vintage scoren

Vintage designertas scoren? Gouden tips van een insider

Droom je van die ene designertas van Chanel, of net die felbegeerde vintage Gucci zonnebril? Shari Roosens (30) onderwijst je in dit artikel hoe je dat stap voor stap goed aanpakt. En van haar wil je dat wel geloven: ze stampte namelijk niet alleen de webshop genaamd ‘Luxeparel’ uit de grond, maar opende ook een heuse boetiek in Antwerpen waar ze luxe vintage van high-endmodemerken verkoopt.

Leestijd: 3 minuten

Daphne: Wat is volgens jou het ultieme tijdloze item?

Shari: “Het ultieme tijdloze item is gemaakt van kwalitatieve en duurzame materialen zodat het heel lang mee gaat. Het is een stuk dat je met bijna alles kan combineren en zo telkens opnieuw kan heruitvinden. Het is een item dat klasse uitstraat en zeker niet trendgevoelig is. Ik denk hierbij spontaan aan mijn laatst gescoorde item, een zijde blouse van Yves Saint Laurent uit de jaren ’80. Deze is al 40 jaar oud, maar kan zeker nog eens 40 jaar mee!”.

Welke stijl gaan we volgens jou komend voorjaar het meest zien?

S: “Roze, roze, en nog eens roze and I love it. Ook ensembles zijn weer helemaal in. Een blazer met bijpassende broek of rokje, in een mooie pastelkleur of een leuke print. Of in tweed, als je voor de classic Chanel look wil gaan.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is volgens jou het slimste om in te investeren?

S: “Designer handtassen doen het erg goed op de tweedehandsmarkt. Sommige modellen behouden hun waarde of stijgen zelfs in waarde. Wil je een goede investering doen? Ga dan voor een Chanel double flap bag of een Hermès Kelly bag (de mini is het meest begeerd). Iets budgetvriendelijker is bijvoorbeeld een Louis Vuitton Speedy. Als je twijfelt of een bepaalde tas een investering is, check dan vooral of de tas een klassieker is van het modehuis, of eerder een trend. Ga in dat geval altijd voor de klassiekers.”

Is er in de meeste vintage stores ruimte om te onderhandelen of is dat not done?

S: “Wie niet waagt, niet wint. In de meeste vintage stores kan je een bod uitbrengen. Bij Luxeparel werken we op basis van consignatie. Het bod dat je uitbrengt moet dus altijd eerst overlegt worden met de eigenaar van het item. Daarna moet er ook een marge zijn voor de store om winst te maken en alle kosten te dekken. Maak dus geen bod dat te laag ligt. Een prijs bieden die lager dan 70% van de verkoopsprijs ligt, zal weinig succes hebben.”

Lees ook
Dit zijn onze 6 favoriete vintage shops in Brussel >

Hoe check je alles op authenticiteit en hoe garandeer je dat vervolgens naar de mensen?

S: “Bij Luxeparel checken we het item zeer streng voor we het in de winkel leggen of online plaatsen. We doen hierbij beroep op de expertise die we opgebouwd hebben en schakelen bij twijfel een second opinion in. De meeste items kunnen we zeer goed inschatten en soms hebben we maar één blik nodig om te zien dat een item fake is. Items die door de eerste ronde komen gaan we daarna van dichterbij bekijken. We voelen aan de materialen, bekijken nauwkeurig de logo’s en het hardware, checken of alle kenmerken kloppen voor dat specifieke model en designer en doen tot slot nog een algemene kwaliteitscheck. Zo garanderen we dat we enkel authentieke items verkopen. Echter, de nieuwere modellen worden tegenwoordig zo goed nagemaakt, dat we niet uitsluiten dat we echt nooit een fout zullen maken. Daarom werken we met een 100% authenticity or money back guarantee. Zo hoeft de klant niets te vrezen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe bepalen mensen hun maten ‘t best? Ik kan me voorstellen dat dit erg afhankelijk is van modehuis en jaartal.

S: “Maten verschillen erg per modehuis en per periode. Italiaanse en Franse maten zijn beduidend kleiner dan Europese, Britse, of Amerikaanse maten. Zelf draag ik bijvoorbeeld een Europese 38. Dit komt overeen met een Franse 42, een Italiaanse 44, een Britse UK10 en US6. Daarnaast zijn er ook nog verschillen tussen de verschillende modehuizen. Versace tailleert kleiner dan Dolce & Gabbana bijvoorbeeld, en toch produceren zij beide Italiaanse maten. Ik kan begrijpen dat dit voor de klant heel verwarrend en soms misschien frustrerend kan zijn. Daarom raad ik altijd aan om kleding te passen. Niet enkel voor de maat, maar ook voor de kleur van de stof op je huid, hoe de kleding op je lichaam valt, hoe je ogen (al dan niet) geflatteerd worden,…
Bovendien gaat er niets boven een gezellig me-time shopmomentje, toch?”.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Luxeparel


© Fiftyandme 2021