bereken eigen vetpercentage

Hoe bereken je als vrouw je eigen vetpercentage?

Je volgt een gezond en gevarieerd dieet en beweegt genoeg en wil weten of je lichaamsvet verloren bent. Maar hoe kun je dat berekenen zonder allerlei ingewikkelde apparaten?

Leestijd: 2 minuten

Vetweefsel

First things first: als je op de juiste manier afvalt, dan is de kans groot dat je spiermassa toeneemt, terwijl je vetpercentage afneemt. Je kunt dus afvallen, en je alsnog blind staren op het getal van de weegschaal die niet verandert – of zelfs toeneemt. Spierweefsel weegt namelijk meer dan vetweefsel; en dat kan de weegschaal dus meestal niet onderscheiden. Ook is BMI (waarbij je je gewicht in kilogrammen deelt door je lengte) geen perfecte maatstaf, want ook dat houdt geen rekening met de samenstelling van je lichaamsmassa en het opgeslagen vet rond je organen.

Gezondheidsrisico’s

Het vetpercentage geeft je wel goede inzicht in je gezondheid. Mensen met een lage spiermassa en een ongezond hoog vetpercentage lopen namelijk meer kans op ziektes, kwalen en gezondheidsproblemen. En ook laag lichaamsvet wordt in verband gebracht met bepaalde gezondheidsrisico’s. Maar wat is een ‘gezond’ vetpercentage, en hoe bereken je dat bij jezelf?

Lees ook
Zo kom je er bij jezelf achter of je slaapapneu hebt >

Bereken je eigen vetpercentage

Lichaamsvet wordt gemeten als percentage, berekend door hoeveel lichaamsvet je hebt in verhouding tot de rest van je lichaam (botten, spiermassa, organen, enz.). Dat kan met een ingewikkeld apparaat dat ze vaak bij een sportschool of een diëtiste hebben, maar je kunt het ook zelf berekenen. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition gebruikt de volgende vergelijkingen om vetpercentages te berekenen:

Voor vrouwen: (1,20 x BMI) + (0,23 x leeftijd) – 5,4. Óf je kunt gebruik maken van een huidplooimeter, meetlint of een slimme weegschaal. Onthoud wel dat deze technieken minder nauwkeurig zijn dan bij een professional. Nog iets waar wij vrouwen rekening mee moeten houden: vrouwen hebben gemiddeld 6-11% meer lichaamsvet dan mannen.

Betekenis vetpercentage

Nu je het getal van je vetpercentage weten, kun je bekijken wat het betekent:

  • 5 tot 9% – Dit is gevaarlijk laag; bezoek je huisarts.
  • 10 tot 14% – Nog steeds erg laag, vaak hebben topsporters dit percentage.
  • 15 tot 19% – Vrouwen met dit percentage zijn meestal fysiek heel fit.
  • 20 tot 24% – Aan de lage kant, maar gezond.
  • 25 tot 31% – Een goed percentage voor een vrouw.
  • 30 tot 34% – Neigt naar zwaarlijvigheid.
  • 35 tot 39% – Grote kans op gezondheidsrisico’s.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022