzoek kunnen we een mogelijke biografie reconstrueren. We onderzoeken het kledingstuk en inventariseren sporen als vorm, stof, markeringen en verhalen om die te interpreteren. Zo ontsluieren we het verhaal achter een object. Mode is niet oppervlakkig, maar toont de manier waarop anderen de wereld zien.”

Jullie zoemen in op de verhalen die bij de objecten horen, een gebeurtenis, een herinnering, de herkomst…

“Die verhalen kruiden de tentoonstelling. We verzamelden getuigenissen van schenkers en professionals die op een eigen manier met mode bezig zijn. Ze vertellen ons iets over het kledingstuk waaraan ze een specifieke herinnering hebben, een (on)verklaarbare liefde koesteren of hen spontaan doet terugdenken aan een gebeurtenis. De kledij komt als het ware tot leven.”

Enkel anonieme stukken?

“Uiteraard niet, die wisselen we af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Chanel, Patou, Paco Rabanne… Ze tonen hoe mensen via mode vorm geven aan hun persoonlijkheid.”

Het pronkstuk uit de collectie?

“De zwierige cocktailjurk gemaakt uit de stof van een parachute, gebruikt voor de landing van de geallieerden in 1944 in Normandië. Maar er is oneindig meer.”

Dress.Code, van 27 september t/m 28 februari 2021 in het Hasseltse Modemuseum. Info: www.modemuseumhasselt.be

Manolo Blahnik, Something Blue © Modemuseum Hasselt 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024