Waarom zijn de meeste tuinen in Noord-Ierland ‘walled gardens’, of ommuurde tuinen?
De meeste tuinen in Noord-Ierland zijn ommuurd. Zij horen doorgaans bij historische landgoederen, landhuizen of kastelen, waar de muren praktische en esthetische doeleinden hadden. Deze manier van tuinieren houdt verband met de geschiedenis van de tuinbouw in het land. Zowel Ierland als Engeland hebben een lange traditie van landschapstuinen en verfijnde technieken die teruggaan tot de middeleeuwen en de Renaissance. In die tijd waren tuinen een uitdrukking van sociale status en rijkdom.
Het omheinen van een tuin met een muur betekende niet dat de tuin beschermd moest worden tegen vandalisme of diefstal, maar was eerder een effectieve methode om planten, bloemen en groenten te beschutten tegen de vaak koude heersende wind. Het klimaat in Ierland is inderdaad niet altijd het zachtste… Maar de muren hadden nog een extra pluspunt: de uitstraling van de door de stenen opgeslagen zonnewarmte stimuleert de plantengroei.

©IRLANDE_Hillsborough Castle
Ierland en het Verenigd Koninkrijk: een complexe en vaak tumultueuze geschiedenis waarvan het laatste woord nog niet geschreven is.
Ierland wordt vanaf de 16e eeuw bezet door de Engelsen. Deze bezetting inspireert door de jaren heen tot talloze opstanden, waarvan de Ierse opstand van 1798 de bekendste is. Die werd bloedig neergeslagen door Britse regeringstroepen. De onderdrukking legde de kiem voor talrijke nationalistische bewegingen die vochten voor de onafhankelijkheid van hun land. Dit klimaat van voortdurende spanning leidde tot de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1921) en in 1922 tot de opdeling van het land in twee delen. In het zuiden werd de Ierse Republiek (Eire in het Iers) opgericht als een onafhankelijke en soevereine staat, met Dublin als hoofdstad. In het noorden werd een gebied gecreëerd dat de zes graafschappen van Ulster omvatte en deze administratief en politiek verbond aan de Engelse kroon. Dit gebied, dat integraal deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, is beter bekend als Noord-Ierland.
30 jaar lang, meer bepaald van eind jaren 60 tot begin jaren 2000, kende Noord-Ierland een periode van interne conflicten en brutaal geweld. In deze periode, die de Engelsen de ‘Troubles’ noemen (de term ‘burgeroorlog’ werd nooit gebruikt, red.), streden de katholieke nationalistische gemeenschappen – zij wilden dat Noord-Ierland herenigd werd met de Republiek Ierland – tegen de protestantse unionisten, die hun grondgebied binnen het Verenigd Koninkrijk wilden houden.
Deze spanningen, latent sinds de opdeling in 1920, waren vaak geworteld in politieke, sociaal-economische en maatschappelijke verschillen tussen de gemeenschappen. Ze ontaardden in gewapende conflicten die de bevolking zwaar troffen en voor dood en vernieling zorgden. Meer dan 3500 Ieren lieten het leven. De katalysator was de tragische gebeurtenis van 30 januari 1972, bekend als ‘Bloody Sunday’. Die dag opende het Britse leger het vuur op demonstranten die vreedzaam kwamen demonstreren voor burgerrechten en protesteerden tegen de internering zonder proces van republikeinse activisten. 14 ongewapende burgers kwamen om. Dit escalatiepunt zorgde niet alleen in Noord-Ierland, maar ook internationaal voor een grote verontwaardiging. Het werd later bezongen in ‘Sunday Bloody Sunday’, een van de bekendste nummers van de Ierse rockband U2 uit Dublin.
In 1998 kwam er een einde aan dit conflict, dat vaak ten onrechte wordt samengevat als een conflict tussen religieuze gemeenschappen. Het ‘Good Friday Agreement’, dat er kwam na een referendum, creëerde een politiek kader voor bestuur en verzoening in Ierland. De macht in de Noord-Ierse regering wordt nu gedeeld door unionisten en nationalisten, en sinds mei 2000 is een begin gemaakt met het totale ontwapenen van alle paramilitaire groepen. Of alle spanningen daarmee verdwenen zijn? Helaas niet, maar Brexit kan onrechtstreeks helpen om de situatie te veranderen. Zowel in Noord-Ierland als in de Ierse Republiek is de bevolking voor de overgrote meerderheid inderdaad contra Brexit en tegen de fiscale, economische en sociale hervormingen die zij door het Verenigd Koninkrijk krijgen opgelegd. Tegelijk noteren we een geleidelijke verschuiving in de bevolking die overwegend katholiek wordt… Kortom: over Ierland is het laatste woord nog lang niet geschreven.

©IRLANDE_Hillsborough Castle
Praktisch
- Ryanair en Aer Lingus vluchten naar Dublin vanaf Zaventem of Charleroi (3 vluchten/dag) met busverbinding naar Belfast.
- Ireland Tourist Board: www.ireland.com
- Hotel in Londonderry: Bishops Gate Hotel: www.bishopsgatehotelderry.com
- Hotel in Belfast: Room 2 Belfast: www.room2.com/belfast/sustainability
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief
© Beeld: Causeway coastal route