Nodigt de kou je niet uit om uit de zetel en het warme dekentje af te komen? Dat is jammer, want een beetje sporten in de winter kan een troef zijn om het koude seizoen gezond door te komen door het immuunsysteem te stimuleren.
Sport en immuunsysteem, wat is het verband?
Naast de positieve effecten op slaap of stress geeft sport ook een boost aan ons immuunsysteem, de cruciale verdediging om de schadelijke effecten van virussen en bacteriën op het lichaam effectief te remmen, vooral in de winter. “Bewegen verbetert de bloedcirculatie en daarmee ook de circulatie van immuuncellen in het lichaam. Het immuunsysteem verzwakt met de leeftijd, met het risico op immunosenescentie. Alles wat het kan verbeteren, moet dus in overweging worden genomen. En sport is een van de oplossingen om de effecten van immunosenescentie te vertragen“, legt David Moens, sportcoach, uit. Om de voordelen van sport op het immuunsysteem te ervaren, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om regelmatig 2,5 tot 5 uur per week te sporten. Uit voorzorg kan een bezoek aan de huisarts nuttig zijn bij aanwezigheid van risicofactoren.
Lees ook
Sporten bij koud weer: onze tips >
Soorten sport in de winter
Op de vraag welke sporten je in de winter kunt doen, is het antwoord simpel: alle sporten. Misschien wel met wat mate en een alertheid voor de staat van het terrein of de weg, die vaak glad is. Een eenvoudige wandeling kan voldoende zijn, maar ook nordic walking, hardlopen, wielrennen op de weg, stedelijke fitness. En niet te vergeten alle binnensporten, zoals zwemmen of hardlopen op de loopband. Zelfs dat dagelijkse en gemakkelijk uit te voeren trappenlopen, overal aanwezig in de openbare ruimte.
Enkele extra tips
Voordat je aan je sessie begint, is het belangrijk om enkele basisprincipes niet te vergeten. “Een vaak gemaakte fout is onvoldoende hydratatie. Anders dan in de zomer nodigt het winterseizoen niet uit tot regelmatig drinken, omdat de dorst minder aanwezig is. Een fout, want het is belangrijk om altijd een fles bij de hand te hebben. Uitdroging kan blessures veroorzaken“, legt David Moens uit. De tweede fout is het starten van een sportactiviteit zonder voldoende opwarming. Waarom? “Om het lichaam op de juiste temperatuur te brengen, een belangrijke fase, vooral in de winter. Opwarmen met oefeningen bereidt de spieren en gewrichten voor. Bovendien wordt de bloedcirculatie vertraagd door vaatvernauwing als gevolg van de kou. Het is dus belangrijk om het lichaam nooit koud te starten, anders loop je het risico op spier- of gewrichtsblessures. Een opwarming die langer zal zijn voor iemand van vijftig dan voor iemand van dertig.” Tot slot, welke kleding te dragen in de winter? “Het is beter om kleding te dragen die geschikt is voor de beoefende sport. Slecht ademende kleding verhoogt het risico op transpiratie en dus onderkoeling“, concludeert Moens.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock