chronisch vermoeidheidssyndroom

Hoe herken je het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Veelvuldig verlangen om te slapen, een gevoel van onbehagen en uitputting na een eenvoudige inspanning. Hoe zit het met chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS? Het is in ieder geval een ziekte die veel wijder verbreid is dan je misschien denkt.

Leestijd: 2 minuten

Vermoeidheid, de ziekte van de eeuw. Vaak gekoppeld aan een gebrek aan slaap en aan onze prestatiegerichte levensstijl. Maar deze vermoeidheid kan chronisch worden en met vele kwalen komen. Een ziekte, ook bekend als myalgische encefalomyelitis, die in België niet wordt erkend om voor steun in aanmerking te komen. Wat is de situatie?

Wat is chronisch vermoeidheidssyndroom?

Het chronisch ziektesyndroom, dat vaak als een neurologische ziekte wordt geclassificeerd, is een multidimensionele aandoening en is relatief recent bestudeerd sinds het begin van de jaren negentig. Het is nog steeds onmogelijk om het vandaag precies te definiëren. Het lijkt er echter op dat het geen verband houdt met de moderne levensstijl. De moeilijkheid bij het stellen van de diagnose ligt in het meest opvallende symptoom: vermoeidheid.

Wat zijn de belangrijkste symptomen?

Als extreme en langdurige vermoeidheid bovenaan de lijst staat, is dat verre van uniek. Koorts gaat er vaak mee gepaard, wat duidt op een griepachtige aandoening. Andere symptomen zijn slecht slapen, geheugen- en concentratieproblemen. Maar ook ongemak na het sporten. In sommige gevallen worden ook keelpijn, spierpijnen en hoofdpijn waargenomen.

Wat is het typische patiëntenprofiel?

Hoewel in België geen precieze cijfers beschikbaar zijn, wordt in de gepubliceerde studies het aantal erkende gevallen in de tienduizenden geschat. En dan worden de mensen die met de ziekte leven zonder zich ervan bewust te zijn niet meegerekend. Dit syndroom komt vooral voor bij de vrouwelijke bevolking, met een verhouding van 4 getroffen vrouwen voor 1 man. Hoewel de ziekte alle volwassenen treft, springt de leeftijdsgroep 40-55 jaar er duidelijk uit wat betreft de frequentie van getroffen patiënten.

Kan CVS behandeld worden?

Het is de moeite waard er meteen op te wijzen dat er geen behandeling voorhanden is. De ziekte is complex en nog betrekkelijk onbestudeerd. Het is momenteel onmogelijk de oorzaken van het ontstaan ervan vast te stellen. Er zijn alleen onderzoeksmogelijkheden.

Artsen richten hun inspanningen op het beheersen van lichamelijke activiteit en de energie die dagelijks vrijkomt om post-exertionele ongemakken te beperken. Het Britse overheidsorgaan National Institute for Care and Health Excellence (NICE) heeft in een studie benadrukt dat het belangrijk is patiënten in hun “energiebel” te houden om het risico van verergering van de symptomen te vermijden. In haar studie stelt de organisatie het “belang van een op maat gemaakt en gepersonaliseerde benadering van de ziekte.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022