balansbord

Het balansbord, een nuttig attribuut tijdens de menopauze

Om met de jaren in vorm te blijven, spieren te kweken en de coördinatie op peil te houden, is het balansbord of Freeman’s board ideaal.

Leestijd: 2 minuten

Het balansbord, ook wel het Freeman’s board genoemd, wordt gewoonlijk gebruikt door fysiotherapeuten, maar ook door fitness- en hardloopliefhebbers om het evenwicht, dat met de jaren achteruit gaat, te verbeteren. Het is daarnaast ook ideaal om bepaalde gynaecologische problemen te voorkomen.

Het balansbord goed kiezen

Het Freeman-bord is vierkant of rond en rust op een halve bol. De bol is het enige contact met de grond, en heeft een hellingshoek van 16 tot 20 graden. Het toestel is een accessoire voor alle leeftijden.

Hoe vind je je weg in de aangeboden modellen? Wij stelden deze vraag aan sportcoach Chantal Lobbes: “Mijn eerste advies, vermijd de eerste prijsmodellen en zet in op de kwaliteit het toestel en het advies van een gespecialiseerde verkoper of fysiotherapeut. Kies vervolgens een plank met een houten of PVC plaat die groot genoeg is om je comfortabel op te voelen. En die je gewicht kan dragen zonder te breken.” De gemiddelde prijs voor een basismodel ligt rond de 60 euro. Tijdens de sessies kun je met verschillende oefeningen evenwichts– en krachttraining combineren. Op Youtube worden verschillende kanalen aangeboden met online cursussen, zoals het kanaal van Aurélie Thiebaut, met oefeningen die worden uitgelegd en getoond.

De voordelen van het balansbord

  • Werken aan de spieren van het boven- en onderlichaam: buikspieren, billen, heupen, benen, rug, kuiten, armen en schouders.
  • Verbetering van de proprioceptie: het vermogen om te weten of het lichaam beweegt of niet, zonder ernaar te hoeven kijken.
  • Versterking van evenwicht en coördinatie.
  • Verbetering van de houding.
  • Trainen van de stabiliserende spieren (waaronder die in de enkels).
  • Versterken van het perineum (ontspanning van de perineaspieren staat vaak gelijk met urineverlies).

Het gebruik van het Freeman-bord wordt vaak aanbevolen door gynaecologen om het vrouwelijk geslachtsorgaan, dat vaak verzwakt is door de zwangerschap of menopauze, te versterken en te verstevigen. De evenwichtsoefeningen op het balansbord laten het perineum samentrekken. Om het vervolgens te verstevigen, sessie na sessie. Zo worden incontinentieproblemen, die meestal optreden tijdens een niesbui of een hoestbui, tegengegaan.

Enkele voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Zoals alle sporttoestellen kan het balansbord bij verkeerd gebruik ongelukken veroorzaken. Het kan raadzaam zijn om in een fitnesscentrum met de hulp van een coach de juiste bewegingen aan te leren om elk valrisico te vermijden. Het gebruik van het toestel wordt aan vrouwelijke sporters met enkel-, heup- en knieproblemen of mensen die regelmatig hun evenwicht verliezen, sterk afgeraden. Een medisch advies voorafgaand aan de oefening is aangeraden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024