Chef Isabelle Arpin (52): “Ik zie altijd het goede in van mensen”

De geroemde in Frankrijk geboren Isabelle Arpin (52) is chef van twee restaurants in Brussel: Isabelle Arpin en Ciao, gevestigd in social club theMerode. Ze zette ook een ‘slow food’ e-catering op van topklasse dat La Bonne Étoile heet. Ze is een van de weinige vrouwelijke chefs in België die een Michelinster binnensleepte. De woorden optimistisch en stralend beschrijven haar, net als haar esthetische gerechten.

Leestijd: 3 minuten

In gesprek met Isabelle Arpin

Had je altijd al het gevoel dat je de gastronomische kant op wilde? Wat hield je tegen? En was dat gevoel uiteindelijk gegrond?

Isabelle Arpin: Mijn job als chef is niet de job die ik in eerste instantie voor ogen had. Ik heb economie en rechten gestudeerd en werkte in de financiële sector. Toen ik rond m’n 25e een bevriende chef hielp in de keuken, kreeg ik pas de passie voor dit vak. Het is een uitdagende job en een specifieke wereld waarin je kunt reizen en ontdekken. Ik heb mijn idee over mijn carrière toen herzien en ik besloot chef te worden, mede dankzij de steun van mijn vennoot Dominika Herzig.

Hoe voelde het om die knoop door te hakken?

Ik heb mezelf niet teveel vragen gesteld. Je moet het gewoon doen. Ik denk dat het probleem is dat de meeste mensen simpelweg niet durven. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom je na je 50e geen nieuwe carrière meer kan starten. We zijn nog steeds jong, we kunnen werken tot onze 70e of zelfs daarna nog. Het is een nieuw begin, een nieuw leven. Het is in veel gevallen zelfs beter om op latere leeftijd te beginnen omdat we meer ervaring en zelfvertrouwen hebben. Van onze fouten hebben we geleerd.

Ervaring. Zelfvertrouwen. Zijn er volgens jou nog meer voordelen om later te starten?

Je staat financieel sterker en je netwerk is groter. Mensen vertrouwen je meer en je hebt wellicht al een goede reputatie als harde werker opgebouwd. Sommige mensen zijn klaar om iets op te starten op 25 jaar, sommigen op 40.

Heb je ook advies voor vrouwen die later zelf een bedrijf willen opstarten?

Ga ervoor en werk hard. Twijfel niet. Je hebt enerzijds structuur en strategie nodig, anderzijds moet je ook gewoon je gevoel achterna gaan. Soms zal je je plannen moeten veranderen. Vanwege externe factoren zoals de economie, of omdat je van gedachten verandert. Maar laat je motivatie de leidraad zijn.

isabelle arpin chef

Waar ben je het meest trots op?

Mijn ouders. Zij hebben altijd in mij geloofd en mij gemaakt wie ik ben. Ik ben geadopteerd en ze hebben me zoveel vertrouwen gegeven. Dat is misschien waarom ik blij ben met wie ik ben en in het onbekende durf te springen. Alles komt altijd goed en ik zie altijd het goede in van mensen. Dominika en ik steunen elkaar ook door dik en dun en proberen ons team zoveel mogelijk kennis over te dragen. Culinaire kennis, maar ook waarden en normen. Het is een familie geworden en ook zij moedigen mij aan om te verbeteren.

Jouw carrière gaat voor de wind. Wat als het bij iemand anders in duigen valt?

Probeer het dan opnieuw en leer uit je fouten. Wanneer je faalt in Europese landen wordt het vaak als een mislukking gezien. Maar het is niet verkeerd om te falen, integendeel, het is een onderdeel van het ondernemen. Als je het niet probeert, zal je altijd spijt houden. Je kan je de rest van je leven af blijven vragen: wat als…? Als je business idee werkt zoals je het in gedachten had, dan is het geweldig, zo niet, dan hoef je nooit spijt te hebben dat je het niet hebt geprobeerd en begin je met nieuwe moed iets anders.

Het hele interview met Isabelle Arpin lees je in de herfsteditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024