spots & speckles

Samenwerken als moeder en dochter: Maryline (56) en Jolien (28) runnen een keramieklabel

Ze lijken op elkaar, en dan bedoelen we niet alleen fysiek. Ze hebben ook dezelfde zin voor avontuur. Uit hun onvoorwaardelijke liefde zijn een project, een label, workshops, een roeping… voortgekomen. Door samen te werken, kunnen deze moeders en dochters hun passie delen en tegelijk hun onderlinge band versterken. Ze vertellen ons over de kleine en grote geneugten van hun activiteiten als duo. Dit keer: Maryline en Jolien van Spots & Speckles.

Leestijd: 3 minuten

Vertel, wat is jullie verhaal? Hoe is Spots & Speckles ontstaan?

Maryline (56): Ik heb al veel creatieve uitspattingen gehad, zoals bloemschikken, tuinieren of in de weer zijn met andere handgemaakte creaties. Een cursus kleien stond al langer op mijn lijstje, maar ik kreeg Jolien niet warm om mee te doen. En alleen starten zag ik nu ook weer niet zitten. Uiteindelijk ging ze overstag en zijn we beiden verliefd geworden op de prachtige ambacht keramiek.

Jolien (28): Ik heb een kunstopleiding gedaan dus ik had al wat ervaring met boetseren. Als je mij toen had verteld dat ik geobsedeerd zou worden door de draaischijf, dan had ik je voor gek verklaard. Dat is heel technisch en dat vond ik net minder leuk aan de opleiding. Na uiteindelijk jarenlang verschillende workshops en cursussen te volgen denk ik daar heel anders over.

M: Maar ik ben niet zo fel gedreven om te ondernemen als Jolien en dat was ook niet mijn bedoeling. Ze moest me echt wel overtuigen om ons bedrijf op te zetten.

J: Ik was al zelfstandig grafisch ontwerpster, dus voor mij was die stap heel klein. We begonnen met een kleine collectie online te zetten en de eerste bestellingen stroomden binnen. Vanuit daar zijn we verder gegaan. De investering in een eigen atelier is wel groot, dus het heeft een paar jaar geduurd vooraleer we op professioneel niveau konden draaien zoals nu.

Wat is volgens jullie het geheim achter een succesvol familiebedrijf?

M: Het feit dat we elkaar zo goed aanvoelen als moeder en dochter.

J: Dat denk ik ook, ja. En we kunnen elkaar blindelings vertrouwen. Daardoor kun je zorgelozer ondernemen.

Welke eigenschappen van de ander vullen die van jou aan?

J: Ik ben een stresskip en mama maakt mij snel terug kalm. Daarnaast kan ze supergoed in details werken.

M: Ik ben niet graag bezig met technologie, social media en marketing. Dat is ook de reden waarom ik akkoord ben gegaan om samen te starten: Jolien doet dat net supergoed.

Wie is de baas?

J: Ik ben wel de baas (lacht). Papa heeft ooit heel mooi gezegd: je kunt geen twee kapiteins op een schip hebben. De final beslissingen doen we samen, maar ik maak de planningen en heb the bigger picture in m’n hoofd. Ik ben dus wel de kapitein van ons schip.

Lees ook
Karen (48) en Louise (20) runnen samen een knitwear label >

Heeft werken jullie relatie veranderd?

M: Wij zijn hechter geworden, maar bijvoorbeeld ook met de papa. Hij wordt ook in veel stappen betrokken. Het hele gezin is dus sterker geworden door ons bedrijf.

J: Hij en mijn vriend zijn de consultants op het zondagavonddiner (lacht). Voorál tijdens de apero komen er nog weleens wat toffe ideeën naar boven. Het is heel leuk dat de mensen om ons heen meedenken en ze zijn ontzettend fier. En ik ben dat ook zeker op mijn moeder. Ik hoop dat we nog lang doorgaan met onze samenwerking. Onze keramieklerares is ouder dan 70 jaar, dus als ik daarnaar kijk, dan hebben we nog wel wat marge.

M: Omgekeerd ook! Het is zo knap hoe ze dat allemaal klaarspeelt. Dat moet je toch als jonge vrouw maar gewoon doen.

J: En ik hoop dat we nog lang mensen kunnen blij maken met onze keramieken. Dagelijks krijgen we nog de feedback van mensen die weer eens enorm hebben genoten van hun cappuccino in hun nieuwe handgemaakte keramieken tas. Dat mensen de dagdagelijkse momenten terug appreciëren, dat is waar we het voor doen. Wacht niet altijd maar op het grote next big thing, maar maak de kleine momentjes zo mooi mogelijk. We hebben in 2020 maar weer gezien dat daar uiteindelijk toch echt ons geluk ligt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Emmanuel Laurent


© Fiftyandme 2021