Detox: de grote lenteschoonmaak

Leestijd: 5 minuten

Iedereen heeft de mond vol van ontgiftings (detox) kuren en -diëten. Zij zouden heel wat aantrekkelijke beloften inhouden voor de vijftiger die zijn lichaam wil verzorgen. Zijn dit nu echt mirakelrecepten of maken ze ons blij met een dode mus ? Eén ding is zeker : het loont altijd de moeite om na te denken over wat u eet. 

Door Magali Duqué

Amper enkele dagen zouden volstaan opdat een korte ontgiftingskuur uw vitaliteit zou boosten en u tegelijk zou verlossen van enkele overbodige rondingen… Met andere woorden: ‘detoxen’, zoals ontgiften in de volksmond heet, is het nieuwe wondermiddel tegen alles wat u irriteert. Het is anti-kilo’s, anti-depri, anti-aging, anti-chagrijn… Maar klopt dit wel allemaal?

Hoe werkt het?

shutterstock_132040196

Het geheim ligt verscholen in een andere manier om zich te voeden. We vergeten dus alles wat we weten over de opname van calorieën. Wat ons voor alles interesseert, zijn de voordelen die de voeding kan opleveren voor ons welzijn. We tanken zoveel mogelijk de juiste dingen door hoogwaardige gemixte producten te drinken, de super-evenwichtige gerechten af te wisselen, van berkensap te proeven, ons lichaam van slechte eetgewoonten te verlossen en dergelijke trucjes meer. Een gezonde benadering dus, maar enkel wanneer die inderdaad goed ‘gedoseerd’ is en weldoordacht.

Hoe we dat aanpakken? Door de werking van de uitscheidingsorganen te stimuleren om de dagelijks opgeslagen gifstoffen beter af te voeren. Hoewel ons lichaam geprogrammeerd is om ‘zichzelf te reiningen’, kan een duwtje in de rug geen kwaad om ons algemeen welzijn te verbeteren en een antwoord te bieden op een onevenwichtige voeding, vervuiling, stress, roken, zonder de vele chemische additieven en restanten van pesticiden te vergeten die ons van binnenuit aantasten. Er bestaan heel wat verschillende methodes om de zuiverende en drainerende functies van de lever, de ingewanden en de nieren in het bijzonder te activeren.

Hoe start ik ermee?

U hoeft niet zo nodig aan overgewicht te lijden om een detoxkuur te plannen. Ook wie slank is, heeft het recht om zijn organen te verwennen en zijn lichaamsfuncties te verbeteren. Niettemin blijft het volgende waar: door gezonder te eten, raak je vaak enkele kilo’s kwijt. Dit alles als gevolg van een betere spijsvertering. Maar, opgelet: niet iedereen heeft baat bij een detoxkuur. Bij zieke of vermoeide personen, diabetici of mensen met nierinsufficiëntie kunnen zij het lichaam inderdaad verzwakken.

Na een uitspatting, voor de vakantie, bij de start van een nieuw seizoen: als men de adepten mag geloven, is er wel altijd een ideaal moment om met een kuur te beginnen… En nochtans doet u dat beter niet van vandaag op morgen! In het begin kunnen de nieuwe voedingsgewoonten namelijk een aantal secundaire effecten genereren (zoals bijvoorbeeld een versnelde transit, een fysieke inzinking of een verstoord slaapgedrag). Begin er dus aan wanneer u in een rustige periode zit en dat zowel op het werk als in gezinsverband. Ideaal is dit te doen wanneer uw tijdsgebruik u toelaat om rustig thuis te blijven. De beste resultaten bereikt u door enkele dagen voor de start van uw detoxkuur uw alcohol- en koffieverbruik progressief te doen dalen. Idem dito voor te vette en te zoete voedingsstoffen. De duur varieert al naargelang de gekozen methode. Een week is een klassiek algemeen gemiddelde. Maar ook een weekend kan. Mits de nodige afwisseling kunt u ook op langere termijn werken (door bijvoorbeeld wekelijks één detoxdag in te bouwen).

Welke detox is geschikt voor mij?

Life Magazine

Nu u weet hoe ons onderwerp in elkaar steekt, is het aan u om uw behoeften in kaart te brengen en dit in overleg met uw motivatie. Er zijn in totaal drie grote detoxtrends gangbaar met vele tientallen verschillende kuren:

  • Ontgiftende dranken (sappen, bouillons, thee…)
  • Specifieke menu’s
  • Voedingssupplementen (vochtafdrijvende drankjes, ampullen en capsules…)

Kortom: de magische formule bestaat niet. Maar er zijn wel enkele basisregels:

  1. Minder alcohol en een minder vette of zoete voeding verlaagt de druk op de lever, zodat deze zijn ontgiftende rol optimaler kan uitvoeren;
  2. De systematische invoering van fruit en groenten bij elke maaltijd activeert de transit;
  3. De verhoogde vochtinname door middel van afwisselende drankjes stimuleert de afscheiding via de nieren.

 Vasten: (N)iets voor mij ? 

Life Magazine Er is dus voor elk wat wils in dit detoxverhaal… Toch laat u zich maar beter niet verleiden tot een invasieve en/of excessieve ontgiftingskuur. Leg uzelf dus geen ‘voedingsmarteling’ op en doe uw lichaam niet drastisch te kort door uzelf langer dan 24 uur uitsluitend te ‘voeden’ met water, tisanes en sappen, want zo zet u uw gezondheid op het spel! Met deze zogeheten ‘monodiëten’ loopt men het risico dat een dergelijke kuur precies het omgekeerde effect oplevert! Te weten: een afname van energie, migraine, een bleke teint, spijsverteringsproblemen… Want een slecht dieet leidt tot een afname van de spieren als gevolg van te snel vermageren en een verhoging van het aantal gifstoffen. Anders gezegd: dit vergiftigt u!
Naast het gevoel van algemeen welzijn dat een dergelijke grote schoonmaak van het lichaam oplevert, zorgen detoxkuren vooral voor een weldoende rust die uitnodigt tot introspectie en reflexie. Maar niet alle zijn zonder gevaar. Hoewel bewezen is dat caloriebeperking de levensduur verlengt, kan dit ook, indien fout toegepast, een slechte invloed hebben op uw lichaam. Er dient dan ook de grootste voorzichtigheid aan de dag gelegd ten overstaan van de gekozen kuur. Om de juiste dynamiek te genereren, dient zij van korte duur te zijn, toegepast op een gezond lichaam, en moet zij voor zover mogelijk de weg openen naar een betere voedingshygiëne in de maanden en jaren die er op volgen.


U hebt het te druk?

  • Geen goesting, geen tijd om te koken? De Belgische markt speelt daar sinds kort op in met een ‘microrevolutie’ voor allen! Gespecialiseerde traiteurs pakken uit met evenwichtige en energierijke bio-menu’s die seizoengebonden zijn. Aanrader in dit domein zijn de packdetox voor een week. Ze zijn ideaal om zichzelf op een leuke manier en zonder enige inspanning vol te pompen met energie. www.packdetox.be
  • Als u een beetje meer tijd hebt en een mondje Frans praat, kunt u zich op eenvoudige manier laten coachen en (opnieuw) leren koken met Martine Fallon, schrijfster van ‘La cuisine de l’énergie’. www.martinefallon.com
  • In de lente zweren velen bij berkensap, want dat is zeer rijk aan antioxidanten, oligo-elementen, aminozuren, vitaminen en eiwitten. Na een kuur van 1 tot 3 weken voelt het lichaam als herboren aan. En het helpt ook om te vermageren, want het zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht en cellulite vasthoudt. www.vegetalwater.be
  • Onlangs kwam een nieuw drainerend drankje met boerenkool op de markt. Deze als supervoedingsmiddel omgeschreven groene kool is zeer rijk aan antioxidanten, vezels, mineralen en vitaminen, en tegelijk arm aan calorieën. Het programma TURBODETOX, dat in water dient verdund, wordt aangeraden gedurende 10 dagen bij elke seizoenwisseling, de start van een afslankkuur, na een zwaar feestje of om zijn welzijn en digestief comfort te verbeteren. www.fortepharma.com


© Fiftyandme 2024