Napoleonroute doorkruist Wallonië

Leestijd: 6 minuten

Door Agnès Pirlot De Corbion

DE “ROUTE NAPOLÉON EN WALLONIË” IS EEN TOERISTISCH TRAJECT IN WALLONIË DAT DE ROUTE VOLGT DIE HET KEIZERLIJK LEGER DOOR BELGIË MAAKTE. DE ROUTE STREKT ZICH UIT VAN BEAUMONT NAAR WATERLOO. ELKE STAD, DORP, MONUMENT NODIGT U UIT OM ELKE STAP TE VOLGEN NAAR DE VELDSLAG DIE DE TOEKOMST VAN EUROPA HIELP BEPALEN.

Life-Magazine-Waterloo - Butte du lion-534 (2)

Op 14 juni 1815 bereikt Napoleon Beaumont en maakt hij zich klaar voor de confrontatie met de geallieerden. Op 18 juni verliest hij de Slag van Waterloo. Deze vierdaagse heeft heel wat sporen nagelaten op Waalse bodem. Dankzij een adequate bewegwijzering en applicaties voor GPS en smartphones nodigt de “Waalse Napoleonroute” u uit om de interessante plekken te ontdekken die aansluiten bij dit laatste keizerlijk parcours: historische steden en een groot en divers architecturaal, cultureel en landschapspatrimonium.

VAN BEAUMONT TOT CHARLEROI

Nadat hij in Beaumont is neergestreken, valt Napoleon op 15 juni 1815 België binnen. De campagne zal drie dagen duren. Zijn plan is de Engelse en Pruisische legers afzonderlijk te bekampen en te verslaan, vooraleer die de krachten bundelen om Frankrijk binnen te vallen en op te marcheren naar Parijs. Het leger van 122.000 soldaten rukt op over drie fronten. Het doorkruist Thuin, Lobbes, Jamioulx, Montignies-le-Tilleul, Marchienne-au-Pont en Marcinelle en maakt tegelijk korte metten met de vooruitgeschoven Pruisische posten. De Fransen steken de Samber over en bezetten Charleroi.

Beaumont: bivak aan de voet van de Tour Salamandre
Beaumont was de toegangspoort voor heel wat oprukkende legers. Het behield de sporen van zijn middeleeuwse versterkingen, zoals de Tour Salamandre waarin een klein en lokaal museum is ondergebracht. Het is aan de voet van deze 11e-eeuwse toren dat een deel van de Franse troepen op 14 juni 1815 het bivak opslaat. Napoleon zelf slaapt op de Grand Place in het herenhuis van de Prince de Chimay – tegenwoordig een middelbare school.

Château du Fosteau: kwartier van generaal Reille
Op 15 juni 1815 vestigt generaal Reille zijn hoofdkwartier in dit prachtig bouwwerk uit de 14e eeuw. U kunt er de Franse tuinen bezoeken, een origineel levendig museum van de apotheek en de kamer waarin de generaal verbleef.

Biercée: distilleerderij van Mandarine… Napoléon
In het hart van Ragnies, een van de mooiste Waalse dorpen, produceert de distilleerderij van Biercée heel wat eaux-de-vie, met daarbij de beroemde Mandarine Napoléon. Zij is ondergebracht in een schitterend gerestaureerde vierkantshoeve die gedomineerd wordt door een 14e-eeuwse kasteeltoren.

Thuin: twee juwelen geklasseerd door Unesco
Thuin is een van de oudste steden in deze regio en was het schouwtoneel van een aantal schermutselingen tussen de Franse en Pruisische troepen. De stad verdient uw bezoek, want zij heeft twee juweeltjes die als Unesco-werelderfgoed staan gecatalogeerd: het 17e-eeuws belfort en de al even oude religieuze en folkloristische Saint-Roch processie.

Jamioulx: souvenir van Napoleon
Het dorpje Jamioulx wordt gedomineerd door een klein neo-Romaans kerkje en een oud ommuurd kerkhof. Op 15 juni 1815 hield Napoleon er halt om zijn paard te laten drinken. De dorpspastoor bood hem een glas wijn aan en startte een gesprek op dat de keizer zo aansprak dat hij de naam van de geestelijke in zijn agenda noteerde en er eigenhandig bijschreef dat hij deze pastoor tot toekomstig bisschop van Doornik zou benoemen.

Charleroi: oversteek van de Samber
Charlerloi, dat in de 17e eeuw tot een versterkte burcht werd omgebouwd, zag door de eeuwen heen heel wat troepen voorbijtrekken. Om er zijn leger te observeren terwijl het de Samber oversteekt, rust Napoleon aan de ruïnes van een oude versterking, voor het cabaret van Belle-Vue. Hierna neemt hij zijn intrek in het Château Puissant dat niet langer bestaat. Te bezoeken in deze streek: het Musée de la Photographie en de mijnsite Le Bois du Cazier in Marcinelle, ingeschreven als Unesco-werelderfgoed.

Antoine Genart
WBT-Denis Vasilov


© Fiftyandme 2024