nathalie vleeschouwer

Ontwerpster Nathalie Vleeschouwer (54): “Als vrouw hebben we nu de kans om carrière te mogen maken”

Ontwerpster Nathalie Vleeschouwer (54) is de bezieler van twee succesvolle Belgische modelabels: zwangerschapsmode Fragile en haar gelijknamige prêt-à-porter modelabel Nathalie Vleeschouwer.

Leestijd: 3 minuten

In gesprek met Nathalie Vleeschouwer

Nathalie Vleeschouwer: Ik zeg altijd: ik heb twee jobs. Ik ben ontwerpster en ik ben voor dat label ook bedrijfsleidster. Die combinatie is niet zo veelvoorkomend en dat maakt het misschien een beetje eigenaardig in onze sector. Ik ben 32 jaar geleden gestart met een zwangerschapslabel genaamd Fragile. Vanuit dat opzicht heb ik veel later een carrièreswitch gemaakt naar mijn eigen label. Ik was klaar met zwangerschapskleding en had het gevoel dat ik de hele wereld al rondgereisd was met m’n product. Misschien door m’n leeftijd, maar ook hoe er maatschappelijk met zwangerschapskleding werd omgegaan. Ik voelde me minder betrokken en kreeg zin om kleding tout court te maken voor vrouwen.

Fifty & Me Magazine: Had je altijd al het gevoel dat je de kant van mode op wilde? Wat hield je tegen? En was dat gevoel uiteindelijk gegrond?

Misschien hield het zakelijke aspect me tegen om m’n eigen label te starten. Iets nieuw opstarten blijft een avontuur en is een groot engagement. Dat is niet op 1-2-3 gelukt en daar heb je een aantal jaren voor nodig om zoiets uit te bouwen. Er komt meer bij kijken dan enkel een collectie ontwerpen; marketing wise moet je veel energie investeren. En financieel blijft de investering ook groot. Eens dat je iets opstart, moet je het ook doorzetten en zijn er momenten dat iets tegenvalt.

Op een gegeven moment ben je toch een eigen label gestart. Hoe voelde het om die knoop door te hakken?

Geweldig, ik heb er geen dag spijt van gehad. Dankzij de start van mijn label Nathalie Vleeshouwer hebben we terug een heel bloeiend bedrijf. Tegelijk is Fragile blijven bestaan als onderdeel van Nathalie Vleeshouwer. Maar de gouden jaren van de zwangerschapskleding, toen de grootmoeder in spe nog meeging met de aankoop, zijn geweest. Jonge mensen zitten financieel anders dan vroeger en eigen kleding aankopen is geen prioriteit meer, eerder een praktische aangelegenheid. In de Nathalie-collectie zijn ze daarom heel praktisch zodat het gedragen kan blijven worden.

nathalie vleeschouwer

Welk advies heb je nu aan vrouwen die wellicht ook zelf een bedrijf willen opstarten?

Ik denk dat je dat alleen kan doen als je ook beseft dat het een enorm engagement is. Het is zoals een kind ter wereld brengen: zodra je het op de wereld hebt gebracht, laat je het niet meer los. Het houdt je dag en nacht bezig en het opstarten vraagt een enorm engagement. Je moet er wel onvoorwaardelijk duizend procent voor willen gaan en aankunnen en er soms dingen voor moeten laten. Er zijn jaren geweest dat er elk weekend feesten waren binnen mijn sociale kring, maar dat we niet konden omdat we moesten werken en naar beurzen gaan. Je partner zal er ook volledig achter moeten staan. Je doet het toch samen. Mijn zus wilde een paar jaar geleden een winkel starten maar haar partner had twijfels. Ik heb toen gezegd: doe het dan niet. Het gaat tot discussie leiden en dan heeft het geen zin. Je moet het samen willen.

Je omringen met de juiste mensen lijkt dus essentieel.

Absoluut. Ik heb me ook altijd omringt door goede raadgevers, want er zijn ook aspecten waar we zelf geen kennis van hebben. Ik heb een goede boekhouder voor de administratie en een advocaat voor contracten. Het is een harde wereld en de concurrentie in de zakenwereld is soms groot. Maar wij hebben als vrouw nu de kans om carrière te mogen maken. De vorige generaties, zoals mijn moeder en haar vriendinnen, mochten dit meestal niet. Ik voel dat vrouwen momenteel sterker en beter worden in het ondernemen – al is dat niet altijd even duidelijk te zien omdat vrouwen er nu eenmaal minder mee pronken dan mannen. Achter de schermen zie ik enorm veel vrouwelijk talent en doorzettingsvermogen van alle generaties. Zoals in mijn team van 32 vrouwen en vier mannen, jong en oud. Ik ben ontzettend trots op hen en het is fantastisch om te zien hoe sterk we elkaar steunen en hoe we aan één zeil trekken. Dat geeft mij het gelukkigste gevoel dat er is en enorm veel levensenergie. Hoe hard ik soms ook moet werken en hoe vermoeid ik soms ook ben, de energie die ik daarvan terugkrijg is de reden dat ik hoop dat ik dit werk nog héél lang mag doen.

Het hele interview met Nathalie Vleeschouwer lees je in de herfsteditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024