atelier basile

Samenwerken als moeder en dochter: Karen (48) en Louise (20) runnen een knitwear label

Ze lijken op elkaar, en dan bedoelen we niet alleen fysiek. Ze hebben ook dezelfde zin voor avontuur. Uit hun onvoorwaardelijke liefde zijn een project, een label, workshops, een roeping… voortgekomen. Door samen te werken, kunnen deze moeders en dochters hun passie delen en tegelijk hun onderlinge band versterken. Ze vertellen ons over de kleine en grote geneugten van hun activiteiten als duo. Dit keer: Karen en Louise van Atelier Basile.

Leestijd: 3 minuten

Vertel, wat is jullie verhaal? Hoe is Atelier Basile ontstaan?

Louise (20): Twee jaar geleden zat ik in Argentinië op uitwisseling. Om mij wat bezig te houden buiten de lesuren ben ik spullen gaan halen om mezelf te leren haken. Weer thuis in België en toen knit meer in de mode kwam, ben ik met hulp van mama pulls en cardigans gaan breien – die waren toen helemaal trendy.

Karen (48): Breien kon ik al wel een beetje. Niet van vanwege mijn job, nee, ik zat net in een heel andere, abstracte sector. Ik had 25 jaar lang een leidinggevende functie in de IT. Maar na een hele zware mental crash, ben ik op zoek gegaan naar mijn échte passie. Dat was een lange en zware zoektocht. Ik probeerde van alles om die vervelende burn-out te boven te komen: van acupunctuur tot meditatie en van diepe gesprekken voeren tot drie grote reizen naar Thailand. Uiteindelijk vond ik mijn heil veel dichter bij huis, namelijk in het breien.

L: We hebben elkaar daar toen wel in aangezet.

K: Inderdaad, en na vele aanvragen van onze producten door vrienden en familie, een succesvol evenement en social media pagina’s die maar bleven groeien, zette ik mijn andere activiteiten on hold en de rest is zo’n beetje geschiedenis.

Ze zeggen: houd privé en werk gescheiden. Is dat soms niet lastig?

L: Bij ons werd altijd al veel over werk gesproken.

K: Dat kun je niet echt scheiden. Omdat mijn grootouders, ouders, broer en man eigenlijk allemaal zelfstandigen waren of zijn, zijn we dat gewoon. Het is een gigantisch voordeel dat we hierover kunnen communiceren en er zo veel mensen om ons heen zijn die onze wereld zo goed snappen. Ons merk zou niet hetzelfde zijn zonder! Ik zie het ook als een extra verrijking voor Louise later. Tegelijk probeer ik haar wel regelmatig op het hart te drukken dat ik niet van haar verwacht ons project de rest van haar leven voort te zetten. Ik wil dat ze weet dat ik haar alle vrijheid geef om haar eigen pad te volgen en een beetje buiten de lijntjes te kleuren.

Wat is volgens jullie het geheim achter een succesvol familiebedrijf?

K: Ik denk dat het heel belangrijk is om afgelijnde rollen te hebben zodat je niet in elkaars vaarwater komt. Dat start al met goed elkaars talenten te kennen. Je hebt een aantal zaken nodig: strategie, iemand die je verhaal naar buiten brengt en expertise. Het is altijd de moeite waard om die talenten in je team te onderzoeken en daarop in te zetten. Niet alleen in grote bedrijven, maar ook in een samenwerking als de onze.

Lees ook
Rita (56) en Ine (30) hebben samen een schoonheidssalon >

Benoem van elkaar: welke eigenschappen van de ander vullen die van jou aan op werkgebied?

L: Ik leer enorm veel van mama’s werkervaring en ik denk dat mijn studie International Business Management dat goed aanvult. Ook pik ik de trends binnen onze generatie sneller op.

Heeft de samenwerking met jullie relatie veranderd?

L: Ik vind van wel.

K: Ik vind dat moeilijk om te zeggen. Ik zou denken van wel, maar het is ook zo dat Louise in een periode van haar leven zit dat ze hoe dan ook grote veranderingen doormaakt. De afgelopen twee jaar heb ik haar voor langere tijd naar Argentinië en Spanje zien vertrekken en haar van een kind in een volwassen vrouw zien veranderen. Of onze samenwerking daar direct iets mee te maken heeft, durf ik niet te zeggen, maar het is in ieder geval prachtig als moeder dat onze band in deze periode zo hecht is geworden.

Atelier Basile staat altijd open om met nieuwe verkooppunten een samenwerking op te starten. Contacteer hen om te kijken wat mogelijk is.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Emmanuel Laurent


© Fiftyandme 2021