sporten evenwicht

3 sporten waarmee je je evenwicht kunt verbeteren

Het evenwicht wordt vaak verwaarloosd, maar vereist speciale aandacht. En nog meer naarmate de jaren verstrijken, om zo valpartijen te vermijden.

Leestijd: 2 minuten

Vanaf de menopauze is vallen een van de grootste risico’s waarmee vrouwen dagelijks worden geconfronteerd. Bovendien kan osteoporose de botten verzwakken en de ernst van breuken bij valpartijen vergroten. Het evenwicht neemt af met de leeftijd. We moeten er dus vanaf onze vijftigste verjaardag aan denken om met enkele gerichte sporten.ons evenwicht te verbeteren.

Het belang van een goed evenwicht

Een studie van Sciensano uit 2020 herinnert ons eraan dat “de incidentie van vallen bij vrouwen (20,9%) aanzienlijk hoger is dan bij mannen (12,8%). Een incidentie die natuurlijk toeneemt met de leeftijd.” De studie benadrukt ook het belang van preventieve maatregelen om het risico van vallen en het zogenaamde ‘post-fall syndrome’ te beperken. Deze maatregelen houden verband met drie belangrijke factoren: de leefomgeving, de gezondheidstoestand en de leeftijd. Door je evenwicht te versterken vanaf je vijftigste kan je je dus voorbereiden op een minder risicovolle toekomst, en dat aan de hand van een goed dieet en regelmatig sporten.

3 sporten die gericht zijn op evenwicht

Yoga: Een van de beste sporten om je evenwicht te verbeteren en het te behouden. Vele houdingen zijn geschikt, zoals de adelaar, de halve maan of de berghouding. Ze kunnen eenvoudig thuis worden gereproduceerd als routineoefening.

Fietsen: Tijdens het fietsen werk je al aan je evenwicht door op het zadel te blijven zitten. Maar je kunt ook kleine evenwichtsoefeningen improviseren tijdens de rit. Probeer bijvoorbeeld een fictieve rechte lijn te volgen op een smal pad, of verander van richting op een kleine oppervlakte.

Toyboarding: De trendy praktijk waarmee je in je woonkamer kunt surfen, terwijl het eigenlijk allemaal draait om balanceren op een schuimplaat. De oefeningen worden op de grond gedaan en kunnen geen letsels veroorzaken. Toyboarding versterkt ook alle spieren die nodig zijn om je evenwicht op de plank te bewaren (een toyboard is verkrijgbaar voor ongeveer € 200).

Het advies van coach David Moens: “Om te profiteren van de effecten van je gekozen sport, is het raadzaam regelmaat te houden en je sport elke dag minstens twintig minuten te beoefenen. Het belangrijkste is om niet op te geven. De resultaten zijn al na een maand zichtbaar. Als je twijfelt aan je evenwicht, probeer dan deze snelle test: ga staan op je blote voeten strek je armen horizontaal uit. Hef en buig een been. Hou dat zo lang mogelijk vast. Hou je het minder dan 30 seconden vol, dan is je balans niet goed genoeg.”

Evenwichtige voeding als redding

Om de effecten van sporten te versterken is een gebalanceerd en gezond dieet essentieel, met menu’s die rijk zijn aan calcium (zuivelproducten, zeevruchten,…) en vitamine D (orgaanvlees, vette vis,…). Vitamine D wordt geleverd door voeding, maar ook én vooral door regelmatige blootstelling aan de zon. Een wandeling van dertig minuten per dag, zelfs in de winter, is voldoende.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023