No challenges, no life…

Leestijd: 4 minuten

PolarCircles Alles is misschien niet mogelijk in het leven, maar waarom toch niet proberen? Uitdagingen maken het leven boeiend, ga ervoor. Dat is de boodschap van Julie Brown en Dixie Dansercoer die samen Polar Circles opstartten. Een relaas over doelstellingen, werken in team, het positieve accentueren en het negatieve verdrijven…

Polarcircles2Kansen grijpen

Julie Brown groeide op in Ohio waar ze een tijd werkte als lerares Engels en Geschiedenis. Ze opteerde op een bepaald moment om als airhostess te werken en kwam zo bij Delta Airlines en Sabena terecht. Julie blikt met veel enthousiasme terug op haar loopbaan als hostess: “Je komt werkelijk met heel de wereld in contact. De passagierslijst is divers : van prinsen tot vluchtelingen. Op langeafstandsvluchten krijg je de kans om met mensen te praten en alzo boeiende en interessante gesprekken te hebben.” Dixie en Julie maakten beiden het faillissement van Sabena in 2001 mee, maar ondertussen hadden ze in 1999 samen Polar Circles opgericht. Die met de jaren heus groeide.

Fundamentele vragen

Dixie Dansercoer is een opmerkelijk iemand die heel wat sportieve expedities op het palmares heeft. Veel media-aandacht kreeg de Zuidpoolexpeditie die hij in 1997-1998 met Alain Hubert ondernam. Ze legden in 99 dagen 3.924 kilometer af. Een record… Naar aanleiding van die expeditie gaf Dixie tal van voordrachten. “Maar de vragen die de mensen stelden, waren niet zozeer praktisch en handelden niet over de koude of de logistieke aspecten van de expeditie, maar waren veel fundamenteler”, aldus Julie. “Hoe en waarom doe je zoiets? Wat zijn de grote doelstellingen? Naar wat zoek je bij een dergelijke expeditie?”, dat waren de vragen die we kregen. Naar aanleiding daarvan hebben we de voordrachten dan ook over een andere boeg gegooid.

Ups en downs beheren

“Zonder die expedities en ervaring zouden we niet bestaan. We praten over het belang van de voorbereiding, zowel de mentale, die ongeveer 80 procent bedraagt als de fysische, die 20 procent in beslag neemt en niet onderschat mag worden”, stelt Julie expliciet. “En ik ben ook blij om in een magazine als 50+ Lifestyle het belang van het fysieke te kunnen onderlijnen. Zeker na je vijftigste is het belangrijk om te bewegen, een regelmatig leven te leiden, de nodige rust te nemen, matig om te springen met alcohol en koffie… Voor een expeditie is het vanzelfsprekend om fysisch goed in orde te zijn, maar het mentale is nog stukken belangrijker. Anders bestaat het gevaar dat je bij de eerste beste tegenslag je doel opgeeft. Je moet trouwens verder denken dan je doel.

Challenge2

 

Als je van punt a naar punt b wilt gaan, dan zal je op die weg ups en downs tegenkomen. De weg is nu eenmaal lang en het is geen rechte lijn. Er zijn twee dingen: de downs, de tegenslagen, en de ups, de successen. En de boodschap naar managers toe vertaalt zich als volgt: de successen van je mensen, hoe klein ze ook zijn, moet je onderlijnen. Je moet je ondergeschikten stimuleren, complimenten geven, want veelal zijn de complimenten voor het managementteam, maar het zijn vaak de mensen een echelon eronder die het werk doen. En de downs, de tegenslagen, daar moet je zo weinig mogelijk aandacht aan besteden. Je moet gewoon een back-up-plan hebben voor tegenslagen. ”

Optimisme

Challenge

“Ga voor je grote doelstellingen”, dat is de centrale boodschap van Julie en Dixie. “Waarom niet trouwens, ga ervoor en doe het op de manier van ‘working smart’. Je hoeft niet zozeer hard te werken, je moet intelligent werken. Kies ook voor de zen-attitude in datgene wat je doet. Vorige week zaten Sam en Dixie een week vast op het ijs. Ja, wat doe je dan? Je moet leren aanvaarden wat is. Mensen moeten elkaar stimuleren om te werken met wat er is, anders zit je constant met een gevoel van onmacht. Je hebt steeds de controle over de omstandigheden, er is altijd wel iets te doen.Zowel Julie als Dixie houden van uitdagingen, die maken het leven intenser. “We zoeken te snel ons comfort op, nochtans… No challenges, no life…”, dat is het leidmotief van Julie Brown en Dixie Dansercoer.

Streamers

Deze zaken zijn toepasbaar in een professionele context, maar ze zijn evenwel bruikbaar in het privéleven. Hoe gaat u van punt a naar b?

  1. Kies uw doel zeer goed en zorg dat het realistisch is.
  2. Kies uw team. Iedereen heeft mensen rondom zich nodig en we onderschatten hoeveel hulp we nodig hebben en hoeveel mensen ook hulp willen geven.
  3. Maak uw planning en timing op. Het biedt u een geweldige houvast en geeft een comfortabel gevoel.
  4. Hou rekening met uw budget. Geld maakt mensen oncomfortabel, maar het is een noodzakelijk kwaad.
  5. Zorg dat u mentaal en fysisch in orde bent.
  6. Voer uit. Sommige mensen zijn planners en slechte uitvoerders en omgekeerd. Vandaar het belang om met anderen samen te werken, want in een groep heeft u ‘planners’ en ‘doeners’.
  7. Vier en onderlijn het resultaat en… herbegin. Ga voor een nieuwe uitdaging en een nieuw doel.

Meer info vindt u op www.polarcicles.com.

 


© Fiftyandme 2024