Golda Rosheuvel (53) vertelt ons hoe ze haar rol in de nieuwe hitserie Queen Charlotte ervaarde

Fifty & Me ging in gesprek met actrice Golda Rosheuvel over de recent gelanceerde spin-off serie Queen Charlotte: A Bridgerton Story op Netflix, haar manier van ontspannen en hoe ze in het leven staat.

Leestijd: 4 minuten

Het is een dinsdagavond die we doordeweeks zouden willen noemen, ware het niet dat we achter onze computer kropen om in gesprek te gaan met actrice Golda Rosheuvel. Ze komt net uit de opnames van de aankomende Netflix hit ‘Queen Charlotte’, een serie die om haar personage in Bridgerton draait. We begroeten beleefd met ‘good afternoon’, want in Golda’s tijdzone is de middag pas net begonnen, waarna er een brede glimlach bij de 53-jarige actrice verschijnt en ze ons hartelijk onthaalt. We weten op dat moment: zo ijzig ze is op het doek bij de Neftlix-hit Bridgerton, zo warmhartig is ze in levende lijve.

queen charlotte bridgerton

We spreken Golda Rosheuvel over de nieuwe Netflix-serie Queen Charlotte: A Bridgerton Story die sinds 4 mei 2023 te zien is. Anders in deze Bridgerton serie is dat we niet ‘de ton’ volgen, maar teruggaan naar waar het allemaal vandaan komt. Historici geloven dat Queen Charlotte de eerste royal van gemengd ras in Engeland was, iets dat uitvoerend producent Shonda Rhimes allesbehalve genegeerd heeft in de spin-off. Door de ogen van de machtige Queen Charlotte volgen we in deze prequel haar huwelijk als jonge koningin met koning George tijdens het Regency-tijdperk: het begin van de sociale elite die we in Bridgerton hebben ontmoet. We blikken daarvoor een paar keer terug naar de jongere jaren van de extravagant geklede heerseres, waarin haar karakter even vurig is als we haar kennen in Bridgerton. Een karakter waar Golda zich insgelijks in het echte leven niet in herkent: “Dat staat zo los van wie ik ben”, zegt Golda. “Sommigen vinden het lastig om naar zichzelf te kijken op het scherm, ik heb dat helemaal niet, waarschijnlijk omdat ik mijn karaktereigenschappen niet in die van haar herken. Uiteraard is er een empathie en een soort waarheid die ik als acteur moet vinden om de rol te kunnen spelen, maar of ik op restaurant – zoals Charlotte tijdens tea time – zit te roddelen met mijn vriendinnen? Nee, zo ben ik niet. Daarnaast denk ik ook dat het belangrijk is om het werk op het werk te laten, me los te koppelen van het personage en weer mijn eigen leven te leiden.”

Fifty & Me: En hoe doe je dat dan graag? Je vrije tijd invullen wanneer je losgekoppeld bent van het personage Queen Charlotte?

Golda Rosheuvel: Ik hou van de natuur! Van wandelen, frisse lucht, groene velden, picknicken… Dat kan al zo simpel zijn als onder een boom gaan zitten, alleen of met mijn vrouw. En ik hou van country muziek.

Ik kan me voorstellen dat dit dingen zijn om geaard te blijven, vooral als je aan zulke veeleisende rollen werkt.

Absoluut. Daar helpen mijn vrienden en familie me ook bij. En ik sport drie keer in de week en mediteer veel. Zo’n meditatie kan tien minuten duren, maar ik doe het ook weleens een uur als ik in de auto onderweg naar de set ben. Soms doe ik zelfs een meditatie voordat ik in het kostuum wordt gehesen om m’n lichaam voor te bereiden op het gewicht wat erop komt te liggen. Eigenlijk ben ik een beetje zoals mijn moeder: zij hield ook heel erg van haar eigen gezelschap en ze was nooit bang om alleen te zijn. Ook ik vind mijn eigen gezelschap niet erg. Ik ga niet op zoek naar rust, ik heb het in m’n hart zitten.

golda rosheuvel

Je zei dat je drie keer in de week sport. Welke sporten zijn dat vooral?

Vooral veel fietsen en wandelen door Londen. Maar ook drie keer in de week krachttraining. En ik heb ik een bellicon, ken je dat? Dat is een trampoline waar je cardio op doet. Die lessen volg ik dan gewoon via YouTube en dat doet zoveel goeds voor m’n uithoudingsvermogen.

Hoe zorgde je ervoor om het op set soms luchtig te houden?

Ik heb een geweldige scène partner in de serie, Brinsley. Net als in de serie is Hugh Sachs echt mijn beste vriend. We lachen er wat af met z’n tweeën, zelfs tot tranen toe. Hugh is een van de beste acteurs die ons land kent en het is zo leuk om zijn karakter te zien ontwikkelen in de spin-off. Mijn relatie met hem is een van de dingen die me gemotiveerd houden om me voor de volle honderd procent te geven.

Hoe was het om te werken aan een show met zo’n diverse cast en crew, en hoe denk je dat dat invloed had op de uiteindelijke serie?
 
De diverse cast is geweldig, nietwaar? We dringen daar al vele jaren op aan en om het nu in de praktijk te zien is fantastisch. Lange tijd zijn zwarte mensen en mensen van kleur weggeschreven in dergelijke periodieke drama’s terwijl we weten dat die er wel gewoon waren. En het is zo belangrijk dat zwarte en bruine jongeren zichzelf kunnen zien in deze rollen en posities. We hebben dus nog een lange weg te gaan, maar het is geweldig dat Shonda Rhimes al deze rolmodellen heeft neergezet. Om de wereld waarin we leven te weerspiegelen. En dit geldt niet alleen voor de cast trouwens: het is belangrijk om allerlei soorten mensen fysiek aanwezig te hebben, van mensen op de set tot cameraploegen. Dat maakt het in het algemeen een veel aangenamere omgeving om in te werken.

golda rosheuvel

Het volledige interview met Golda Rosheuvel verscheen in de voorjaarseditie van Fifty & Me, dat nu in de winkel ligt. De rest van het interview lezen? Haal ‘m nu of abonneer.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story is sinds 4 mei 2023 wereldwijd te zien op Netflix.

golda rosheuvel queen charlotte


© Fiftyandme 2024