slaapapneu

Zo kom je er bij jezelf achter of je slaapapneu hebt

Je hebt vast weleens van slaapapneu gehoord: een slaapstoornis waarbij je minstens 10 seconden geen lucht krijgt of je ademhaling tijdelijk ernstig verzwakt is. Dat kan zowel ‘s nachts als overdag je leven gevaarlijk beïnvloeden.

Leestijd: 2 minuten

Volledige ademstops

Slaapapneu komt bij 5 tot 10 procent van de bevolking voor, en meer bij mannen dan bij vrouwen. Er liggen veel oorzaken aan ten grondslag: overgewicht, leeftijd, genetische aanleg, alcohol, slaap- en kalmeermiddelen, roken en hormonale aandoeningen. Apneu komt overigens bij iedereen weleens voor, maar men spreekt van een aandoening als deze apneus (of volledige ademstops) vaak en lang voorkomen, vanaf 5 ademstilstanden (langer dan 10 seconden) per uur. De luchtwegen worden een tijdje afgesloten, waardoor de keelspieren zich aanspannen en de luchtweg met een heftig, snurkend geluid weer open gaat. Ligt er een partner naast je in bed, dan wordt slaapapneu dus vaak redelijk snel opgemerkt. Maar wat als je alleenstaand bent?

Slaapapneu herkennen

Slaapapneu kun je bij jezelf herkennen aan verschillende klachten die je overdag ervaart. Als je elke ochtend moe wakker wordt terwijl je genoeg geslapen hebt, of elke ochtend hoofdpijn hebt, dan kan dat wijzen op apneu door het zuurstofgebrek in de nacht. Al je organen hebben zuurstof nodig om te blijven functioneren. Als je regelmatig te weinig zuurstof binnen krijgt, word je ziek.

Je moet vervolgens alert worden als je onder andere een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol hebt. Mogelijke gevolgen zijn namelijk suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Concreet zijn de klachten ‘s nachts:

En overdag:

Diagnose

Ook artsen herkennen slaapapneu vaak niet direct, of er wordt eerst een andere diagnose gesteld. Herken je dus veel punten? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. De diagnose wordt gesteld in een gespecialiseerd ziekenhuis of slaapcentrum, waar de huisarts je naartoe kan doorverwijzen. Apneu kun je vervolgens (laten) behandelen op verschillende manieren, de ene ingrijpender dan de andere. Maar door je levensstijl te veranderen, kun je al een groot deel van het probleem verhelpen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024