traplift

Een traplift: hoe lang duurt zo’n installatie?

Naarmate we ouder worden, kan onze mobiliteit erop achteruitgaan. Dat heeft soms gevolgen voor onze vrijheid en veiligheid, zeker wanneer het moeilijk wordt om bijvoorbeeld nog vlot de trap op te geraken. Een traplift is dan een uitstekende oplossing: je blijft langer zelfstandig en het verkleint de kans op een val op de trap. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de installatie van een traplift.

Leestijd: 2 minuten

Waarom een traplift?

Ook al voelen we ons vaak nog jong, ons lichaam denkt daar soms anders over. Naarmate we ouder worden, is soepel bewegen niet meer zo vanzelfsprekend.

Wanneer je mobiliteit langzaam minder wordt, is het lastig om onafhankelijk te blijven, omdat zelfstandig door het huis manoeuvreren moeilijk en niet meer zonder gevaar is. Een traplift is dan een perfecte uitkomst om van je eigen huis te kunnen blijven genieten. Deze oplossing geeft namelijk onafhankelijkheid terug en verhoogt ook je veiligheid als je slechter te been raakt.

Is mijn trap geschikt voor een traplift?

Hoogstwaarschijnlijk wel, ze kunnen op de meeste trappen worden geïnstalleerd. Het maakt daarbij niet uit of uw trap recht, smal of gebogen is. Veel trapliften, zoals die van Stannah, hebben een inklapbare stoel, zo neemt het niet meer dan 30 cm in beslag. Uw trap hoeft niet breder dan 65 cm te zijn voor de installatie.

Ook op steile of spiraalvormige trappen, of trappen met een overloop kunnen trapliften worden geplaatst. De rails worden namelijk op maat gemaakt voor uw huis. Voorafgaand aan de installatie komt een specialist uw trap bekijken, die controleert of de lift zal passen.

Hoe lang duurt de installatie?

Het lijkt een hele verbouwing maar in de praktijk valt de installatie vaak reuze mee: je bent er nog geen dag aan kwijt. In de meeste gevallen duurt een installatie van een traplift twee tot vijf uur.

De verbouwing geeft niet veel overlast, er hoeft namelijk alleen licht in de muur te worden geboord: geen schade aan uw trap dus. Ook is er vaak een stopcontact nodig boven of beneden aan de trap, als je dat niet hebt helpt de monteur met de aanleg.

Na de installatie wordt rustig uitgelegd hoe je omgaat met de nieuwe traplift, zodat je met een gerust hart weer makkelijk naar boven en beneden kunt gaan in je huis.

Hoe moet ik het voorbereiden?

Verwijder vooraf meubels, schilderijen of andere objecten die in de weg staan bij de trap. Verder regelt de monteur alles. Een kopje koffie aanbieden wordt altijd gewaardeerd.

Is er een subsidie die ik kan aanvragen?

Ja, als je een traplift of andere aanpassing aan je woning nodig hebt, kun je daar een vergoeding voor krijgen. Voor 65-plussers is er de Vlaamse aanpassingspremie die 50% van het bedrag vergoedt met een maximum van 1.250 euro. Voor mensen onder de 65 is er een subsidiebedrag tot 8.819 euro beschikbaar via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Snel geregeld

Een traplift laten plaatsen is dus misschien sneller geregeld dan je denkt. Heb je nog vragen of wil je weten wat er bij jou thuis kan? Neem dan eens contact op met een specialist – zo weet je snel waar je aan toe bent en kun je weer zonder zorgen de trap op en af.

 

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Stannah 


© Fiftyandme 2025