Trust Studio
Duurzaamheid, je kunt er niet meer omheen. Het is een onderwerp dat tegenwoordig – gelukkig – heel belangrijk is tijdens het maken van nieuwe designs. Toch zijn we er qua invulling op het gebied van interieur volgens Colette Verhaegen (50) en Shanti Ongenae (37), founders van het Belgische Trust Studio, nog niet genoeg mee bezig. Ja, we kopen regelmatig tweedehands en vintage of gaan zelf aan de slag om meubels te hergebruiken, maar van de mate waarin bedrijven kunnen bijdragen aan duurzaamheid met hun materialen, zijn we ons vaak nog niet bewust. Het in 2020 opgerichte Trust Studio door Colette en Shanti hoopt die bewustwording bij iedereen te creëren. Hun doel: mensen inspireren en bewust maken rond het idee van een groene, duurzame wereld met meer milieuvriendelijke producten.
Het pad van Colette en Shanti kruisten toen een project waar ze beiden aan werkten er plots mee stopte. Colette werkte als zaakvoerder, Shanti als interieurarchitecte. Ze gingen terug naar hun ‘innerlijke ik’: wat wil ik nu gaan doen? Wil ik in de sector blijven? Wil ik individueel verder of samenwerken? Na het gezamenlijke besef dat ze beiden een eigen zaak wilden met meer vrijheid, reizen en creativiteit, hebben ze drie jaar geleden beslist om Trust Studio te beginnen. Nu vervult het ondernemen inderdaad hun wensen op hun leeftijd. Colette: “Ik zie mezelf dit nog heel lang doen. Als moeder van drie kinderen ben ik blij met de vrijheid die ik heb gekregen: de vrijheid van het ondernemen, de flexibiliteit in het plannen van de agenda, de inspiratie die ik krijg door het internationale aspect. Is het alle dagen eenvoudig? Nee, dat absoluut niet, maar het geeft wel langetermijnperspectief.”
De drijfveer van Trust Studio is het verbinden van mensen, merken en lifestyle. Colette: “Ik ben altijd getriggerd geweest door innovatie en duurzaamheid. Ik zie wel dat de jongere generatie hier nu veel mee bezig is, maar die hype zit vooral in het tweedehands. Wij willen graag bijdragen aan het connecteren van mensen aan merken die op duurzaamheidsvlak ook andere interessante veranderingen kunnen bieden.”
Ondernemen achter en nu ook voor de schermen
Spot je dus een designelement via Trust Studio, dan weet je dat je een innovatief en/of duurzaam object op het oog hebt. Hoewel het agentuur zich tot nu vooral richt op professionele sectoren gaande van architecten, projectontwikkelaars en designwinkels tot kantoren en ondernemers in de hospitality branch en retail industrie, wordt hun bijzondere portfolio nu toegankelijker dan ooit: na een pop-up op afspraak in Gent, kan iedereen vanaf 24 april in Antwerpen binnenwandelen bij Designshopp om de spullen te bekijken en aan te schaffen. Om je een idee te geven: je vindt er merken als Kriskadecor, ClayLime, RS Barcelona, Cumellas, District Eight, Popus Editions, Gencork, Design By Them en Traba. Stuk voor stuk authentieke familiebedrijven met wie ze een vertrouwensband hebben opgebouwd. Zeggen ze je niks, dan is dat ook helemaal goed: de dames willen ons namelijk kennis laten maken met merken die je misschien nog helemaal niet kent, maar na het zien wel graag wíl kennen.
Op basis van wat kiezen jullie een merk voor de portefeuille?
Shanti: We hebben twee belangrijke USP’s: innovatie, iets onderscheidend of iets nieuws, en sustainability. We zijn nog heel niche in wat we doen: duurzaamheid staat in België nog niet zo ver als de Noordelijke buurlanden.
Colette: Maar wanneer de markt er wel klaar voor is, willen we klaar zijn om snel op hun vraag te kunnen antwoorden.
Jacquemus flagshipstore Londen
Voor een flagshipstore van het modemerk Jacquemus in Londen verzorgde het merk ClayLime van Trust Studio de coating van vloeren, muren en meubilair. Het verbluffende resultaat toont eens te meer de kracht van de producten, service en kennis van dit integere, toegewijde en milieubewuste bedrijf.
Waarom steeds vanuit dat duurzaamheidsaspect?
C: Dat komt bij ons van nature. We zijn beiden liefhebbers van natuur en outdooractiviteit. Vandaag de dag zijn er al heel wat duurzame interieurartikels gemaakt, maar die vinden dikwijls nog niet de weg tot de consument. Wij willen die bewustwording creëren. Door een kleine geste te doen, kun je al een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Alle kleine beetjes helpen voor een positieve ecologische voetafdruk en een betere wereld te creëren voor onze volgende generatie. Omdat we zelf voor fabrikanten in het verleden hebben gewerkt, hebben we gezien dat ze vaak de duurzaamheidspolossingen al klaar hebben, maar die nog niet weten naar de markt te vertalen. Wij bouwen die brug. Zie het als een toekomstbestendige visie.
Van der Valk
Hoe sustainable zijn de objecten?
C: Dat is afhankelijk van product tot product. Er zijn bijvoorbeeld volledig circulaire stoelen, dus dat is de hoogste graad van duurzaamheid. Maar er is bijvoorbeeld ook een kuipstoel waarbij de zitting is gemaakt van oude visnetten: die is niet volledig circulair omdat het onderste deel van metaal is, dus die is eerder ecologisch.
S: En sommige natuurlijke tapijten van jute, hennep, bamboe of zeegras zijn ecologisch gemaakt, maar daarom niet per se circulair. Circulariteit focust zich op kringlopen van grondstoffen, waarbij er recyclebare materialen worden gebruikt en er geen afval is, terwijl duurzaamheid een breder begrip is en betrekking heeft op mensen, de planeet en economie.
Welke meubels kunnen we verwachten van Designshopp straks in Antwerpen?
S: Designshopp zal ook op zichzelf een volledige rebranding krijgen. Het was voorheen eerder een online winkel waarbij de shop meer een showroom was. Het is nu overgenomen door twee zussen met wie wij gaan samenwerken. Naast de samenwerking die Colette en ik zijn gestart, zullen we nu dus met vier vrouwen elkaars kwaliteiten versterken. Het resultaat is een nieuw soort experience shop/showroom. Een shop waar je geïnspireerd kan worden door nieuwigheden. Je kunt er straks alles kopen voor interieur en exterieur: van je bed tot outdoor. Denk aan kleurrijke collecties van Popus Editions, vrolijke meubels van Parijse elegantie met een vleugje humor. Of een hoogwaardige eettafel die je om kunt toveren in een pingpong- pool- of voetbaltafel voor indoor- en outdoorgebruik van RS Barcelona. Maar er zijn ook lokale merken: je kunt er het Belgische ClayLime ontdekken die natuurlijke decoratieve coatings aanbieden, een elegant en duurzaam ecologisch alternatief voor cementpleisters als betoncire.
Daar moet je zijn voor een uniek interieur dus.
C: Absoluut.
JOSS zetel collectie van District Eight
Dit interview met Colette en Shanti van Trust Studio verscheen in het lentenummer van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.