Kunstmatige intelligentie is geen sciencefiction meer

Leestijd: 5 minuten

Deze transformatie komt er niet in een handomdraai

Jezelf verzorgen door middel van kunstmatige intelligentie en aanvaarden dat de mens niet langer alles weet: niet iedereen vindt dit even prettig. Heel wat gezondheidsspecialisten denken immers dat zij de wijsheid in pacht hebben. Maar dat is vandaag niet langer het geval. De kennis die ze destijds in hun hoofd en in hun boeken konden oproepen, is vandaag overal ter wereld en voor iedereen beschikbaar.

Moeten we er dan van uitgaan dat de computers ook de radiologen en de artsen gaan vervangen? ‘Dat absoluut niet’, weerlegt Laurent Alexandre. ‘We moeten onze kinderen en onze biologische hersenen zo opvoeden dat ze zich zo complementair mogelijk opstellen ten overstaan van AI. Het is de enige manier om zelf onmisbaar te blijven. Het moet de bedoeling zijn om de artsen te begeleiden bij hun therapeutische opties. Die gebeurt door hen bijkomende informatie aan te bieden die ze normaliter vanwege de grootte van de data niet zouden kunnen verwerken of inkijken. Laten we een kat een kat noemen: de perspectieven die zich dankzij AI openen zijn revolutionair en zullen ervoor zorgen dat ziektes anders worden behandeld.’

Samen met AI de juiste voorzorgsmaatregelen ontwikkelen

Vrijwel iedereen is het er over eens dat de opmars van de kunstmatige intelligentie zich rustig zal ontwikkelen en de impact op de maatschappij steeds groter gaat worden. Maar tegelijk mag men niet voorbijgaan aan de mogelijke gevaren en gevolgen. Omdat AI een enorm potentieel heeft, is het belangrijk om te bestuderen hoe de wereld daar het beste uit kan halen zonder zich te laten strikken. Het is dan ook belangrijk dat ook onze autoriteiten zich buigen over de economische gevolgen.

Kunstmatige intelligentie is geen sciencefiction, maar het is bijna klaar om de geneeskunde te revolutioneren. Binnen 10 jaar zal je meer mogen vertrouwen op het oordeel van de pc dan op dat van de radioloog’, voorspelt Laurent Alexandre.

laurent_alexandre_pays_dr

Laurent Alexandre is uroloog van opleiding en studeerde ook Politicologie, Administratie en Management. Hij ontwikkelde de infowebsite Doctissimo, die hij in 2008 verkocht om DNAVision te ontwikkelen, een bedrijf gespecialiseerd in het DNA-sequencen.


© Fiftyandme 2024