actief seksleven goede gezondheid

Seksuoloog Armand Lequeux: “Een actief seksleven en een goede gezondheid gaan hand in hand”

Een goede gezondheid zorgt voor een actief seksleven. Maar seks is ook bevorderlijk voor onder meer hart en bloedvaten. Seksuoloog Armand Lequeux verklaart.

Leestijd: 3 minuten

Een actief seksleven zorgt voor een goede gezondheid, én vice versa. Fifty&Me Magazine ging in gesprek met seksuoloog Armand Lequeux, professor aan de UCL en expert ter zake.

Fifty&Me: Hoe schat je de moderne 50-plusser in?

Armand Lequeux: “Die is over het algemeen in vorm, maar het zou te ver gaan om dat beeld te veralgemenen. Sommigen voelen zich goed op vlak van gezondheid, financiën, beroep, sociale omgeving, liefde en gezin, maar anderen hebben het in een of meer van die domeinen dan weer moeilijk. In vergelijking met hun ouders op dezelfde leeftijd voelen ze zich over het algemeen jonger en gaan ze ervan uit dat ze nog enkele decennia voor zich hebben. Dat geeft de ene meer pit en bezorgt de andere net meer angst, al naargelang de omstandigheden.”

Hoe verschilt het gevoelsleven van de 50-plusser van dat van hun ouders?

“Omdat ze zich jonger voelen dan hun ouders op dezelfde leeftijd aarzelen ze minder om hun gevoelsleven een nieuwe richting uit te sturen, om te scheiden en ‘aan een nieuw leven te beginnen’. Het is in hun ogen nog niet te laat om ‘hun grote liefde’ te beleven. Ze zijn meer rechttoe rechtaan dan hun ouders, zijn minder bang voor wat de buren zullen zeggen en ze komen nadrukkelijker uit voor hun liefdesvoorkeuren. Ze zijn wellicht veeleisender op relationeel vlak en verdragen minder dat het gezinsleven een sleur wordt.”

Waarom loont om het na je 50ste nog seksueel actief te blijven, en hoe is dat bevorderlijk voor de gezondheid?

“Een actief seksleven en een goede gezondheid gaan hand in hand. Enerzijds beleef je je seksleven actiever wanneer je in een goede gezondheid verkeert. Een ziekte is doorgaans niet bevorderlijk voor het libido. Anderzijds is seks goed voor het hart, de bloedvaten, de prostaat en de bekkenbodemspieren.

Hoe zit het met het genot bij vrouwen en mannen?

“Mannen zijn zoals een Beaujolais nouveau en vrouwen zoals een Bordeaux grand cru! Ik maak natuurlijk een grapje, maar globaal bekeken noteren we toch wel dat vrouwen rond hun 50ste meer seks hebben. De kinderen gaan het huis uit of staan op het punt om dat te doen, hun maturiteit zorgt voor meer lef en de fysiologische reacties op de seksuele opwinding zijn nog altijd duidelijk aanwezig. Het is niet uitzonderlijk dat sommigen die leeftijd hebben afgewacht om nieuwe potentiële geneugten te ontdekken (masturbatie, fellatio, erotische verkenning van de vagina, fantaseren…). Mannen daarentegen kunnen zich meer zorgen maken over hun ‘prestaties’, vooral wanneer hun levenshygiëne te wensen overlaat (tabak, alcohol, zittend leven en zwaarlijvigheid zijn vergif voor seksuele gemeenschap). Anderen voelen zich dan weer zekerder, ze controleren hun opwinding beter en stellen het klaarkomen langer uit, ze beschouwen het voorspel veel meer als een bijzonder gedeelte, ze zijn aandachtiger voor het genot van hun partners en ze dringen hen ook niet op om klaar te komen zoals zij dat zouden willen.”

Welke impact heeft de menopauze op de seksualiteit?

“Voor een kerngezonde vrouw die zich goed voelt in haar hart en hoofd is die impact verwaarloosbaar. Het is zeker niet zo dat ze vanaf de menopauze geconfronteerd wordt met vaginale droogheid. Dat is niet systematisch het geval en laat zich trouwens makkelijk counteren door lokaal te gebruiken oestrogenen of glijmiddelen.”

Is een vermindering van het libido onvermijdelijk wanneer je de vijftig nadert?

“Beslist niet! De leeftijd van het koppel en de kwaliteit van de relatie is veel belangrijker dan de echte leeftijd van elke partner. Nieuwe koppels, bijvoorbeeld na een scheiding of weduwschap, getuigen vaak dat hun libido op een hoogtepunt zit en dat ongeacht hun leeftijd. Wat niet wil zeggen dat ze hierom hun ‘oude echtgeno(o)t(e)’ moet verlaten om de seksuele appetijt weer terug te vinden. Ook bij koppels die lang samen zijn, nemen we een sterke stijging van het libido waar. Het maakt niet uit hoelang ze samen zijn.”

Wat zijn de vaakst voorkomende problemen bij senioren?

Gezondheidsproblemen (ziekten, heelkundige ingrepen, hoge bloeddruk, artrose, onvoldoende levenshygiëne…) komen vanzelfsprekend vaker voor bij ouderen. Het is duidelijk dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun seksleven. Met de leeftijd nemen psychische gezondheidsproblemen evenzeer toe (depressies, angst, slapeloosheid, rouw…). Ook die hebben een negatieve invloed op het seksleven. De geneesmiddelen die bij dit soort problemen vaak worden gebruikt (slaapmiddelen, antidepressiva, angstremmers), kunnen het libido verlagen en de weg naar een orgasme blokkeren.”

Vanaf welke leeftijd gaat de zintuiglijke ervaring erop achteruit?

“Het ganse lichaam veroudert langzaam en progressief en onze zintuiglijke waarnemingen nemen af (zicht, gehoor, gevoel…). Maar ook die aanpassing verloopt progressief en vormt geen belemmering voor seksueel genot en voor het vermogen om gelukkig te zijn met en voor elkaar.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024