hartritmestoornis

Hoe herken je een hartritmestoornis en wat moet je doen als je het hebt?

Een hartritmestoornis is een veelvoorkomend probleem bij mensen rond de 50. Het kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst, wat allemaal tekenen zijn dat er iets niet helemaal in orde is met ons kostbare hart. Toch heeft niet iedereen door dat hij of zij hartritmestoornissen heeft. Hoe herken je het, en wat moet je doen indien je denkt dat je het hebt?

Leestijd: 2 minuten

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis is een aandoening waarbij het ritme van ons hart niet regelmatig is. Je hebt dan last van een onregelmatige hartslag, een verhoogde hartslag of juist een verlaagde hartslag. Het is belangrijk om een hartritmestoornis op tijd te herkennen, zodat er snel actie kan worden ondernomen en je het leven weer ten volle kan leven.

Signalen van een hartritmestoornis

  1. Hartkloppingen.
  2. Duizeligheid, vooral als het gepaard gaat met een verandering in de hartslag.
  3. Vermoeidheid, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals kortademigheid.
  4. Pijn op de borst.
  5. Flauwvallen.

De gevaren

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts. Een hartritmestoornis kan namelijk gevaarlijk zijn als je er niks aan doet. Het kan leiden tot ernstige complicaties, zoals beroerte, hartfalen of zelfs plotselinge hartdood. Een onregelmatige hartslag vergroot namelijk het risico op bloedstolsels, wat kan leiden tot een beroerte als deze stolsels in de hersenen komen (bij hartfalen). En weten dat je het hebt is hoe dan ook belangrijk: het kan ook invloed hebben op de behandeling van andere gezondheidsproblemen. Sommige medicijnen of behandelingen voor andere aandoeningen kunnen niet geschikt zijn als je een hartritmestoornis hebt.

Dagelijks leven met een hartritmestoornis

Klinkt eng, maar het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen met een hartritmestoornis geen complicaties ervaren en dat de aandoening goed kan worden behandeld met de juiste medische zorg. Je ervan bewust zijn is een eerste stap. Sommige mensen met een hartritmestoornis merken er zelfs nauwelijks iets van, terwijl anderen ernstige symptomen kunnen hebben die hun dagelijks leven beïnvloeden.

Wat moet je doen als je het hebt?

Nadat de arts een test heeft uitegvoerd, waaronder een elektrocardiogram (ECG) of een Holtermonitoring, kunnen er afhankelijk van de ernst en oorzaak, verschillende behandelingen worden geadviseerd. Zoals medicijnen, een pacemaker of een operatie, maar in sommige gevallen kan het ook helpen om je levensstijl aan te passen (en het daarmee omgekeerd ook kunt voorkomen):

  1. Houd een gezond gewicht.
  2. Beweeg regelmatig, elke dag minstens 30 minuten.
  3. Vermijd stress.

Door je symptomen serieus te nemen, medische hulp te zoeken en de juiste behandeling te krijgen, kun je je hart gezond houden en van het leven blijven genieten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024