Wist u dat…?

Leestijd: 2 minuten

Elke dag opnieuw maken de resultaten van wetenschappelijke studies ons slimmer. Zo zijn er nu deze veelbelovende en hoopgevende ontdekkingen.

Door Common Sciences

IJzer, kennis, menopauze: alles is gelinkt

life-magazine2

Voldoende ijzer is primordiaal voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen op jonge leeftijd. Maar een Franse studie heeft aangetoond dat een ijzertekort bij vrouwen in de menopauze eveneens leidt tot een vermindering van de cognitieve vaardigheden. Een regelmatige controle van het ijzergehalte bij deze vrouwen zou het opduiken van cognitieve klachten kunnen voorkomen.

Kanker: nieuwe molecule tegen tumoren 

life-magazine4

Tijdens zijn ontwikkeling beïnvloedt een tumor beetje bij beetje de bloedsomloop en creëert rondom zichzelf een eigen systeem van bloedvaatjes die hij gebruikt voor zijn eigen groei. Dit nieuwe stukje bloedsomloop vergemakkelijkt ook de circulatie van kankercellen die aan de basis liggen van de metastasen. Er is evenwel een nieuwe molecule ontwikkeld – ET-D5 – die de mechanismen van de celdeling kan beïnvloeden. Zij kan de “toevoer” naar de tumor doorbreken en hem beletten om hun eigen bloedsomloopje te ontwikkelen. Dit maakt het eenvoudiger om hem te bestrijden.

Verlies reukzin verhoogt overlijdensrisico

comment-fonctionne-notre-odorat-en-video

Het verlies van de reukzin is een betere voorspeller voor het overlijdensrisico dan een hart-, kanker- of longonderzoek. Een onderzoek toonde aan dat 39 % van personen tussen 57 en 85 jaar die problemen hadden om eenvoudige geuren te onderscheiden (zoals die van een roos, een sinaasappel, vis…) binnen de 5 jaar overleden, tegenover 10 % van de personen die deze bekende geuren wel gewoon konden onderscheiden. De oorzaak houdt wellicht verband met een algemene daling van het regeneratievermogen van het lichaam met de leeftijd.

Sinds 1990 steeg de levensverwachting wereldwijd met 6 jaar

life-magazine-1

Meisjes die in 2012 geboren zijn, hebben nu een levensverwachting van 73 jaar. Bij jongens is dat 68 jaar. Deze vooruitgang danken we vooral aan de betere sanitaire voorzieningen in de armere landen en aan een betere preventie van de niet-overdraagbare ziekten. Spijtig genoeg gaapt er nog altijd een enorme kloof tussen de eerste wereld en de ontwikkelingslanden



© Fiftyandme 2024