Anne Zellien

Juweelontwerpster Anne Zellien viert haar 65e verjaardag met een wonderlijke vernissage

Sommige juwelen hebben een drager nodig om ze levendigheid te geven. De juwelen van de Belgische Anne Zellien (65) hebben echter hun eigen leven. De ondernemende vrouw wordt 65 jaar en besloot daarom haar mysterieuze juwelen op bijzondere wijze in de kijker te zetten – en jij kunt erbij zijn. Daarnaast heeft ze ons nog bijzonder familienieuws te vertellen.

Leestijd: 4 minuten

Elk ontwerp van de inspirerende Anne Zellien, die haar gelijknamige huis in 1996 oprichtte en wiens werk wordt bewonderd door mensen uit het hele land, heeft een ziel. Elke stuk is geïnspireerd door literatuur of klassieke muziek en dat uit zich in mysterieuze juwelen waarvan sommige gegraveerd zijn met geheime boodschappen. Maar de creaties om haar 65e te vieren zijn misschien wel het beste bewijs van haar kunnen. Anne maakte haar eerste collectie op haar zesentwintigste en houdt in oktober een vernissage voor de gelegenheid in de foyer van de Opera van Antwerpen met een groot en mysterieus woud als thema. De collectie bestaat uit – raad maar – 65 juwelen en omhelst ringen, oorbellen, armbanden, colliers en haarjuwelen. Aan stoppen lijkt ze nog niet direct te denken, maar ze heeft voor ons wel een leuke aankondiging voor als het zover is.

Anne Zellien was 18 toen ze al droomde van een job als kunstenares. Uiteindelijk volgde ze studies juwelen ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Hoger Instituut en in de daaropvolgende jaren stelde ze haar juwelen tentoon in galeries en culturele centra en  werkte ze in de diamantsector. Dat, in combinatie met haar grote interesse in literatuur, film, historische juwelen uit de zeventiende en achttiende eeuw, de gesprekken die ze voert en de mensen die ze ontmoet, maken dat ze tot een interessante verzameling juwelen is gekomen waarvan ze het aantal uit haar hoofd niet meer weet. Alles dat haar boeit vindt op een of andere manier ingang in haar werk.

Een daarvan is ook het historische Opera gebouw in Antwerpen, vertel je. Kun je meer vertellen over de locatie van je verjaardagsvernissage?

Anne Zellien: Het is natuurlijk een schitterend gebouw. Ik had eerst een ander pand in mijn hoofd, maar mijn partner Dirk [Vander Eecken, kunstenaar, ontmoetten elkaar tijdens hun studies maar liepen elkaar twee jaar geleden weer tegen het lijf] vond dat het voor mijn 65e verjaardag weleens wat meer mocht zijn. Er is een rode loper naar boven waar je uitkomt in een marmeren zaal. Toen ik die voor het eerst zag, dacht ik: help, hier heb ik hulp bij nodig. Vandaar dat ik gerenommeerd scenograaf Bob Verhelst onder de arm heb genomen. Hij heeft installaties en shows verzorgd voor ontwerpers en modehuizen zoals Hermès. En voor mij is hij nu ook een werkelijk heel indrukwekkend decor aan het bouwen. Als thema heb ik ‘het woud’ gekozen, ‘La Forêt’. Voor de collectie koos ik voor alle groentinten, de kleuren van wilde bloemen en insecten. De juwelen dragen een naam die verwijst naar hun inspiratiebron: onder andere Anémone, Clairière, Crépuscule, Fougère, Fraise des bois, Hyacinthe, Jonquille, Libellule, Muguet… Ik ontwerp altijd heel klassiek, maar deze vernissage is misschien iets flamboyanter dan mijn publiek gewend is. Er zijn elementen te ontdekken van alles wat groeit in het woud, dus ook wilde bloemen en het fenomeen van donker en licht. Voor mij is het woud ook een zoektocht naar jezelf, naar wie je bent. Het is niet altijd een makkelijk pad, maar wel heel boeiend.”

anne zellien
Inspiratie voor het thema van de nieuwe collectie.

Hoe is jouw zoektocht geweest naar het punt waar je nu staat?

Tijdens mijn studies ben ik getrouwd en haast onmiddellijk terug gescheiden. Met een baby op de arm durfde ik eerst lang geen business op te starten, vandaar dat het zo lang heeft geduurd. Ik ben op mijn 39e uiteindelijk gestart met mijn eigen zaak. Het is pittig geweest, maar het gaat goed en ik heb veel zin om nog lang te werken, misschien wel tot 75 of 80. Ik heb het gevoel dat dat mij jong gaat houden. Ik voel dat ik nu op mijn toppunt ben en ik hou ervan om me te omringen met jonge mensen met een frisse blik. In het atelier boven de winkel heb ik drie goudsmeden in dienst en een assistente. En vanaf 1 september komt mijn zoon Thomas terug in het bedrijf. Hij heeft hier twaalf jaar gewerkt en op een gegeven moment hebben we besproken of hij het ging overnemen maar dat wilde hij toentertijd niet. Hij is drie jaar weggeweest maar hij maakte een maand geleden bekend dat hij toch terug wilde komen om het over te nemen. Op het moment dat dit pand is afbetaald, zal hij klaargestoomd zijn. Ik ga hem de komende jaren leren ontwerpen en natuurlijk de administratie beheren. Een heel fijn idee.”

Heeft hij ook gestudeerd voor juweelontwerp?

Nee, hij gaat alles van mij moeten leren. Tegen Kerstmis gaan we samen een nieuwe mannencollectie uitbrengen. Het is een heel gevoelige jongen die heel goed is in muziek en veel artistiek talent heeft. Hij heeft ook een grote affiniteit met het Brits koningshuis en de esthetiek daarvan.

“Hij maakte een maand geleden bekend dat hij toch terug wilde komen om het over te nemen” – Anne Zellien

Haar zoon is niet de enige uit haar familie die grote invloed heeft op het juwelenhuis. De jeugd van Anne is volgens haarzelf een van de grootste redenen dat ze überhaupt in deze sector is getuimeld. Haar moeder en grootmoeder, eigenaressen van een chique prêt-à-porter kledingzaak, zagen er volgens de juweelontwerpster beiden uit om door een ringetje te halen. Elegante kleding, stijlvolle hoeden en handtassen en aangepaste juwelen. Ze groeide op in een milieu met oog voor detail. Maar het is vooral haar grootmoeder die haar het lef heeft gegeven van het ondernemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliet de toen 38-jarige vrouw met haar 12-jarige zoon haar echtgenoot om met haar hartsvriendin een wolwinkel te beginnen, te midden van de bommen en aanvallen. “Ik vind dat zo ongelooflijk knap dat ze dat durfde, en dat het uiteindelijk een succes is geworden. Dat heeft mij gemotiveerd om te beginnen. Ik dacht: als zij dat kan in zulke omstandigheden, dan kan ik ook wel een juwelenhuis opzetten. Die sterke dame heeft mijn angst om te beginnen herleid naar totale rust.”

Verder lezen? Het hele interview staat in de herfsteditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De tentoonstelling in de foyer van de Opera van Antwerpen (Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen) zal te bewonderen zijn op vrijdag 7 en zondag 8 oktober van 12.00u tot 18.00u. De openingsreceptie (enkel op uitnodiging) is donderdag 6 oktober. VRT presentatrice en redactrice Katelijne Boon verzorgt de inleiding. Scenograaf Bob Verhelst zorgt voor de presentatie en Anne Zellien zal haar juwelen presenteren die zijn vervaardigd uit 18kt goud, zilver, edelstenen en parels. De collectie is exclusief te koop in haar eigen winkel en de online shop.

A clairiere, earrings gold, tourmalines € 1880
Ombrage, earrings 18kt gold, black diamonds, tourmaline € 1370
Orage, Ring 18ktgold, topaz, sapphire, black diamonds € 3250
Anemone des bois, ring rose gold morganite, diamonds € 3260
Fougere, Broche € 320

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024