GOLF DURE SPORT? DAT VALT BEST MEE

Leestijd: 5 minuten

Wie met golf start, heeft een basisuitrusting nodig. Laten we samen even overlopen wat u nodig heeft en wat het kost.

shutterstock_79209691

  1. Handschoen

Dit lijkt niet meteen een essentieel item, maar als u voor het eerst op de driving range staat en zonder handschoen aan de slag gaat, duiken de eerste blaren al snel op. Zeker wanneer uw handen vooral met het zachte kantoorwerk vertrouwd zijn. De handschoen voorkomt niet enkel blaarvorming, hij geeft u ook een betere grip op de handgreep. Elk merk heeft een uitgebreide keuze aan modellen die verschillen in kwaliteit, kleur en samenstelling. Er zijn ook speciale regenhandschoenen in de handel. Richtprijs: 12 > 20 euro.

  1. Schoenen

Golfschoenen kunnen best duur uitvallen (tot meer dan 300 euro per paar) want topkwaliteit laat zich betalen. Toch vindt u ook in het gamma van 100-125 euro al een ruime keuze. Hiermee kunt u een paar seizoenen verder, voor zover u deze schoenen ook goed verzorgt. Modellen zonder spikes zijn momenteel in de mode, maar met softspikes bent u altijd verzekerd van een goede stabiliteit en vermijdt u glijpartijen die pijnlijke gevolgen kunnen hebben. Er zijn tientallen merken met een ruim aanbod. Richtprijs: 70 >140 euro.

  1. Kledij & regenkledij

De sky is the limit voor wat kledij betreft want als golfer kan men zich makkelijk goedkoop en duur kleden. Wie graag in de kijker loopt, kiest al snel voor een duurder merk. Uw uitgangspunt moet altijd zijn dat uw kledij comfortabel aanvoelt, want dat comfort vertaalt zich ook in uw spel. Wat regenkledij betreft, investeert u best een tikkeltje meer. U zal dat extra beetje kwaliteit al van bij de eerste regenvlaag appreciëren. Richtprijs: 50 > 150 euro.

  1. Golfballen

De technologische ontwikkelingen hebben een markt gecreëerd met vele tientallen types van ballen die zich telkens lenen tot een bepaalde stijl en swing. Als u pas met golf begint, dient u echt niet in een Pro V1 te investeren. U hebt meer aan goedkope, duurzame ballen die de verhoopte extra meters opleveren dan aan ballen die de ‘spin’ controleren, want daar mist u wellicht nog de techniek voor. Er is keuze genoeg: zowel Titleist, Srixon, Callaway en Pinnacle – om enkel die te noemen – produceren zogeheten ‘distance balls’ voor elk budget. De meeste clubs bieden pakketjes ‘opgeviste’ ballen aan, met daarin soms aangename verrassingen (prijsidee: 20 euro/20 ballen). Echte specialisten gaan natuurlijk voor de ProV1 (15 euro/3 ballen).

  1. Drivers

Ook al is het een van de clubs waarmee men graag in de kijker loopt en de bal kilometers ver hoopte te meppen: de driver is en blijft een van de duurste stokken in het gamma. En bovendien een stok die zich niet makkelijk laat bedwingen voor wie pas met golf start. Als starter kunt u dan ook beter wachten tot u een zeker niveau hebt bereikt om dan de driver te kopen die het beste bij uw swing past. Laat u zeker adviseren en wees niet bang om de drivers enkele keren na elkaar – en op verschillende dagen – uit te testen. Richtprijs: 80 > 300 euro.

  1. IJzers & wedges

Zij vragen een relatief zware investering, met dien verstande dat u niet noodzakelijk direct een volledige set moet kopen. Als u start, geraakt u al een heel eind met enkele ijzers (5-7-9) en twee pitching wedges (PW & SW). De meeste clubshops hebben een mooi aanbod tweedehands in stock of misschien doet een vriend of kennis wel zijn set van de hand voor een aardig prijsje (niet doen wanneer u fundamenteel van elkaar verschilt qua lichaamsbouw of handicap). Met wat geluk betaalt u minder dan 150 euro voor een goede halve set tweedehands clubs. Richtprijs: 150 > 1000 euro.

  1. Putters

Putten is de eenvoudigste slag voor de starter en heel wat makkelijker dan een klap met de driver of een bunkerslag. Toch hebben de meeste golfers de neiging om te besparen op de putter, in tegenstelling tot de driver waarvoor men vaak met gemak honderden euro op tafel legt. Vergeet niet dat de putter goed is voor bijna de helft van de slagen en dat de putter ongelofelijk bepalend is voor je scores. Als je goed put, gaan je scores automatisch naar omlaag. Zoek dus een putter die bij je past. Neem daar uitgebreid je tijd voor want het overgrote aanbod maakt de keuze niet gemakkelijk. Een testsessie bij een gespecialiseerde pro is zijn geld waard, want dit zal u helpen bij het kiezen van het juiste type. Vraag ook uw vrienden om hun putter uit te proberen. Richtprijs: 40 tot 200 euro.

  1. Golftas

Kies het model dat het best aansluit bij uw periodes als actieve golfer. ’s Winters – wanneer trolleys op de baan verboden zijn – heb je inderdaad voldoende aan een klein en licht model voor een handvol clubs. Het andere uiterste zijn de mammoettassen die door de caddies van de tourspelers worden meegesleurd. Al bij al heeft het weinig zin om veel geld uit te geven aan een golftas, die uiteindelijk toch maar bedoeld is om je clubs te verhuizen. Wel handig zijn de individuele opbergzones voor elke stok en voldoende opbergruimte om persoonlijke spullen weg te bergen. Golftassen met dubbele draagriem verdienen de voorkeur en vergeet ook de beschermkap voor de regen niet. Het prijskaartje? Richtprijs: 60 > 250 euro.

  1. Trolley

Golftas dragen of hem op een (elektrische) trolley plaatsen? Afhankelijk van het model loopt het prijskaartje al snel op van 30 tot 1000 euro. Om echt op te vallen kunt u ook een Segway aanschaffen met golftashouder. 

  1. Lessen

Wie start met golf, doet er goed aan om een lessenpakket te voorzien. De ‘basics’ zijn inderdaad ontzettend belangrijk. Het is zoals bij het bouwen van een huis: als de fundering niet goed is, blijft de rest niet overeind. Vergeet niet dat golf een spel of een sport is die je nooit helemaal kan beheersen. Zelfs voor supergolfers is elke slag – elke swing een nieuw examen. In principe leer je sneller met een individuele lesgever, maar groepslessen hebben het grote voordeel dat men zich als beginner minder onder druk voelt gezet en opgejaagd. Golflessen variëren van club tot club en van pro tot pro. Elke club heeft zijn eigen starterpakket. Gangbare tarieven zijn 30 euro voor een halfuur les (individueel) en lespakketten (vb. 250 euro/10 lessen). In sommige clubs zijn de oefenballen op de practice gratis.

  1. Golfregels

Als golfer moet je de regels kennen en respecteren. U hebt dus een Regelboekje nodig. Duur? Absoluut niet want de officiële Regelboekjes zijn gratis.

  1. Attributen

Als u op de golfbaan stapt, kunt u niet zonder een aantal noodzakelijke attributen, zoals headcovers om uw woods te beschermen, tees, een marker, een pitchmark repair, potloodjes om de score bij te houden, enz. Die attributen hoeft u niet noodzakelijk aan te kopen, want de meeste golfers hebben er op overschot. In sommige clubs kunt u zich trouwens gratis met tees en schrijfgerief bevoorraden. Heel wat golfers maken er ook een sport van om een collectie aan te leggen van golfballen met clublogo. Als dit u aanspreekt, start deze verzameling dan meteen op, want de kans is groot dat u sommige golfbanen inderdaad slechts één keer zult bespelen.


 

 

 

 


© Fiftyandme 2024